Komentara: 21
Pregleda: 9697

Zemljište (ne)će biti prodato Arapima

16.01.2013. u 17:33h
Izvor: RTV Yueco
Asocijacija poljoprivrednika protivi se najavljeno prodaji zemljišta Arapima. Predsedavajući Upravnog odbora Miroslav Kiš rekao je da ta Asocijacija smatra da je najavljena prodaja zemljišta strancima, odnosno izdavanje na dugoročni zakup bez licitacije protivna zakonu i nedopustiva. Međutim, ministarstvo finansija i privrede demantuje navode Asocijacije i najavljuje da će sutra na tu temu biti održan sastanak sa udruženjima poljoprivrednika.
Zemljište (ne)će biti prodato Arapima

Članovi vojvođanskih udruženja organizovaće proteste, ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove po pitanju najavljene prodaje, odnosno izdavanja zemljišta. Oni smatraju da se potpisanim ugovorom između ministra Mlađana Dinkića i firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zemljište prodaje mimo tržišnih cena a posebno se zamera izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja. Poljoprivrednici smatraju da je prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima nedopustiva, a ako se već prodaje - prvo su je trebali ponuditi domaćim paorima.

S druge strane, u saopštenju republičkog Ministarstva finansija i privrede navodi se da su "apsolutno netačne informacije iznete od strane Asocijacije poljoprivrednika iz Subotice". Kako se navodi, "ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata, nije obuhvaćen predugovorom sa Al Dahrom, naprotiv svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup.

Predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz predhodnu saglasnost Vlade Republike Srbije, a konačni ugovor stupiće na snagu tek nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata što je potpuno u skladu sa važećim propisima Republike Srbije.

Nakon toga, Asocijacija poljoprivrednika je saopštila da je pomenutim ugovorom predviđeno da se oko 14.100 hektara stavi na raspolaganje Ujedinjenim Arapskim Emiratima kroz prodaju, izdavanje ili kroz ostvarivanje poslovno – tehničke saradnje po povlašćenim uslovima, a da pomenutih 16.500 hektara nije povezano sa ovim ugovorom već se isključivo odnosi na raspoloživo državno poljoprivredno zemljište u Subotici. Ministri Mlađan Dinkić i Goran Knežević, kako najavljuju iz Ministarstva, sastaće se sutra sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o ovim pitanjima.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 9697

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.