Komentara: 47
Pregleda: 6342

Predložen sastav Vlade Srbije, Žigmanov dobio ministarstvo za manjine

23.10.2022. u 18:48h
Izvor: Blic  / Subotica.com
Danas su saopšteni kandidati koji bi trebalo da predvode 23 od ukupno 25 ministarstava koliko će imati nova Vlada Srbije. Među njima je i predsednik stranke koja se identifikuje kao politički predstavnik hrvatske manjine u Srbiji i koji je na zadnjim izborima nastupio u opozicionoj (manjinskoj) koaliciji koja je osvojila dva mandata u Skupštini Srbije.
Predložen sastav Vlade Srbije, Žigmanov dobio ministarstvo za manjine

Na čelu vlade ponovo će se naći dosadašnja premijerka Ana Brnabić, a ostali ministri u njenoj vladi su: Miloš Vučević (ministar odbrane), Ivica Dačić (ministar spoljnih poslova), Siniša Mali (ministar finansija), Tomislav Momirović (ministar unutrašnje i spoljne trgovine), Rade Basta (ministar privrede), Jelena Tanasković (ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), Irena Vujović (ministarka za zaštitu životne sredine), Goran Vesić (ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), Dubravka Negre (ministarka rudarstva i energetike), Maja Popović (ministarka pravde), Aleksandar Martinović (ministar za upravu i lokalnu samoupravu), Tomislav Žigmanov (ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog), Bratislav Gašić (ministar policije), Tanja Miščević (ministarka za evropske integracije), Branko Ružić (ministar prosvete), Jelena Begović (ministarka za nauku), Danica Grujičić (ministarka zdravlja), Nikola Selaković (ministar za rad, boračka i socijalna pitanja), Darija Kisić (ministarka za brigu o porodici), Husein Memić (ministar za turizam), Zoran Gajić (ministar sporta), Maja Gojković (ministarka kulture) i Milan Krkobabić (ministar za brigu o selu)

To su novi članovi vlade čija je imena objavio predsednik SNS-a Aleksandar Vučić nakon sednica Predsedništva i Glavnog odbora SNS. Ostalo je još da se imeniju ministri dva resora - ministarstva informisanja i telekomunikacija i ministarstva za javna ulaganja, kao i ministri bez portfelja.

Značajan je broj novih lica u ministarskom društvu, a među njima je i Tomislav Žigmanov iz Subotice, lider DSHV-a i odbornik u Skupštini Subotice, koji je predložen za četverogodišnji mandat da vodi državne teme iz oblasti manjinskih prava. Žigmanov je vlasnik jednog od dva mandata u gradskoj Skupštini koje pripadaju stranci koju vodi, što će, po imenovanju na ministarsku funkciju, morati da prepusti nekome koji će zastupati interese DSHV-a, iako i sam duže vreme nije viđen na zasedanjima lokalnog parlamenta.

Predložen sastav Vlade Srbije, Žigmanov dobio ministarstvo za manjine

Nedugo nakon što su u javnosti saopštena imena kandidata, Žigmanov se obratio putem tvitera predsedniku Vučiću: "Hvala predsedniku Vučiću na ukazanom poverenju - neće biti iznevereno! Priznanje je to i za stranku DSHV, za dosledno zalaganje za socijalnu pravdu, inkluzivne politike, prava nacionalnih manjina i dobro Hrvata u Srbiji! Takva uverenja biće mi principi i u budućnosti."

Vrlo brzo Žigmanov se, takođe tviterom, pohvalio da mu je telefonom čestitao ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman iz redova HDZ-a.

Izvor: Blic / Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 47
Pregleda: 6342

Povezana vest

Povezane teme

vlada srbije

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.