Komentara: 102
Pregleda: 16502

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autohton narod

25.11.2013. u 22:07h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Na svečanoj akademiji povodom 25. novembra 1918. kada je u Novom Sadu Velika narodna skupština odlučila o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, a taj datum je praznik bunjevačke nacionalne manjine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici da Srbija prepoznaje Bunjevce kao autohtoni južnoslavenski narod.
Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autohton narod

"Niste ni Srbi, ni Hrvati, veh autentična slovenska narodnost koja ima sve atribute posebnosti i jedinstvenosti, svoj kulurni identitet, foklor, istorijsko nasleđe", rekao je Nikolić na svečnosti u sali Gradske kuće u Subotici.

On je naglasio da Bunjevci vekovima žive na ovim prostorima i da je njihovo pravo da čuvaju svoju posebnost i da uvek ponosno ističu da su Bunjevci iz Srbije.

"Osećaj pripadnosti Vojvodini i Srbiji kao svojoj matičnoj zemlji izuzetan je izraz nacionalne i patriotske svesti", rekao je predsednik Srbije, čije su reči propraćene apaluzom.

Nikolić je poručio Bunjevcima da se razume da je Dekret iz 1945. godine, kada su bili primorani da se izjašnjavaju kao Hrvati, nevažeći i da im je vraćeno pravo da se, kako je rekao, slobodno i ponosno izjašnjavaju kao Bunjevci.

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autohton narod

Nikolić je rekao da je i on lično primetio da Srbija može i želi da uradi mnogo više za očuvanje bunjevačke autohtonosti, istakavši da je odavno trebalo izvršiti standardizaciju bunjevačkog ikavskog dijalekta i da je trebalo učiniti više na otvaranju odeljenja u školama na ikavici kao svakodnevnom govoru Bunjevaca.

"To je posao države koji nam mora biti priortitetan u odnosu na bunjevačku nacionalnu majninu, koja je bila među onima koje su pre 95 godina presudno doprinele da se Vojvodina prisajedini kraljevini Srbiji", rekao je Nikolić.

On je naveo da je na Velikoj narodnoj skupštini učestvovalo 757 poslanika nacionalnog sastava gotovo identičnog onom koji danas čini stanovništvo Vojvodine, a da su među delegatima bila 84 Bunjevca, tri Šokca i dva Hrvata.

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autohton narod

"To što su se do dana današnjeg održale različite nacionalne manjine jasno govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, razvijala i čuvala njihovu posebnost, uvek ističući da su njeni građani različite vere, nacije, jezika, kulture, njeno najveće bogatstvo", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao Bunjevcima da je Srbija, "u kojoj danas ponosno živite, za vas i vaša buduća pokolenja kuća sazidana na vašoj odluci 25. novembra i rečima regenta Aleksandra, sa krovom koji je izgradio naš Ustav".

Nikolić: Bunjevci nisu ni Srbi ni Hrvati, nego autohton narod

"Niko i nikada ne sme da ugrozi vašu i našu zajedničku kuću. Zaslužili ste to svojim odnosom prema Srbiji, doprinosom napredovanju i slavi naše zajedničke i jedine otadžbe. Neka vam je srećan praznik koji je zlatnim slovima upisan u istoriju Bunjevaca, Vojvođanja, svih građana Srbije", naglasio je Nikolić.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić uručila je predsedniku Srbije poklon sliku salaša, koja je, kako je rekla, obeležje bunjevačke naivne umetnosti.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine Svečana sednica povodom obeležavanja Dana Velike narodne skupštine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 102
Pregleda: 16502

Povezane vesti

Povezane teme

gradska kuća

velika većnica

tomislav nikolić

predsednik srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.