• Pregleda: 5479

Počela primena novog Pravilnika o ishrani dece u predškolskim ustanovama

Počela primena novog Pravilnika o ishrani dece u predškolskim ustanovama

U PU „Naša radost“ nisu imali mnogo posla oko usklađivanja jelovnika sa novim Pravilnikom koji određuje uslove i način ishrane dece u predškolskim ustanovama, čija je primena počela u petak, budući da su odavno smanjili količine soli i šećera u dečjim obrocima vodeći se sistemskim rešenjima koja su se ticala ishrane starije omladine.

U PU „Naša radost“ vode se principom da u dečjem jelovniku svaki dan bude zastupljeno 10% belančevina, 60% ugljenih hidrata i 10% masti. Za doručak mališani u vrtićima dobijaju mleko ili čaj uz namaz; viršle ili ribu iz konzerve i hleb. Prva užina uvek je voćna, a za ručak deca jedu varivo, dok je svake srede na meniju čorba i kolač. Osim variva za ručak bude i panirani riblji štapić, a za drugu užinu deca u celodnevnom boravku dobijaju keks ili puding, griz, palentu, kukuruz.

- U jelovniku gledamo da bude što raznovrsniji, da bude što više svežeg voća i povrća jer su oni izvor vitamina, te su bitni za zdravlje dece. Gledamo da svaki dan bude mlečnih proizvoda i mesa koje je naravno izvor proteina koji je opet bitan za rast i razvoj dece - kaže Timea Berta, nutricionista u PU "Naša radost"

U centralnoj kuhinji „Naše radosti“ svakodnevno se priprema oko 12.000 obroka za oko 3.500 mališana koji pohađaju objekte ove ustanove. Novi Pravilnik koji određuje uslove i način ishrane dece u predškolskim ustanovama, kako kažu u „Našoj radosti“ nije im doneo mnogo posla budući da su još ranije implementirali sistemska rešenja koja su se ticala ishrane starije dece.

- Nemamo preteranu količinu šećera u ishrani, nemamo ni soli - to je svedeno na potpuni minimum i sada smo na naše zadovoljstvo dobili potvrdu da su ti principi koje smo mi i ranije već uveli dobili verifikaciju kroz novi Pravilnik, tako da mi vršimo i vršićemo male korekcije da bismo se uskladili sa novim Pravilnikom. - rekao je Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša Radost"

Iz ove ustanove ističu da imaju problem sa uvođenjem veće količine ribe u ishranu dece, budući da novi Pravilnik to predviđa, a dosadašnja praksa je pokazala da se gotovo svi obroci sa ribom vraćaju netaknuti.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

12
DARTH Odgovori
Hoce neki pravilnik i za ishranu u bolnicama??
Nutrionista kaže?! Odgovori
Virsla, salama, riba iz konzerve, riba panirana.... Puno testenine.... Mislim da ne trebam više nabrajati. Ko razume shvatiće. Prijatno
An Odgovori
davati deci virsle i riblje stapice, dokazano najvece izvore industrijskih otrova i otpada, potpuno je suludo u danasnje vreme, pogotovo tako maloj deci
Vlada Odgovori
A sta ocekujete za 3000 din?Smuti,ananas,pastrmku?
Nana
Pa nije 3000din samo, nego najmanje DUPLO toliko jer Nasa Radost dobija subvenciju od opstine. I da, smuti, pastrmka itd bi bilo onako redovno.
Miki
A i te 3000 neki ne plate mesecima!! Ajd nemoj platiti struju 8 meseci pa da vidim sta ce biti!!!
Buki Bunjo
Vlado, robijaši dobiju bolji obrok a ne košta ih ni 3000.
Crnjak Odgovori
.... a kamenčići dođu besplatno, onako kao mineralni dodatak ishrani za brži razvoj naše dece !?
e Veljko, Veljko, preskupo si ti plaćen !
Mata Odgovori
SO-Viršle sadrže oko dva odsto soli, spadaju u visoko-slanu hranu, koja povećava krvni pritisak, opasnost od moždanog i srčanog udara. Deca od 4-6 godina ne smeju uzeti više od tri grama soli dnevno, a mlađoj od tri je dozvoljeno dva grama. Jedna viršla sadrži i do 0,6 grama soli. E250–SODIJUM-NITRIT Dodaje se viršlama da ne bi menjale boju. Povećava rizik za dobijanje raka creva i stomaka. AROME-za poboljšanje ukusa se u proizvodnji viršli koriste razni začini. E451–POTASIJUM I SODIJUM TRIFOSFAT-Ovo su veštačke soli koje služe kao stabilizatori i emulzije. One viršlama daju postojanu teksturu i omogućavaju lako mešanje ulja i masti sa vodom. E452-POLIFOSFATI-Čest aditiv u hrani. E301-SODIJUM ASKORBAT-Vrsta vitamina C,antioksidant, pomaže mesu da zadrži crvenu boju. U niskim dozama, ne izaziva probleme,kada se prekomereno uzima, izaziva iritacije na koži. E120– KARMINE-je drugi naziv za crvenu boju koja se koristi pri pravljenju viršli.Pravi se od insekata–oklopi malih buba se kuvaju
Mata Odgovori
Riblji štapić (jeftinija varijanta) sadrži, evo informacije: riba 22% (!?!), pšenično brašno, prezle, ulje, voda, belančevine i vlakna iz graška, kuhinjska so, dekstroza, slačica, crni i beli luk u prahu, paprika u prahu, kurkuma, prašak za pecivo i neizbežni začin mononatrijum glutaminat E 621. Preradom štapići imaju znatno manji udeo belančevina i svih drugih hranjivih materija, a prženjem štapića dobijemo ,,zdravu " hranu. U klanicama ono što preostane od mesa uz obilan dodatak začina i aditiva se stavlja u viršle i paštete, dok se u preradi ribe radi to isto. I tako nastaje – riblji štapić. Prijatno!
Lala Odgovori
Koliko virsla dobiju nista im nece faliti.Cesto dobiju pola virsle!
Mare Odgovori
bez secera, a za uzinu dobiju cedevitu :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.