Komentara: 13
Pregleda: 4986

Vrtić "Poletarac" je bezbedan, od sutra prima decu

31.08.2021. u 18:18h > 21:21
Izvor: Subotica.com
Predškolska ustanova "Naša radost" obaveštava roditelje, odnosno druge zakonski zastupnike dece koja su upisana u vrtić "Poletarac" (Matije Gupca 31), da ovaj objekat počinje sa radom od sutra, 1. septembra.
Vrtić "Poletarac" je bezbedan, od sutra prima decu

Odlukom Upravnog odbora PU "Naša radost", na sednici održanoj 27. avgusta, prestaje da važi Odluka o privremenom i preventivnom izmeštanju dece  iz objekta "Poletarac" u druge vrtiće.

RODITELJSKI SASTANAK - Sinoć je na Otvorenom univerzitetu održan roditeljski sastanak na kojem je roditeljima saopštena odluka Upravnog odbora, uz konstatovanje stituacije i daljeg razvoja situacije. Roditeljima se obratio i odgovarao na pitanja  tehnički direktor PU "Naša radost" Veljko Vojnić.

Kako se navodi u zapisniku sa gore navedene sednice, pomoćnik direktora uputio je članove u vezi sa dešavanjima oko objekta "Poletarac", rezimiravši situaciju i korake koji su preduzeti u cilju rešavanja sporne situacije..

- Investitor je po dobijenom odobrenju i građevinskoj dozvoli, izdatoj od strane nadležnog organa Gradske uprave Grada Subotica, započeo izgradnju višespratne stambeno-poslovne zgrade na susednoj parceli do objekta „Poletarac“. O izvođenju radova Predškolska ustanova „Naša radost“ nije bila obaveštena. Radovi na rušenju i iskopavanju temelja su započeti rušenjem starog pregradnog zida koji se celom dužinom nalazio na susednoj parceli, početkom maja 2021. godine. Izvođač radova, koga je angažovao investitor, nije postupio u svemu u ekladu ca zakonom i podzakonskim aktima, odnosno nije na adekvatan i propisan način obezbedio gradilište tj. nisu podignute građevinske zaštitne ograde prema vrtiću "Poletarac". Predškolska ustanova „Naša radost“ Subotica se obratila inspekcijskim organima Gradske uprave Grada Subotica i zatražila njihovu intervenciju da se na propisan način obezbedi gradilište, pre svega podizanjem građevinske zaštitne ograde. Nakon naše intervencije, po izlasku na teren inspekcijskih organa, izvođač je podigao zaštitnu ogradu. Osim građevinske inspekcije, čiji je izveštaj dostavljen i Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinskoj građevinskoj inspekciji, objekat je u više navrata, pored njih, obilazilo i lice za bezbednost i zdravlje na radu, koji je dostavio zapisnike o obilasku objekta „Poletarac“ - navodi se u službenom dokumentu.

Vrtić "Poletarac" je bezbedan, od sutra prima decu

Dalje se navodi da je ustanovljeno da planirali zemljani radovi uz sam objekat "Poetarac" na dubini nižoj od kote temelja objekta za 1 metar, te je doneta je odluka da se preventivno i privremeno izmeste decu iz pomenutog u druge objekte u kojima su se, kako ističu, pojavila mogućnost izmeštanja dece, jer je jedan broj prostorija u drugim vrtićima mogao da se iskoristi zbog kraja školske godine i godišnjih odmora.

- Ni jednog momenta, dok su deca bila izmeštena, objekat nije pokazao ni jedan znak statičke nestabilnosti i pored izvršenja zemljanih radova koji su u međuvremenu okončani, a okončani su i radovi betoniranja temelja i prvih spratova nove konstrukcije koja sada dodatno podupire i zidove vrtića, jer je objekat naslonjen na naš objekat. Izvršenjem ovih radova su prestali razlozi za privremeno i preventivno izmeštanje dece, i objekat od 1. septembra 2021. godine može nesmetano da radi - stoji u zapisniku.

Iz PU "Naša radost" naglašavaju da će se nastaviti praćenje uticaja novog objekta na vrtić „Poletarac", kao i da je izrađen  sporazum ca investitorom kojim se on obavezuje da će izvršiti sve što je njegova zakonska obaveza u skladu ca dobijenom građevinskom dozvolom, i da će zajedno sa PU "Naša radost" formirati tim za dodatno praćenje uticaja do završetka radova, čiji je rok planiran za godinu dana (09/2022).

Vrtić "Poletarac" je bezbedan, od sutra prima decuU sporazumu takođe stoji da se Izvođač samovoljno obavezao da smanji količinu buke koja može doći ca gradilišta u periodu koji je planiran za odmor dece, da će izgraditi tunelsku zaštitnu oplatu u delu dvorišta da bi se zaštitila deca od eventualnog pada manjih komada građevinskog materijala ili alata.

- Izvođač je u međuvremenu dostavio i tehničku dokumentaciju iz elaborata o bezbednosti, da bi nas uverio da i kran i kranista imaju odgovarajuće licence i dozvole za rad - stoji na kraju zapisnika i odluke koji su jednoglasno podržali svi članovi UO.

Vrtić "Poletarac" je bezbedan, od sutra prima decu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 4986

Povezane vesti

Povezane teme

Naša Radost Subotica

naša radost

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

vrtić poletarac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.