Komentara: 29
Pregleda: 9184
Foto

Zbog bezbednosti iselili mališane iz vrtića "Poletarac"

14.06.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Na osnovu stručnog mišljenja lica zaduženih za bezbednost i zdravlje na radu, PU „Naša radost“, prinuđena je da iz bezbednosnih razloga od danas privremeno da zatvori objekat „Poletarac“ u ulici Matije Gupca. S druge strane, investitor tvrdi da građevinski radovi pored vrtića “Poletarac” ni na koji način fizički ni zdravstveno neće uticati na odvijanje dnevnog boravka dece u vrtiću, kao i na njihovu fizičku i zdravstvenu bezbednost.
Zbog bezbednosti iselili mališane iz vrtića "Poletarac"

Na ovaj potez odlučeno je jer je procenjeno da radovi mogu da ugroze statiku i bezbednost objekta u kojem svakodnevno boravi 159 mališana.

- Pri  izvođenju radova na iskopu zemlje za temelj objekta na parceli pored vrtića, a koji je predviđen da se gradi na samoj granici susedne parcele sa dvorišnim delom i delom objekta, postoji mogućnost da dođe do povećanja udubljenja pukotine i većih oštećenja postojećeg objekta, što bi moglo da ugrozi stabilnost objekta vrtića, jer se iznad pasaža, odnosno ulaza delom nalaze i prostorija za boravak dece – objašnjava Nebojša Markez, direktor PU „Naša radost“. - U petak smo dobili zvaničan dopis da može ovo da se desi i odmah smo reagovali. Na prvom mestu je bezbednost dece, zaposlenih, roditelja i drugih zakonskih zastupnika i na osnovu te procene ovo je jedini logičan korak.

Zbog bezbednosti iselili mališane iz vrtića "Poletarac"Markez ističe da je da su predstavnici predškolske uprave, gradske uprave i građevinska inspekcija od početka radova pratili situaciju i nije bilo bojazni za bezbednost dece.

- Čim je primećeno oštećenje zida u dvorišnom delu objekta, taj deo je zatvoren i deca tu više nisu odlazila na igranje. Iznad zida za koji postoji mogućnost da se uruši nalaze se tri vaspitno-obrazovne grupe, a postoji mogućnost urušavanja kompletnog vrtića. To naravno nećemo dopustiti – poručuje direktor. - Deca  su raspoređena u četiri najbliža objekta, u zavisnosti od mesta stanovanja, tamo mogu sigurno da borave, igraju se... Ne mogu da govorim koliko će ovo trajati s obzirom da je privremena mera, ali dok se god ne steknu uslovi da deca bezbedno borave u vrtiću oni se neće vraćati. U svakodnevnom kontaktu smo sa čelnicima grada, inspekcijama, nema mesta panici ničije zdravlje nije ugroženo.

Zbog bezbednosti iselili mališane iz vrtića "Poletarac"

Roditelji mališana koja idu u vrtić „Poletarac“ već neko vreme ukazuju na opasnost koja, smatraju,  u svakom trenutku vreba njihovu decu.

- U poslednjih desetak dana postoji objektivna mogućnost da bezbednost naše dece bude ugrožena. Pre toga smo primetili da su nam deca jednom nesigurno ogradom odvojena od gradilišta. Roditelji su počeli da se bune, u nekoliko navrata smo tražili da građevinska inspekcija izađe na teren jer je zbog potkopavanja temelja počela da podrhtava zgrada vrtića  – kaže Majda Knežević, majka petogodišnje devojcice. – U petak nam je javljeno da su tri grupe dece izmeštene iz novijeg u unutrašnji deo objekta, gde je trpezarija, jer je zgrada drhtala zbog radova i da što pre dođemo po decu. Potom nam je javljeno da će deca biti premeštena u druge vrtiće. Promena je sada najmanji problem jer su deca sa svojom grupom i vaspitačicama, ali ona je sada u vrtiću na Prozivci, što remeti svakodnevne planove.

Roditelji traže da se zaustave radovi i da se napravi obezbeđenje igrališta ozbiljnom konstrukcijom i proceniti kako će kopanje temelja uticati na samu zgradu, jer izmeštanje dece po drugim vrtićima nije rešenje.

- Roditelji koji imaju više dece vode ih na dva ili tri različita mesta u gradu. Sada tokom celog leta treba da idu u druge vrtiće. Dobili smo informaciju da će na teren izaći republička građevinska inspekcija a mi tražimo da se objekat obezbedi – dodaje Stefan Pejanović, otac petogodišnjeg deteta. – U petak nam je javljeno da hitno dođemo po decu, ko je mogao odmah je došao a ko nije dete mu je osalo u zgradi koja podrhtava.

Zbog bezbednosti iselili mališane iz vrtića "Poletarac"Kompanija „Bomax“, investitor  stambenog objekta, tvrdi da građevinski radovi pored vrtića “Poletarac” ni na koji način fizički ni zdravstveno neće uticati na odvijanje dnevnog boravka dece u vrtiću, kao i na njihovu fizičku i zdravstvenu bezbednost.

- Obezbeđenjem građevinske ograde oko samog gradilišta, uključujući i dečije obdanište i njegovo dvorište, sprečili smo bilo kakav fizički pristup dece ka građevinskom zemljištu i moguće posledice bilo kakvog događaja koji ugrožava fizičku sigurnost. Takođe, instaliran je i neprozirni paravan preko gradilišne ograde koji u potpunosti zaklanja pogled i sprečava prodiranje prašine direktno ka dvorištu vrtića – navodi se u saopštenju kompanije „Bomax“. - Što se tiče zdravstvenog rizika, kompanija pristupa odgovorno jer nam je zdravlje svih naših sugrađana na prvom mestu, ali konstatujemo da na osnovu izdate građevinske dozvole, izvršenih analiza i inspekcija, gradnja naše investicije ne ugrožava zdravlje naših najmlađih sugrađana, kao ni zaposlenih u vrtiću “Poletarac“.

Izvor: Subotica.com
PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac" PU "Naša radost" i vrtić "Poletarac"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 9184

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

Naša Radost Subotica

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.