Komentara: 36
Pregleda: 5353

Protest paora zbog izdavanja zemljišta?

15.01.2013. u 16:24h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Subotici ne budu uključeni u proces izrade Programa izdavanja zemljišta u ovoj godini, mogući su protesti traktorima ispred Gradske kuće.
Protest paora zbog izdavanja zemljišta?

Poljoprivrednici zahtevaju da rad i članovi komisije budu transparentni, a u suprotnom će tražiti ostavke nadležnih iz Službe za poljoprivredu. Iz ove službe su još prošle nedelje poručili da će program biti završen u zakonskim okvirima, kao i licitacija zemljišta i izdavanje po pravu prečeg zakupa.

Kako su predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Subotice i okoline izneli na današnjoj press konferenciji, Program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta iz 2012. nije sporoveden i završen, jer su licitacije bile u decembru.

Protest paora zbog izdavanja zemljišta?

Na osnovu toga se sumnja da će i ovogodišnji program biti realizovan u zakonskim okvirima. Predstavnici udruženja ne učestvuju u izradi programa i ne znaju kako su sredstva ostvarena izdavanjem zemljišta utrošena, i smatraju da je nedpopustivo da se ta sredstva ne utroše zakonski, nego se prenose u naredne godine. Poljoprivrednici zahtevaju da se do marta mora definisati program za oko 16.500 hektara koji će zadovoljiti i i po pravu prečeg zakupa i po licitacijama. U suprotnom, tražiće ostavke nadležnih u službi za poljoprivredu.

Članovi subotičkog Udruženja poljoprivrednika zahtevaju da proces izrade plana izdavanja za ovu godinu budu transparentan, što se odnosi na rad i članove komisije, kao i to da se saslušaju sugestije poljoprivrednika i da se oni uključe u proces izrade plana izdavanja zemljišta u ovoj godini. U suprotnom, poljoprivrednici će svoje neslaganje izraziti protestima traktorima ispred Gradske kuće.

Kako su prošle nedelje za Yu eco istakli predstavnici Gradske službe za poljoprivredu, na osnovu zakona Program izdavanja zemljišta treba da bude završen do kraja marta ove godine, zatim usvojen na Skupštini grada, te da na njega saglasnost treba da da i Ministarstvo poljoprivrede. U maju mesecu biće objavljen oglas za izdavanje i licitaciju koji će trajati minimum tri nedelje, a nakon toga će uslediti licitacije, najverovatnije u junu.

Protest paora zbog izdavanja zemljišta?

Prema njihovim informacijama, izrada programa izdavanja zemljišta za 2013. godinu počela u oktobru prošle godine, kada je završen javni poziv za prikupljanje zahteva po pitanju prava prečeg zakupa, koja je trenutno u fazi obrade. U nadležnu službu pristiglo je 230 zahteva po pitanju prava prečeg zakupa, a odlučivanje o ovim zahtevima bi trebalo da bude završeno do kraja ovog meseca.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 36
Pregleda: 5353

Povezane vesti

Povezane teme

izdavanje zemljišta

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.