Komentara: 16
Pregleda: 8300

Posledice krađe spomenika "Ptice slomljenih krila"

21.10.2013. u 16:50h
Izvor: RTV Yueco
Spomenik “Ptica slomljenih krila” ukraden je u noći između petka i subote. U subotu se policija oglasila saopštenjem da i dalje traga za nepoznatim licima koji su ukrali spomenik koji je podignut 1994. godine u znak sećanja na nevine žrtve u II Svetskom ratu koje su stradale bez suđenja.
Posledice krađe spomenika "Ptice slomljenih krila"

Zamenik osnovnog javnog tužioca je ovo delo kvalifikovao kao tešku krađu i povredu groba, gde su zaprećene kazne zatvora od jedne do osam godina.Predsednik Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama pre i posle Drugog svetskog rata na teritoriji Subotice kaže da će sutra imati kolegijum povodom ovog slučaja i da traže da istražni organi u najkraćem roku pronađu počinioce ovog sramnog dela.

Delegacija Nemaca koja je u subotu došla da oda poštu nevinim žrtvama je bila šokirana kada je videla da spomenika nema.Slučaj je policiji prijavio predsednik Nemačkog narodnog saveza kao i predsedniku Odbora za komemoraciju.

Nepoznati počinioci su sa postolja isčupali spomenik koji je težak od 300 do 350 kilograma izrađen u bronzi. Na tržišti za lomljenu bronzu te težine može da se dobije od 1000 do 2000 evra. Ukoliko se od njega pravi novi spomenik izlivanje u kalup traje do četiri nedelje, a može da se zaradi od 10.000 do 15.000 evra koliko košta novi spomenik.

Predsednik Odbora za komemoraciju nevinim žrtvama pre i posle Drugog svetskog rata na teritoriji Subotice kaže da najoštije osuđuje ovaj čin i da to nije njegova Subotica.

Na ploči gde se nalaze imena nevinih žrtava nalaze se imena lica koja su bila prikazana kao žrtve, a u stvari su činili zločine. Reč je o Ištvanu Lodriju, Janošu i Ištvanu Pelheu i Ištvanu Čeleu. Odbor za komemoraciju je odlučio da ime Ištvana Lodrija prekrije crnom trakom ove godine, jer postoje dokazi da je izvršio zločine, dok je kod ostale trojice za koje postoje indicije da su vršili zločine u toku je traganje za dokazima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 8300

Povezane vesti

Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.