Komentara: 16
Pregleda: 8363

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

03.08.2014. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Najveći korisnici ovog sportskog objekta muški i ženski fudbalski klubovi Spartak kako stvari stoje moći će ipak da odahnu u narednoj sezoni, baš kao i publika koja prati ova dva kluba s obzirom da je Gradski stadion na pragu da dobije licencu za nastavak takmičenja u superligi koje FK "Spartak" počinje domaćinstvom 9. avgusta.
Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Dovođenje stadiona u okvire standarda koje propisuje FSS je pred početak nove sezone bilo krucijalno pitanje za mušku ekipu, ali nije bilo daleko ni od ženskog kolektiva koji bi ako se zadrži ovaj pravac ponovo naredne godine, ukoliko osvoji petu zastopnu titulu, mogao da konkuriše za domaćinstvo jedne od kvalifikacionih grupa UEFA lige šampiona za žene.

Možda na prvi pogled strogi uslovi i zahtevi sa kojima je na Gradski stadion došao Milivoje Mirkov, komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije ustvari su bili elementarni minimalni uslovi koji su neophodni da se obezbede da bi se postigla zadovoljavajuća bezbednost publike, igrača, ali i medijskih radnika koji su na zapuštenom stadionu i oko njega bili na izuzetno niskom nivou - od prilaznih puteva preko objekata u kojima borave i pripremaju se igrači, tribina na kojima boravi publika pa sve do glavnog terena na kojem se dešava suština svega.

Gradski stadion ponovo gradski

Gradsko veće na sednici održanoj 13. juna usvojilo je odluku po kojoj se upravljanje Gradskim stadionom, koji koriste FK i ŽFK "Spartak", kao i AK "Spartak", poverava Javnom komunalnom preduzeću „Stadion“. Nekoliko dana kasnije, stadion je i "ceremonijalno vraćen" gradu i u tom momentu su sve nadležnosti oko održavanja prešle u nadležnost JKP "Stadion".

JKP "Stadion" je jedno od javnih preduzeća koje su u nadležnosti lokalne samouprave, a to se logično odnosi i na budžetska sredstva koja ovo preduzeće ima na raspolaganju, pa tako i dalje investicije u sportske objekte koje kontroliše ovo preduzeće najviše zavisi od gradskih planova, odnosno priliva koji budu alocirani za konkretne potrebe u održavanju sportskih objekata.

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Po drugi put gradski

Prethodna gradska (politička) struktura je već jednom proglasila Gradski stadion gradskim još sredinom avgusta 2013. godine kada su takođe pompezno najavili da su Grad Subotica i Direkcija za imovinu Vlade Republike Srbije potpisali Ugovor o preuzimanju i korišćenju Gradskog stadiona u Subotici. Tada su (ovi prvi) najavili da će biti postavljen novi semafor, a do kraja tekuće (2013/14) fudbalske sezone i platforme za reflektore.

U međuvremenu (novembar 2013) dolazi do smene političkog rukovodstva, gradska uprava postavlja nove ljude na čelna mesta, neko vreme je potrošeno na uhodavanje, određenu reorganizaciju, ali i primenjeno je restriktivnije korišćenje budžetskih sredstava, što je obuhvatilo i sport, poprilično, ponajviše sportske kolektive, a onda i infrastrukturu.

Nabavljen i montiran semafor

S obzirom da je Pokrajina pomogla nabavku novog semafora on je još pod prethodnim gradskim rukovodstvom dat na izradu i završen do kraja 2013. i uz malo poteškoća ipak je početkom aprila 2014. postavljen iza tribina na južnom delu stadiona. O kvalitetu semafora može se pričati, ali većina će biti zadovoljna vodeći se parolom "bolje išta nego ništa".

Kao i prvi put kada je grad preuzeo (na upravljanje) stadion od republike, tako i sada kada je JKP "Stadion" preuzeo od grada počeli su na prvi pogled kozmetički radovi koji su trebali barem malo da poprave stanje na stadionu, ali ovaj put moralo je da se ide više, bolje, temeljnije....

Ništa od novog stadiona

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Možda ne i navijači, ali subotička publika većinom se pomirila da od megalomanskog projekta zvanog novi stadion neće biti ništa, barem ne uskoro, u narednim godinama skoro pa sigurno. S obzirom na situaciju rukovodstvo grada prisiljeno je da razmišlja u pravcu "krpljenja" postojećeg stadiona, a to podrazumeva između ostalog glavni teren, tribine, pomoćne objekte, ali i prilaze samom stadionu.

JKP "Stadion" suočeno je sa velikim izazovom, da za kratko vreme, sa manjkom ljudstva, tehnike i naravno finansija pokuša da osposobi ovaj sporski objekat da zadovolji minimum standarda koje propisuje FSS. 

Od aktivnosti koje su sprovođene tokom ovog perioda okrečene su i sanirane prostorije gde se sportisti presvlače, zamenjeni su dotrajali prozori, popravljen krov iznad svlačiona, busenovana je trava na glavnom terenu, pročišćeni su kanali za odvod vode, postavljeni su novi golovi koji zadovoljavaju standarde Zajednice superligaša.

Iz JKP "Stadion" ističu da su uloženi veliki napori da se raskrči šumski deo oko stadiona, te da svakodnevno, kada god vremenske prilike dozvoljavaju pokušavaju da saniraju kako taj deo, tako i ogradu i prilazne delove stadionu.

Urađena tehnička dokumentacija za reflektore, ali...

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Jedan od većih uslova za takmičenje muškog tima u Superligi su bili reflektori, koji kako stoje stvari neće još neko vreme biti postavljeni, iako je kako saznajemo urađena tehnička dokumentacija, ali ono bez čega ne može dalje da se realizuje ovaj projekat, a to je novac koji je kako kažu obezbeđen, zbog toga ne zna se kada će se krenuti u realizaciju. Srećom FSS će još jednom progledati kroz prste i ovo ipak neće biti eliminišući uslov, barem u nekom narednom periodu.

Glavni teren "prodisao"

Jedna od intervencija koja je sprovedena u skorije vreme je čišćenje odvodnih kanala na glavnom terenu koji decenijama nisu održavani, a to je urađeno ne jednom nego dvaput i već posle velikog nevremena koje je pogodilo naš grad sa srede na četvrtak moglo se primetiti da je teren odlično reagovao i da je sva voda sa površine kanalizova pravilno i blagovremeno, te da je teren bio i više nego odličan.

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Nadamo se iza nas... (25. maj 2014. pred meč protiv Partizana)

Video nadzor, mobilni toaleti, bežični internet

Kako saznajemo od novina na Gradskom stadionu već od 9. avgusta biće i mobilni toaleti koji će biti postavljeni na više lokacija unutar stadiona, zatim u saradnji sa Telekomom gledaocima i novinarima biće dostupan bežični internet, a kako bi se uticalo na bezbednost prisutnih na stadionu postavljaju se i kamere za nadzor koje će biti postavljene na svim važnijim lokacijama unutar i oko stadiona. Ove kamere će biti povezane direktno sa policijskom službom.

Mirkov: Stadion u Subotici načinio veliki napredak i zaslužuje licencu

Milivoje Mirkov, komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije boravio je u nekoliko navrata u Subotici kako bi uradio inspekciju stadiona, utvrdio trenutno stanje i sugerisao šta je neophodno da se uradi kako bi Gradski stadion u Subotici mogao da bude domaćin u muškoj superligi.

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

U intervju za SOS kanal Mirkov je pre desetak dana (24. jul) pri poslednjoj vanrednoj poseti izjavio da je ovaj stadion u poređenju na prethodni period doživeo značajnu transformaciju te da veruje da će ispuniti standarde do početka nove sezone.

- "Ovo sada što sam video je jedan veliki pomak napred u odnosu na prethodne godine i mislim da ovaj stadion tek počinje da dobija sliku jednog stadiona na kojem mogu da se odigravaju ne samo redovne utakmice, nego i utakmice povišenog rizika." - izjavio je Mirkov i dodao:

- "Što se tiče reflektora koliko sam obavešten ovde postoji jako dobra volja, obezbeđena su sredstva, urađena je tehnička dokumentacija, sada samo treba krenuti u realizaciju. To je proces koji traje i ne može da se završi tako brzo. Imam određena saznanja da će se odluka o reflektorima prolongirati tako da ovaj stadion neće imati problem sa time, ali ostaje da se reše još neke tehničke stvari koje moraju da se dovedu u red u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja na sportskim objektima i Pravilnikom o bezbednosti na fudbalskim stadionima." izjavio je Mirkov u intervju sportskom novinaru Božidaru Spajiću.

Mirkov je poručio da je njegov utisak da postoji jasna volja i želja rukovodstva stadiona da se ovaj objekat dovede u red i da Subotičani imaju prava da se nadaju da će već od prvog kola (9. avgust) Spartak gledati u Subotici. Rok do kada će FSS pregledati sve izveštaje komesara je 5. avgust, a tada će se znati da li stadion u Subotici ispunjava minimum definisanih standarda.

FK "Spartak" zadovoljan radovima na stadionu

U FK "Spartak" kažu da se spremaju za novosezonsku premijeru kao da igraju na domaćem stadionu te da će se u skladu sa organizacijom superligaške utakmice pridržavati svih uputstava Zajednice superligaša i organa FSS.

Predsednik kluba Dragan Simović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim naporima koje je uložilo rukovodstvo JKP "Stadion" i zahvalio se lokalnoj samoupravi na razumevanju i svemu što čini kako bi stvorilo regularne uslove za takmičenje na stadionu. Kompletan intervju možete pogledati u nastavku.

(Video prilog novinara Božidara Spajića / montaža: Grozdana Spajić)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 8363

Povezana vest

Povezane teme

fudbalski klub spartak

jelen super liga

fudbalski savez srbije

gradski stadion

jkp stadion subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.