Komentara: 12
Pregleda: 3732

Gde je nestala bista od 300 kilograma bronze?

27.01.2014. u 12:03h
Izvor: RTV
Subotičani se pitaju gde je nestala bista Ambrozija Boze Šarčevića? Nakon što je ukradena "Ptica slomljenih krila“ iako je bila teška više od 300 kilograma, kao i ukrasi sa spomen – česme na obali jezera Palić, strahuju da li deli njihovu sudbinu. Evo do kakvog je odgovora došla ekipa RTV-a
Gde je nestala bista od 300 kilograma bronze?

Subotičani se pitaju zašto je nestao spomenik Ambrozija Boze Šarčevića, koji je decenijama krasio park ispred Železničke stanice u Subotici?

Bista Boze Šarčevića, vredno delo i poklon čuvenog vajara Ivana Meštrovića, sada je u livnici Antala Mihalja koji će se pobrinuti da bude obnovljena, a početkom februara i vraćena na postament.

U oktobru prošle godine, sa Senćanskog groblja ukraden je spomenik "Ptica slomljenih krila“, delo Ferenca Kalmana, sačinjeno od preko 300 kilograma bronze.

Na meti lopova bila je i spomen-česma na obali jezera Palić, a Antal Mihalj ponovo će izliti delove kako bi nadomestio ukradene.

Javne površine u Subotici krasi oko 300 spomen – obeležja. Direkcija za izgradnju grada raspolaže sa oko 400.000 dinara godišnje za njihovo održavanje, ali je dobar odnos građana prema tim umetničkim delima najbolji način da budu sačuvana kao vredni ukrasi Subotice.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 3732

Povezane vesti

Povezane teme

vandalizam

spomenik ptica slomljenih krila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.