Komentara: 11
Pregleda: 5983

Za poseban režim ishrane, PU "Naša radost" trenutno nema dovoljno kapaciteta

28.06.2018. u 15:41h
Izvor: Subotica.com
U PU "Naša Radost" smešteno je više od 4.000 dece, od kojih je nekolicini potreban poseban režim ishrane, među kojima je i trogodišnji mališan, alergičan na kakao. Iako je njegova majka više puta skretala pažnju nadležnih na ovaj problem, kaže da nije bilo pozitivnih rezultata, dok iz Uprave poručuju da predškolska ustanova trenutno ne raspolaže sa dovoljno finansijskih i tehničkih kapaciteta, koji bi omogućili pripremu posebnih obroka.
Za poseban režim ishrane, PU "Naša radost" trenutno nema dovoljno kapaciteta

Trogodišnji dečak, koji pohađa jedan od vrtića PU "Naša radost", alergičan je na kakao, što ga izdvaja od njegovih vršnjaka, jer ne može da uživa u čokoladnim poslasticama i desertima, koje ostali mališani rado jedu. Zbog toga je, kaže njegova majka, više puta došlo do neprijatnih situacija, a nakon obraćanja Upravi, nije se došlo do zajedničkog rešenja. 

- Prošli put je nastala neprijatna situacija u obdaništu, jer su sva deca jela puding od čokolade, dok je on dobio slane štanglice. On je još uvek mali i nije u mogućnosti da u potpunosti razume zbog čega ne može da jede hranu sa čokoladom i sigurno da ni drugima ne bi bilo prijatno da im neko kaže ti ne smeš to da jedeš, dok svi drugi oko tebe mogu. Slično je bilo i sa kiflicama sa eurokremom, gde nisu imali ništa drugo da mu daju, pa su mu ponudili margarinom hleba. Sreća pa sam imala vremena da kupim krosan sa vanilom i da mu odnesem da to pojede - kaže M.M, majka dečaka.

Prema njenim rečima, Uprava i vaspitači su upoznati sa ovim problemom, još od kada je mališan upisao vrtić, jer je tom prilikom uredno predata lekarska dokumentacija u kojoj se navodi da je dečak alergičan na kakao, te da konzumacija bilo kakve hrane sa ovim sastojkom, može da dovede do pojave gušenja ili težih alergijskih napada.

- Nama je alergolog napisao da je dete alergično, što je potvrdio i lekar opšte prakse, koji je potpisao nalog prilikom predaje dokumenatcije za upis u vrtić prošle godine. Vaspitači su takođe upoznati sa tim, a inače je praksa da kada dođe novo dete u vrtić, uvek pitaju da li je na nešto alergično. Oni stvarno vode računa i nemam nikakve zamerke na vaspitače, ali ako ustanova ima posebnog nutricionistu koji se brine o ishrani, ne razumem zašto nema pozitivnih efekata i bilo kakve mogućnosti za saradnju? Zašto kada se prave kiflice sa čokoladom, ne bi mogli da naprave dve do tri prazne ili sa džemom, za onu decu koja ne mogu to da jedu? Zašto se ne bi mogla odvojiti litra mleka i napraviti puding od vanile, jagode ili bilo čega drugog - pita se naša sagovornica, dodajući da u ovom problemu nije usamljena, te da ima više roditelja čija deca ne mogu da jedu određene namirnice.

Za poseban režim ishrane, PU "Naša radost" trenutno nema dovoljno kapaciteta

Da je situacija zaista takva, potvrđuje i Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša radost", ističući da od 4.100 dece, koliko je trenutno smešteno u predškolskoj ustanovi, pojedina ne mogu da konzumiraju određene namirnice, dok manji broj dece pati od dijabetesa, za koje ustanova nije u mogućnosti da prirema poseban režim ishrane.

- Nažalost, ograničeni smo u finansijskom i tehničkom smislu, kao i u broju zaposlenih, koji bi pripremali posebne obroke za te mališane. Pred centralnom kuhinjom je velika rekostrukcija, a s obzirom na to u kakvim uslovima rade, naši kuvari su zaista "mađioničari" i pravi primer pozitivnog odnosa prema zajednici. Svakodnevno pripremaju i do 10.000 obroka, ali i pored dobre volje, nemamo dovoljno ljudi, vozila i mesta za odlaganje, jer poseban režim ishrane podrazumeva hranu koja mora bezbedno da se preveze, odloži i priprema - kaže Vojnić, predlažući jedno od mogućih rešenja ovog problema - Ono što mogu da savetujem roditeljima, jeste da se sa ovim problemom obrate Interresornoj komisiji, koja će izdati rešenje i na taj način osloboditi roditelje od plaćanja obroka u ceni za vrtić. Međutim, ti roditelji bi onda morali samostalno da pripremaju tri od četiri obroka za dete, koje bi u vrtiću dobilo samo ručak.

Tehnički direktor je napomenuo i da se jelovnik, sa detaljnim informacijama o sva četiri obroka, redovno i unapred objavljuje na sajtu PU "Naša radost", te da su roditelji u mogućnosti da se na taj način informišu i blagovremeno pripreme adekvatnu zamenu za namirnicu koju dete ne sme da konzumira.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5983

Povezane vesti

Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova naša radost

ishrana u vrtićima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.