• Pregleda: 18953

Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

Zaposlenima u Gradskoj upravi manje plate

Na današnjoj osmoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili izmenu Odluke o platama imenovanih i postavljenih lica u organima Gradske uprave. Odluka koja podrazumeva ukidanje stimulacija, negde čak za 30 odsto, doneta je na osnovu nalaza Državne revizorske institucije.

- Odluka mora da se uskladi sa zakonom i pitanje je zbog čega ona nije ranije doneta. Linearnim stimulacijama se ne mogu davati plate, to stoji u nalazu DRI i mora se ispoštovati – objasnio je za govornicom Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe SNS.

Po novom pravilniku plata gradonačelnika biće smanjena sa 115.000 na 95.000 dinara, a u istom odnosu biće smanjena i primanja članova Gradskog veća.

Po mišljenju odbornika iz redova Pokreta za građansku Suboticu, reč je o „jeftinom populizmu koji širom otvara vrata korupciji“.

- Smanjenje plata u Gradskoj upravi vodiće urušavanju sistema. Ako ljude ne platiti dovoljno oni će otići u potrazi za boljim poslom, a sa druge strane, biće otvoreni za korupciju – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe PGS.

Polemike je donela i objedinjena rasprava o programima poslovanja javnih preduzeća, najpre zbog toga što se pojedinačno ne iznose programi poslovanja, a potom se najviše kritika čulo na račun preduzeća „Suboticagas“, koje je prošle godine iskazalo dobit od 92 miliona dinara, a za ovu godinu je planiralo „plus“ od 42 miliona.

- Preduzeće posluje od svojih izvora i treba se zapitati da li je dobit iz 2016. realna. Sada je došlo do promena u poslovanju preduzeća, koje se neće više okretati samo iskazivanju dobiti već će sredstva usmeriti i na razvojne projekte – objasnila je odbornica SVM-a Marija Kern Šolja.

Usvojena Odluka o naknadama za upotrebu lokalnih puteva

Odbornici su usvojili i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o naknadama za upotrebu lokalnih puteva na teritoriji Grada Subotice. Na osnovu ove odluke utvrđena je visina naknada za  vanredni prevoz, postavljanje reklamnih tabli i oglašavanje na lokalnom putu, zakup delova zemljišnog pojasa lokalnog puta, postavljanje vodova i instalacija na lokalnom putu (za vodovod, kanalizaciju, električne, telefonske, telegrafske vodove, elektronske komunikacije i sl.), kao i godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa lokalnog puta. Po njoj će, primera radi, jednostrani bilbord mesečno koštati 3.000, dvostrani 5.000 dinara, naknada za postavljanje optičkih kablova i električne instalacije od 50 do 60 dinara po metru, elektro i gasne instalacije 30 dinara po metru.  Naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa lokalnog puta plaća se godišnje, i to 180 dinara/m2 za komercijalne objekte kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta, odnosno 120 dinara/m2 za komercijalne objekte kojima je omogućen pristup sa ulice.

- Odluka je donešena u skladu sa Zakonom o javnim putevima, u čijem članu 16. su definisani izvori finansiranja upravljača puta, a naknade su jedan od izvora. Neke naknade su na godišnjem a neke na mesečnom nivou, i to naravno, definiše zakon – objašnjava Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima. - Vodilo se računa o visini samih naknada, postojala je prethodna odluka, ali ona nikada nije usvojena na skupštini. Za preduzeće to znači oko 15 miliona dinara godišnjeg prihoda, što će biti ušteda u budžetu grada. Sve naknade su i ranije postojale, a mi smo podikli granicu sa 50 na 200 kvadrata za komercijalne objekte, kako bi izašli u susret građanima koji imaju male, porodične objekte.

Promene u sastavima odborničkih grupa

Na samom početku sednice Igor Petrov iz Ruske stranke i Josipa Ivanković iz Pokreta za građansku Suboticu pristupili su odborničkoj grupi „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“ a na mestu Slavka Paraća, koji je nedavno preminuo, u odborničkoj grupi „Demokratske stranke - Za pristojnu Suboticu, biće Danijel Kovačić.

Racionalizacija troškova i modernizacija  u radu odbornika

Predsednik Skupštine Tivadar Bunford obavestio je odbornike da će, u cilju modernizacije i efikasnijeg rada, dobiti tablet uređaje kako bi preko njih mogli da prate skupštinska zasedanja. Bunford je najavio da će odbornici pre toga proći kroz obuku za korišćenje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

60
Lud, zbunjen i nenormalan Odgovori
I tako Josipa još jednom potvrdi svoj renome preletačice niskoletačice i prgrli toliko pljuvani i osporavani SNS. To ti se zove obraz kao đon!!!
Kakvi ideali, kakva ubeđenja, samo neka je vlast i da se može okoristiti! To je to, nema šta!!
ffilozoff
Boze,oprosti im,ne znaju sta rade!!! Kad raspravljali o ulici,nek Josipa obrazlozi...he,hehe....
Овца за шишање Odgovori
"Promene u odborničkom sastavu: Igor Petrov (Ruska stranka) pristupio odborničkoj grupi (OG) 2Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", Josipa Ivanković (Pokret za građansku Suboticu) pristupila OG "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje"..."
Па ви гласајте за овакве ситне, непроверене странке на изборима! Сутра ће они поново променити табор само да би се ухлебили!
Овца за шишање Odgovori
"Predsednik Skupštine Tivadar Bunford obavestio je odbornike da u cilju modernizacije i efikasnijeg rada odbornici će dobiti tablet uređaje kako bi preko njih mogli da prate skupštinska zasedanja. Bunford je takođe rekao da će odbornici pre toga proći kroz obuku za korišćenje..."
Већина би, најпре, требала на обуку базичног описмењавања, а таблети су за многе од њих свемирски бродови. Пазите да их због назива не прогутају!
bora
Najpre će kurs biti potreban ovima iz SNS pošto su toliko nepismeni da im je Bakić zabranio da se javljaju i učestvuju u diskusijama,njihovo je samo da dignu ruke jer trenutno stranka samo to od njih traži a nakon sednice svi da se radi VDV i to ko donese više potpisa taj će biti nagrađen.Koja su to sramota za ceo grad nisu toga ni svesni.
Gaga Odgovori
Nadvilo se zlo nad SNS, Josipa u naprednjacima.
Gamander Odgovori
Josipa Preletačević.
Milan
Haha, ova ti je dobra!
pista Odgovori
U ovaj SNS izgleda moze svako da preleti...Klasican primer politicke prostitucije.
Dane Korica
Zasto politicke! pametnom dosta.
Milica
Niko nikome ne brani da se opredeli za svoj izbor, to je demokratima. A gospođica Josipa je sa prelaskom u SNS prihvatila politiku te stranke a ne stranka njenu.
Овца за шишање
Милице, значи, било каква да је личност пришла вама снс-ОВЦАМА, ви би је прихватили?!
fitness Odgovori
datome Odgovori
Zar ljude poput Vjekoslava i Josipe da naprednjaci puste u svoje redove, https://www.youtube.com/watch?v=dra1fOUyfQ4
ggg Odgovori
Dobiće laptopove da bi pratili sednice skupštine??? Zar to ne bi trebalo da prate na licu mesta? Kad su već odbornici... a tek obuka! Kakvi su nam odbornici, da im 2017. godine treba obuka?
istina Odgovori
Al će te se usrećit sa Josipom. Kao što će i ona sa vama. Sledeće preletanje je pravac kod Šešelja.
Zoran Odgovori
Ovo je siljenje mozga. Većina odbornika ne znaju ni običan digitron da koriste a kamoli tablete. Ali mora se, po naredbi globalista koji od toga imaju profit. Platiće građani. Najviše mi se "dopada" izglasavanje okončanja mandata pokojnom odborniku. Da to nije učinjeno morao bi da nastavi mandat i da prima platu. I još bi bio kažnjen što je umro. Prof. Miodrag Zec davno reče da je naš osnovni problem što se bavimo formom a ne suštinom. Sve je u nas formalno dobro dok suštinski ništa ne valja. Da li gospoda znaju da na rukovodećim mestima zapravo upravljaju olupinom koja tone!? Nema više stručnjaka koji će da je popravljaju da se taljiga, a kamoli onih koji će da stvaraju nove i ispravne. Srbijo, koja si ti nakarada od države! Ekstra giga mega turbo Banana!
visibaba Odgovori
jasna Odgovori
Ova preletanja su sigurno bila skuplja od kesice šlaga u prahu (doduše uvoznog). Ima jedan odbornik koji bi i za to preleteo, pa predlažem SNS-u da ga nađe, jer će vrlo jeftino dobiti jedan glas u gradskoj skupštini.
davor Odgovori
ih ko da su prvi!!!Tresla se gora rodio se mis...nista novo ne znam zasto se toilko uzbudjujete....koliko je DS-ovcaaaa...ih leleeee
Dusan Odgovori
SNS je najveća stranka u Srbiji a pošto je građanska opcija, normalno je da privlači i nove glasače i odbornike.
Овца за шишање
Нити је ГРАЂАНСКА, нити је НАЦИОНАЛНА, нити је ДЕМОКРАТСКА, нити ЛИБЕРАЛНА, нити... Једноставно, безлична, безконцептуална, безидејна, неспособна пљачкашка опција, да не кажем БАНДА!
Andrea
Jeste u pravu ste potpuno . Ali samo za one koji chuvaju svoje fotelje i dobre plate za nerad.
@beli
Beli Preletačević je skroz u pravu. Preletece za 750.000 eura. Ima čovek nivo.
Ova gospodja nema nivo!
Alvatna Odgovori
Neke laste su poranile i izgubili kompas i radi svoje sigurnosti preletile u vece jato.
Oliver&CO Odgovori
Ovi nesretnici iz opozicije neka se pokriju usima.Nisu bili gadljivi ni na radikalske glasove cak im je i crni djavo bio blizak radi sacice privilegije.Da se ne podsecamo istorijskog pomirenja u ime Srbije.Zuti su poznati kao najuspesniji ili najpragmaticniji u tim dilovima.Najobicnije opskurne luconose ili ti INTERESNO UDRUZENJE POHLEPNIH KOVERTITA!
Koje nadamo se ceka preki sud zbog pljacke naroda i drzave.
Овца за шишање
Наравно, не правдајући жуте (највећа кривица им је што снс-ОВЦЕ доведоше на власт због свог лошег чињења одн. нечињења потребног), сматрам да никада није било нити ће ускоро бити да на власт заседне једна таква странка са прирепцима која је акумулација негативности свих досадашњих лоших власти у новијој вишестраначкој историји Србије!
kerkez Odgovori
Kako mudro cuti Josipa i dopisuje se sa Vjekom uz tekst, jos jedne smo nasamarili.
Akica
Nisu oni toliko veliki da nasamare sns,oni su prisli politici sns i ubuduce istu treba da zastupaju a ne besmislene....
Овца за шишање
И лопов и нечовек да вам приђе, што ништа чудно не би било, ако прихвато вашу политику, ви га примате?!
Bunjevac za Bunjevce Odgovori
Sns definitivno mora da propadne kao sto je zuta bagra.Sve nesposobne zutace su primuli,g17+,tkz.hrvati se prislepali.Sada cemo da vicemo svi smo mi sns.Strasno,smesno,komicno.Mislio sam posle Kase [*...*] da dolaze bokja vremena.No,gadno sam se prevario.
Delfi Odgovori
Clan Hrvatskog Nacionalnog Vijeca i clan Srpske Napredne Stranke.
preletačević Odgovori
Gospođica barbika je 8 svedsko čudo, fala bogu da je napustila građansku stranku , ona je veliki minus za gospodina Maglaija zbog nje mnogi građani nisu glasali za građansku Suboticu.
Ovi nazadnjaci nisu ništa bolje ni zaslužili , prikupljajući smeće i otpatke na svoj brod koji polako al sigurno tone.
Kleo Odgovori
A ko je dozvolio da doticna preleti??? Zna se ko se pita, pitanje je dokle???
Bum
Vidim da si upucen,hoćeš nam reći na koju foru je prešla ?
Zar ti misliš da se tek tako može preći?
Alen Odgovori
Josipa je ultradesnicarske hrvatske stranke presla u umerenu hrvatsku stranku. Zatim je odletela u LDP i preletala izmedju DS i LDP-a. Na kraju je zavrsila u SNS. Ljudi moji kakvo akrobatsko preletanje. Zalosno je i sto tako neko bez morala prelece i jos zalosnije zato sto je svuda prime.
beli
A boravak u SPS-u?
Овца за шишање Odgovori
Плате враћају на законски ниво тек после опомене ДРИ и он то зову смањење?! Ко ће, бре, да одговара за незаконита повећања?!
Istina
Onaj koji je bio protiv ove odluke....
Polgarmester....
gledalac Odgovori
heheheh hocu i ja tablet! ;)

ali bolje da su uveli da svi moraju biti prisutni, i ko nije prisutan nema plate ... kao i nama smrtnicima na poslu, nema te odmah traze pravdanje i skidaju sa plate!
rax Odgovori
ovim putem zelim da se izvinem svima, koji su govorili za barbiku da je zlo za pokret za gradjansku suboticu. ja sam tvrdila da je bezazleno, ali nisam bila upoznata u potpunosti sa barbikom i njenim politickim radom, predpostavljam da je to ta josipa. kod ove josipe se vidi da je u srbiji politika cist biznis. za pokret je ovo dobro, koliko sam ja razumela mnogi nisu glasali za pokret bas zbog njeg. pokret je jedina nasa opcija za sada, nadam se da ce dobiti jos mnoge kvalitetne i ambiciozne clanove, kojima je interes subotica i koji su za suzivot, bez nacionalnih i verskih razlika.
Goran Odgovori
sve moj do moga u aktuelnu stranku pa posle na nepotrebne izmisljene funkcije pa na novopecena radne mesta bitno da je vlast na p ravom putu i to nizvodno.
panonski čamac Odgovori
Josipa, reci nam, jel ti imaš političko mišljenje ili su tebi sve stranke iste?
Djole Odgovori
Rax@vi tek to sada vidite kroz jednu malu zensku licnost a pre toga i godinama unazad to niste shvatili i videli i kroz generalnu politicku situaciju u Srbiji to niste do SADA shvatili?!I vi to sada shvatate do prelasnka jedne osobe u SNS?!!a vlast DS?!ni tada niste videli nikoga da bi shvatili?!Kads je SNS dosao na vlast koliko je DS-ovca preslo?!Ne branim nikoga,politika je postala u ovoj zemlji ko se koliko dobro proda...nazalost..vise ideala nema!Ni taj Maglai nije tako cist...nego se sastaje sa odredjenim clanovima SNS-a!I bas mi je smesan Vas komentar i Vase budjenje kroz jednu malu zensku osobu kojoj se stvarno ne znam zasto daje tolika medijska paznja,ako je toliko sposobna svaka cast!
pista
a bilo je dosta i DSS/ovaca koje je Laban preveo u SNS / onomad...
sky Odgovori
"Ako ljude ne platiti dovoljno oni će otići u potrazi za boljim poslom, a sa druge strane, biće otvoreni za korupciju " kao da nisu korumpirani i bez toga.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.