Komentara: 82
Pregleda: 6538

Bajić: "Čovek koji otvoreno negira postojanje Bunjevaca ne može biti ministar za manjinska prava"

25.10.2022. u 12:08h
Izvor: Subotica.com
Da li je moguće da se na funkciju ministra koji treba da vodi brigu o manjinskim pravima svih nacionalnih manjina u Srbiji imenuje čovek koji otvoreno negira postojanje Bunjevaca i tvrdi da su oni Hrvati, odnosno bunjevački Hrvati? - Ovo pitanje postavio je lider Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić na konferenciji za medije koja je održana jutros.
Bajić: "Čovek koji otvoreno negira postojanje Bunjevaca ne može biti ministar za manjinska prava"

Bajić, koji je na jutrošnjoj konferenciji naglasio da nastupa isključivo ispred Saveza bačkih Bunjevaca, izjavio je da ova politička stranka zahteva da se spreči imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i da se njegovim imenovanjem ne dovodi u pitanje autohtonost Bunjevaca u Republici Srbiji.

Imenovanje takvog čoveka na mesto ministra koji treba da vodi računa o manjinskim pravima ravno je donošenju naredbe iz 1945. godine po kojoj su svi Bunjevci smatrani Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu. Smatramo da je to vreme prošlo i da danas u Srbiji svako može slobodno da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti po ličnom osećanju i da važi ono što je svojevremeno rekao tadašnji predsednik naše zemlje Tomislav Nikolić, odnosno da država Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslovenski narod - kazao je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

Bajić: "Čovek koji otvoreno negira postojanje Bunjevaca ne može biti ministar za manjinska prava"Kao član još uvek aktuelnog saziva Nacionalnog saveta Bunjevaca, Bajić je zatražio sazivanje hitne sednice Saveta i da se u ime svih Bunjevaca zauzme jedinstven stav o imenovanju Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava. 

Podsećamo, danas će biti održana posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati izbor nove Vlade.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 82
Pregleda: 6538

Povezana vest

Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.