Komentara: 27
Pregleda: 5111

Mađarske vlasti osudile krađu spomenika

21.10.2013. u 16:39h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je saopštilo da oštro osuđuje vandalizam i krađu spomenika "Ptica slomljenih krila", postavljenog u spomen parku pored Senćanskog groblja u Subotici, upozorivši da bi taj čin mogao da naruši nastavak procesa pomirenja između Mađarske i Srbije.
Mađarske vlasti osudile krađu spomenika

"Mađarska vlada je spremna da nastavi rad na procesu pomirenja, ali krađa spomenika sa groblja u Subotici daje razloga za zabrinutost u vezi tog procesa", upozorilo je Ministarstvo, a prenela agencija MTI.

U saopštenju se takođe ističe kako Ministarstvo od srpskih vlasti očekuje da preduzme sve moguće mere kako bi vratilo spomenik i dovelo počinioce pred lice pravde.

Agencija MTI podseća da su predsednik Mađarske Janoš Ader i srpski predsednik Tomislav Nikolić u junu zajedno odali počast nevinim mađarskim i srpskim žrtvama Drugog svetskog rata.

"Ovaj čin takođe ukazuje na potrebu da Vlada Srbije hitno stavi van snage uredbu o kolektivnoj krivici stanovnika tri sela sa većinskim mađarskim stanovništvom po završetku Drugog svetskog rata. To bi bio jasan izraz dobre volje od strane srpske vlade", navodi se u saopštenju.

"Ptica slomljenih krila" je spomenik podignut u znak sećanja na 852 civila mađarske, srpske, hrvatske, jevrejske i nemačke pripadnosti, koji su pogubljeni 1944. i 1945. godine bez ikakve presude.

Nepoznati počinioci su sa postolja isčupali spomenik koji je težak od 300 do 350 kilograma izrađen u bronzi. Na tržišti za lomljenu bronzu te težine može da se dobije od 1000 do 2000 evra. Ukoliko se od njega pravi novi spomenik izlivanje u kalup traje do četiri nedelje, a može da se zaradi od 10.000 do 15.000 evra koliko košta novi spomenik.

Policijska uprava u Subotici je sinoć saopštila da je u toku istraga u vezi slučaja krađe spomenika, kao i da još nije poznato da li je reč o krađi metala ili iza tog čina stoje i neki politički motivi.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 5111

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.