Komentara: 12
Pregleda: 6340

Počela primena novog Pravilnika o ishrani dece u predškolskim ustanovama

26.06.2018. u 17:15h
Izvor: RTV Yueco
Počela primena novog Pravilnika o ishrani dece u predškolskim ustanovama

U PU „Naša radost“ nisu imali mnogo posla oko usklađivanja jelovnika sa novim Pravilnikom koji određuje uslove i način ishrane dece u predškolskim ustanovama, čija je primena počela u petak, budući da su odavno smanjili količine soli i šećera u dečjim obrocima vodeći se sistemskim rešenjima koja su se ticala ishrane starije omladine.

U PU „Naša radost“ vode se principom da u dečjem jelovniku svaki dan bude zastupljeno 10% belančevina, 60% ugljenih hidrata i 10% masti. Za doručak mališani u vrtićima dobijaju mleko ili čaj uz namaz; viršle ili ribu iz konzerve i hleb. Prva užina uvek je voćna, a za ručak deca jedu varivo, dok je svake srede na meniju čorba i kolač. Osim variva za ručak bude i panirani riblji štapić, a za drugu užinu deca u celodnevnom boravku dobijaju keks ili puding, griz, palentu, kukuruz.

- U jelovniku gledamo da bude što raznovrsniji, da bude što više svežeg voća i povrća jer su oni izvor vitamina, te su bitni za zdravlje dece. Gledamo da svaki dan bude mlečnih proizvoda i mesa koje je naravno izvor proteina koji je opet bitan za rast i razvoj dece - kaže Timea Berta, nutricionista u PU "Naša radost"

U centralnoj kuhinji „Naše radosti“ svakodnevno se priprema oko 12.000 obroka za oko 3.500 mališana koji pohađaju objekte ove ustanove. Novi Pravilnik koji određuje uslove i način ishrane dece u predškolskim ustanovama, kako kažu u „Našoj radosti“ nije im doneo mnogo posla budući da su još ranije implementirali sistemska rešenja koja su se ticala ishrane starije dece.

- Nemamo preteranu količinu šećera u ishrani, nemamo ni soli - to je svedeno na potpuni minimum i sada smo na naše zadovoljstvo dobili potvrdu da su ti principi koje smo mi i ranije već uveli dobili verifikaciju kroz novi Pravilnik, tako da mi vršimo i vršićemo male korekcije da bismo se uskladili sa novim Pravilnikom. - rekao je Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša Radost"

Iz ove ustanove ističu da imaju problem sa uvođenjem veće količine ribe u ishranu dece, budući da novi Pravilnik to predviđa, a dosadašnja praksa je pokazala da se gotovo svi obroci sa ribom vraćaju netaknuti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6340

Povezana vest

Povezane teme

predškolska ustanova

predškolska ustanova naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.