Komentara: 16
Pregleda: 4611

Raspisan tender za nabavku novog spomenika "Ptica slomljenih krila"

19.08.2014. u 14:58h
Izvor: Subotica.com
Lokalna samouprava raspisala je javnu nabavku za izradu novog spomenika "Ptica slomljenih krila", nakon što je istoimena bronzana skulptura teška 350 kilograma ukradena sredinom oktobra prošle godine sa spomen kompleksa na Senćanskom groblju, prenosi agencija Tanjug
Raspisan tender za nabavku novog spomenika "Ptica slomljenih krila"

Procenjena vrednost nabavke je milion i 83,3 hiljade dinara bez PDV-a, objavljeno je na sajtu Grada Subotice.

Predmet radova je izrada gipsanog modela nastale skulpture "Ptica slomljenih krila“ koji treba da bude istovetan originalu po izgledu i dimenzijama, zatim izlivanje modela u bronzi i patiniranje po uzoru na original, uklanjanje postojećeg i postavljanje novog postamenta i postavljanje samog spomenika.

Rok za podnošenje ponuda je 26. avgust, nakon čega će one biti otvorene, konačna odluka biće doneta deset dana posle tog datuma, a glavni kriterijum za izbor izvođača radova biće najniža ponuđena cena, piše na sajtu.

Rok za realizaciju ugovora najduže 45 dana od dana zaključenja ugovora.

Policija nikada nije otkrila počinioce krađe spomenika teškog 350 kilograma sa spomen kompleksa kod Senćanskog groblja.

"Ptica slomljenih krila” je spomenik podignut u znak sećanja na 852 civila mađarske, srpske, hrvatske, jevrejske i nemačke pripadnosti, koji su pogubljeni 1944. i 1945. godine bez ikakve osude.

Nestanak spomenika primećen je prilikom posete delegacije Nemačkog narodnog saveza, koja je na ovom spomen kompleksu želela da položi vence, nakon čega su alarmirani nadležni organi.

Zahtevajući što hitnije pronalažanje počinilaca, događaj su najoštrije osudili tadašnji rukovodioci lokalne samouprave i Saveza vojvođanskih Mađara.

Lider SVM-a i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je tada da nestanak ovog spomenika nije obična krađa, već delo „koje može da zaustavi proces mađarsko-srpskog pomirenja”.

Krađu spomenika najoštrije je osudilo i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Mađarske, uz ocenu da „ovo krivično delo daje razloge za zabrinutost i u pogledu procesu pomirenja”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4611

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.