Komentara: 12
Pregleda: 5439

Zlatni matematičar, Igor Engi, održao predavanje u Subotici

08.11.2020. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Zlatni matematičar, Igor Engi, održao predavanje u Subotici

Igor Engi, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, član je ekipe koje je postala prvak Balkana za 2020. godinu u konkurenciji osamnaest ekipa. Mladi Subotičanin je osnovno obrazovanje završio u OŠ "Ivan Milutinović", a od četvrtog razreda, kao veliki potencijal, pohađao je Školu za matematičke talente "Gauss". Njegov boravak u Subotici iskoristili smo za kratak razgovor.

Prvo smo se dotakli njegovih početaka, u prostoru gde se pripremao za takmičenja. Prvi sagovornik bila je profesorica Ljubica Kiselički, osoba koja je u njemu oblikovala talenat za matematiku.

- Videlo se da je Igor potencijal jer je već u šestom razredu imao državnu nagradu i onda su se nagrade samo ređale. Već tada se naziralo da je kandidat za Matematičku gimnaziju - priseća se Ljubica Kiselički iz "Gauss"-a - Imali smo, a imamo i dan danas veliko zadovoljstvo kada Igor dođe u Suboticu i održi predavanje.

Zlatni matematičar, Igor Engi, održao predavanje u Subotici

Mladi matematičar i u subotu je održao predavanje, a ovom prilikom predstavio je zadatke koje je imao na olimpijadi. U "Gauss"-u su ponosni što pored Igora imaju još nekoliko takmičara, koji kao i on imaju veliki potencijal.

- Imamo tri srednjoškolca i tri osnovca koji su osvajali državne nagrade. Igor je pravi matematičar, suptilan, pronicljiv i analitičan. Uvereni smo da će i drugi poći njegovim stopama - dodaje Kiselički.

Sa Igorovim briljijantnim umom i talentima za matematiku javnost smo upoznali pre tri godine kada je bio učesnik prvog serijala „Oni dolaze“, u kome predstavljamo najtalentovanije i najbolje đake našeg grada. Već tada, kao učenik sedmog razreda, Igor je bio državni prvak i učesnik matematičke i informatike olimpijade.

Svog uplovljanja u svet matematike Igor se vrlo dobro seća. Bilo je to u četvrtom razredu osnovne škole kada ga je učiteljica poslala na njegovo prvo takmičenje. Nije ni slutio da će matematika postati jedna od njegovih najvećih interesovanja, a pogotovo da će biti ovako uspešan.

- Za takmičenja sam se pripremao ovde, u "Gauss"-u, prvu državnu nagradu osvojio sam u šestom razredu. Kako je vreme odmicalo postalo je sasvim logično da Matematička gimnazija bude moj dalji izbor u obrazovanju i siguran sam da nisam pogrešio - kaže Igor. - Matematičku gimnaziju sam želeo da upišem već na kraju sedmog razreda, ali ipak nisam. U osmom je bilo pitanje da li ću upisati mentorsko odeljenje ili obično. Da nisam upisao mentorsko verovatno bih ostao u Novom Sadu, ali zbog uspeha sam ipak u Beogradu.

Zlatni matematičar, Igor Engi, održao predavanje u SuboticiIgor je trenutno učenik trećeg razreda, živi u domu, skromno kaže da je zadovoljan uslovima.

- Zadovoljan sam, škola je odlična i imamo jako dobre profesore koji se trude da nas što bolje nauče - objašnjava mladi matematičar. - Što se tiče takmičenja zbog korona virusa takmičenja su onlajn, ali pripreme traju cele godine.

Naš sagovornik konstatuje da mu nedostaju putovanja na takmičenja. Bilo je čudno i ovaj put na 37. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana u organizaciji Matematičke asocijacije Rumunije.

- Takmičenje je planirano da traje nedelju dana, a pošto se održalo onlajn imali samo taj jedan dan rada i svi smo radili u prostorijama Matematičkog fakulteta, posle su skenirali zadatke i poslali - kaže Igor Engi. - Kada su se pregledali zadaci obavestili su me da sam osvojio zlatnu medalju, sa 32 poena, dok je moj školski kolega Dobrica Jovanović osvojio svih 40 poena.

Što se tiče koraka posle srednjoškolskog obrazovanja Igor planira da upiše fakultet u inostranstvu koji će biti uisključivo iz oblasti matematike, ali ne zna još uvek konkretno šta i gde. Iako želi da obrazovanje nastavi izvan granica Srbije, uveren je da će se u Srbiju vratiti, možda kroz posao ili dalje usavršavanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5439

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.