• Pregleda: 4884

Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

U 2018. godini PU "Naša radost" nastaviće s radom i ulaganjima tamo gde je stala prošle godine, poručuje Veljko Vojnić. Planira se završetak realizacije plana energetske efikasnosti, proširenje kapaciteta za jasleni uzrast, a jedna od većih investicija biće rekonstrukcija centralne kuhinje.
Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

Tokom protekle godine PU "Naša radost" radila je na povećanju bezbednosti objekata, te su u tom cilju obnovljeni gromobrani, električna, vodovodna i kanalizaciona mreža, a takođe su sanirani krovovi koji su prokišnjavali. Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša radost", kaže da će se i u 2018. godini nastaviti s istom praksom, te da će se privesti kraju petogodišnji plan energetske efikasnosti, koji podrazumeva da svi objekti pređu na gas.

- Imamo još dva objekta na kojima treba da zamenimo gromobrane, čime ćemo potpuno završiti zaštitu. Sanirali smo gotovo sve krovove koji su prokišnjavali i jedino je ostao da se završi objekat "Kolibri" kao najveća investicija. Ove godine ćemo završiti gasifikaciju naših objekata, tako što ćemo gasifikovati jedan i po objekat, a ostaće nam samo dva objekta u Tavankutu i Bajmoku na naftu, koja ne možemo da gasifikujemo, jer ne postoji magistralni vod. Takođe, kako bismo povećali energetsku efikasnost, zamenićemo prozore i izolovaćemo fasade, a planiramo i da započnemo zamenu azbestnih krova, kojih ima ukupno šest. Oni trenutno nisu opasni, ali ukoliko bi došlo do havarije, mogli bi da izazovu probleme. Ove godine ćemo zameniti krov na jednom objekatu, trenutno se radi analiza svih šest kako bismo utvrdili koji je najugroženiji - kaže Vojnić.

Kada su u pitanju veće investicije, jedna od njih je i rekonstrukcija centralne kuhinje PU "Naša radost", u kojoj se dnevno priprema i do 10.000 obroka. Prema rečima našeg sagovornika, za njenu rekonstrukciju potrebno je oko 50 miliona dinara, koje će ustanova pokušati da obezbedi putem pokrajinskih i republičkih konkursa. Osim toga, radiće se i na proširenju kapaciteta vrtića u Tavaknutu i objektu "Mandarina" za decu jaslenog uzrasta.

- Iako smo ove godine primili rekordan broj dece, još uvek postoji određeni broj zahteva roditelja za proširenjem kapaciteta. Ovaj problem pokušaćemo da rešimo rekonstrukcijom vrtića "Mandarina", kojom bismo rešili bismo dva problema, a to su sanacija krova koji je u veoma lošem stanju i nadrgadnja objekta kojom bismo mogli da primimo još oko 100 do 120 dece jaslenog uzrasta. Projekat se privodi kraju i nadam se da ćemo ove godine uspeti da završimo makar prvu fazu radova, a da će objekat početkom sledeće godine biti u funkciji. Takođe, želimo da uradimo proširenje i pregradnju vrtića u Tavankutu da bismo mogli da otvorimo još jednu jaslenu grupu. Taj zahtev imamo već dve godine, postoji potreba za još oko 15 mesta, te ćemo pokušati i to da rešimo - objašnjava Vojnić.

Tokom ove godine predviđen je i završetak radova na rekonstrukciji objekta "Trokadero" u Aleksandrovu, koji je trebalo da bude završen oktobra prošle godine. Razlog kašnjenja, tehnički direktor PU "Naša radost" objašnjava greškom koja je načinjena u javnoj nabavci.

- Javna nabavka koja je bila u toku nije predvidela određene materijale, koji su bili neophodni da bi se vrtić prilagodio deci jaslenog uzrasta. Naime, nije bilo predviđeno prilagođavanje kupatila njihovom uzrastu, a greška je bila i to što je svuda trebalo da se postave keramičke pločice, koje nisu pogodne za decu. Zbog toga smo morali da sačekamo novu javnu nabavku, koja je sad raspisana, te očekujemo da će u narednih nekoliko meseci i ovaj objekat biti završen. Tamo ćemo izmestiti objekat "Mala Alisa", koji je u veoma lošem stanju i primićemo određeni broj dece koja do sada nisu bila upisana - naglašava naš sagovornik.

Tehnički direktor ističe da ima dobru saradnju sa roditeljima, te da je većina zadovoljna uslugama i načinom rada ustanove. Kaže da se komunikacija sa njima odvija svakodnevno, preko vaspitača, šefova objekata ili mailom, kao i da u poslednje vreme dobijaju sve više zahteva za donaciju.

- Moram da pohvalim roditelje, jer se većina trudi da pomogne pri uređenju prostora. Svaki dan dobijamo bar po jedan predlog za donaciju i naš zadatak je samo da proverimo da li je ono što doniraju u skladu da kvalitetom i propisanim standardima. Novac iz donacija ne primamo, te ako roditelji žele da doniraju igračke, naše je da kažemo kakve igračke mogu, da nemaju oštre ivice ili da ne sadrže opasne materije. Osim toga, roditelji pomažu svojim radom i angažovanjem majstora ili drugih lica prilikom uređenja prostora - kaže Vojnić.

Uprkos dobroj saradnji, Savet roditelja koji čini 187 roditelja čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, još uvek nije u funkciji. Naš sagovornik objašnjava se na konstituisanje ovog savetodavnog tela čekalo zbog promene zakona, koja se dogodila oktobra prošle godine, kao i zbog toga što se na konstitutivnoj sednici nije pojavio dovoljan broj roditelja da bi se izabrao predsednik Saveta i tri člana u organu upravljanja.

- Kada je trebalo da konstituišemo Savet roditelja, a potom i Upravni odbor, došlo je do promene zakona. Najpre smo morali naše akte da usaglasimo sa novim zakonom, a potom i da sačekamo da Skupština usvoji Odluku o osnivaju i Statut. Nažalost, na konstitutivnu sednicu nije došao dovoljan broj roditelja, svega oko 100 od ukupno 187, te predsednika nismo mogli da izaberemo jer je potrebno da za njega glasa polovina svih roditelja i plus jedan glas. Isto toliko je potrebno da bi se izabralo tri predstavnika u Upravnom odboru. Međutim, sednica nije završena, ona je samo prekinuta, te ćemo uskoro zakazati nastavak sednice kako bismo izabrali predsednika - ističe Vojnić.

PU "Naša radost" trenutno rukovodi Nebojša Markez, koji je stupio na funkciju vršioca dužnosti direktora 1. februara, kada je prethodni direktor Jaša Šimić, zbog dovoljnog broja godina prekinuo mandat i otišao u penziju. Prema rečima Veljka Vojnića, nakon izbora novog Upravnog odbora, izabraće se i novi direktor, uz napomenu da ga prema novom zakonu više ne postavlja Upravni odbor, već ministar prosvete. Konkurs za novog direktora PU "Naša radost" trebalo bi da bude otvoren u narednih nekoliko dana. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

34
Lament Odgovori
Naše radosti je sve manje zbog "Naše radosti. Vetrovi iz spoljašnjosti oduvali su semena potrebna za svetanje ljubavi među ljubavnicima. Stvorivši tako otrovni klimu za rađanje novih naših radosti. Kad kažem nove naše radosti mislim na decu, za one koje nemaju kognitivnog kapaciteta da shvate da koristim stislku figuru. To ne smeta naravno čelnicima naše radosti, jer svrha ovih objekata nije briga o budućim generacijama njihovih vernih podanika. Svi novoizgrađeni objekti naše radosti su samo novi džep u koje će se liti kovanice krvavo zarađene od strane poreskih baveznika. U taj džep će ruku zadirati samo oni verni otrovnom sistemu. Izvršitelji vođine volje. Mene su davno još opelješili. Ako vidite da opet napišem nešto pod ovim nickom, znajte da to nisam ja. Znate svi dobro ko sam. Pozdravljam sve normlalne ljude na ovom sajtu. Svako dobro vam želi vaš prijatelj iz dijaspore.
Bshtartst
Uskoro u dijasporu stize jos dve male slatke radosti!!!Zao mi je sto radosti ovde nece jos dugo biti!!!
kojot Odgovori
Старо нови Вељко до пензионисања за неких 20година. Функција доживотног управника,поридично наследство...
Mrgud Odgovori
Stanje u firmi je katastrofalno,moze gospodin da prica bajke kome zeli.Neka,bitno da se posluje napredno...
sekvestor Odgovori
Direktora ne manjka a obdanista zarasla u travu devastirana od nebrige tih istih koji su javnom nabavkom nabavljali ljute kulene i pasulj sa kamencicima i ko zna sta sve ne.
SRBISLAV Odgovori
Зашто се на грбу наше радости налази четверо уместо троје деце. Три је Српски број, у Православљу број три представља свето тројсво. Може се гледати и као три конститутивна народа Суботице Срби, Мађари и Хрвати. Наравно Српско дете треба да је у средини јер је ипак земља Србија.
Tanja
To su dva decaka i dve devojcice! I kakve veze sad to ima sa tim sto ste napisali?!
Bshtartst
Srbislave primatu!!!
Nenad
SRBISLAV nije nikakav Srbin vec najobicniji provokator, ko zna koje nacionalnosti, koji unosi mrznju medju razlicitim nacionalnostima u Subotici.
U svemu sto komentarise na ovom sajtu predstavlja Srbe kao apsolutne divljake, tako i u ovom komentaru iznad.
Marija Ana Odgovori
Hoce li primati svu zdravu decu ili samo vakcinisanu?
Tanja Odgovori
Moje dete je islo u vrtic pre 20 godina,sad mi idu unuci i vidim da se igraju sa istim onim igrackama od pre 20 godina!! Nijedna nova nije kupljena! Kako vas nije sramota? Vaspitacice donose od svoje dece da bi se nasa igrala!!! Svaka im cast a vi malo mislite i o tome!!!
saša
Gospođo mislim da ste u pravu i da bi im trebalo obezbediti tablete, laptopove i ostala dostignuća savremene tehnologije. Dokle će se igrati drvenim vozićima, lutkama, slagalicama i ostalim glupostima kada mogu putem tim modernim igračkama brzo saznati sve o Farmi, Staniji ....itd.itd. Dok smo se igrali tim igračkama bili smo zdraviji (mentalno), druželjubljiviji, društveniji, razvijali smo inteligenciju. Ako niste mislili na ova savremena "čuda" tehnike onda vam se izvinjavam.
Bubica
Da,daaa...direktori podrzavaju privatna putovanja vezana za engleska obrazovanja od koje imaju koristi samo oni i oni koji putuju a ispastaju radnici koji rade sami sa 30-oro dece jer Vd direktor smatra da za tim nema potrebe.
Nasa deca u skolu nece krenuti sa lap topom u ruci vec treba da nauce da drze olovke ,pa je nazalost vecina dece kod tih takvih kojima je grafomotorika katastrofalna.A zbog cega?Pa zato sto deca po ceo dan gledaju u ekran i kao bajagi barataju engleskim jezikom a ovamo ne znaju ni redovno srpski.Uf...svasta bih jos rekla jer sam jako besna,jer upravo moje dete ide u tu grupu i ne znam kakve ce posledice imati,al sigurno hoce jer ne zna osnovne stvari a krenuce u skolu.Ono sto kuci uradimo i to je sve.Svaki dan dodje iz vrtica i kaze da su gledali nesto na laptopu...crtani na engleskom i sl.
Ljudi moji...ovo je katastrofa!!
Vd direktor je do skoro isto bio u toj grupi.Vise sam ga gledala napolju na cosku da pusi nego u vrticu,kao i mnoge...Uzas!!!
Nela Odgovori
Zašto nigde nema vrtica Kekec na Paliću koji je u katastrofalnom stanju. Prozori su toliko loši da ne mogu da se otvore . Stepenište puca i okrnjena su na svim ćoškovima . Kad je pitano za donaciju isti ovaj takozvani tehnički direktor nije želeo da saradjuje da ne bi dospeo u novine. Sramota što se ulaze tamo gde ne treba....
Dona Kihot Odgovori
Kao roditelj, prilično upućen u dešavanja u PUNR, moram da ispravim gosp. tehn. dir.. Roditelji su uglavnom zadovoljni radom vaspitača i saradnjom saradnjom sa njima. Primedbe na ustanovu i dotičnog mogli bi do sutra da nabrajamo.
Krajnje su vredljivi njegov bahat odnos prema roditeljima (i zaposlenima), plasiranje kojekakvih priča koje zamazuju oči i stavljanje ružičastih naočara nama koji jasno vidimo tamu unutar Naše radosti.
ero
A šta možete očekivati od takozvanog direktora? On da je valjao ostao bi još u studentskom centru - restoranu.
Stipan Odgovori
Gosn Veljko samo sebi pravi posao. Od drzavnog vrtica napravio privatni. DZabe se prave konkursi i liste za decu kad on radi kako hoce i protiv zakonito. Svasta obecava a malo sta ispuni i cim nesto napravi odma u novine kao napravio ovo ili ono. SRAMOTA. Kao covek se pokazao NULA kako na privatnom tako i na poslovnom planu. I nama bunjevcima je svasta obecavao dok nije bio izabran a sada okrece glavu na drugu stranu. SRAMOTA
Ponosni Kuc Odgovori
Cujemo da se hvali svojim crnogorskim korenima!Gjde si mrco a gdje radis,oprosti gdje rukovodis!Ha ha ha cirkus kome se kraj nazire!
Boris Saulić Odgovori
Investicije i rekonstrukcija objekata su svakako za pohvalu, u nadi da će se projekti realizovati u što kraćem roku. Pozdravio bih takođe napore da se konstituiše Savet roditelja i ovim putem bih pozvao sve zainteresovane roditelje da se uključe u rad Saveta roditelja, a članove Saveta da se u što većem broju pojavimo na nastavku pomenute sednice. Imajte (članovi SR) na umu da nas 187 predstavnika roditelja predstavlja i zastupa interese oko 4 hiljade mališana u 53 vrtića PU „Naša radost“ Subotica.
Kobaja grande
Borise
sedi 1
Prometheus
nagradno pitanje za milion dolara:
- kako se zove Veljkov trojanski konj ?
Džez Odgovori
Kako je lepo kada završavam fakultet u pedesetoj godini, pa se pravim pametan kao tehnički saradnik generalnog direktora, a on ništa . E, moj Vojniću,daleko ti lepa kuća. Hvala Bogu pa ćeš i ti uskoro u pemziju.
lale Odgovori
agencija za borbu protiv korupcije je pocela da prikupja podatke u ovoj ustanovi sto se tice procedure otpustanja cistacica.ciscenje sada vrse iste osobe ,ali kao zaposlene u privatnoj firmi,za manju platu,vise posla.ta privatna firma se moze povezat sa politickim strukturama.
kojot Odgovori
Сад видите због чега је било каменчића у пасуљу,запослени спојили корисно са добрим. Остаће каменчића за бетонирање током реновирања.
Лирио Odgovori
А када ћете почети да поштујете Закон и престанете да вучете за нос нестраначке васпитаче који годинама раде на уговор по два месеца, док се ваши неквалификовани страначки кадрови запошљавају за стално? Хоћете објаснити како је прошло гласање за нови Управни одбор Наше радости пре који дан и како сте обезвредили вољу већине васпитача? Срам вас било.
biljana Odgovori
DŽEJ
Veljko nije pomoćnik gen.direktora, već glavni direktor koji se pita za sve i odlučujuje o svemu, a GENERALNI DIREKTOR je samo figura.( Budući krivac za sve)
Veljko je inače ne samo magistar građevine - pa je kao takav zaposlen u jednu prosvetnu ustanovu, već i pravnik, pedagog, doktor.! Višestrana ličnost koja ima odrešene ruke da radi šta hoće[*...*]
Manda Odgovori
Imam dva pitanja za vd direktora ili koju funkciju vrsi.
Prvo je cija je firma koja zaposljava spremacice u Nasoj radosti i zasto ih je preuzela privatna firma, u kojoj imaju manju platu i losije uslove rada.
[*...*]
sekvestor
Nepitajte samo zašto već i čija je to firma sa spremačicama i koliko im skinu sa plate
Kobaja grande Odgovori
Gosn Vojnicu,
malo vam je uvredljiv text i odnos prema zaposlenima a i roditeljima .
Nisu oni tu zbog vas, trebalo bi da ste vi tu zbog njih .... ali vidim da to vama nije jasno s obzirom na text iznad

Ovo sa kuhinjom bi bila lepa bajka kada bi bilo odradjeno sve kako valja
Kao laik pretpostavam da postoji opravdana sumnja da se ovo radi da bi se opet namestila neka nabavka i naduvali troskovi
Nadam se da ce nadlezni organi objektivno da prekontrolisu sve vezano za ovaj projekat
Roditelj Odgovori
Dragi roditelji
Kome neodgovaraju uslovi u državnom vrtiću može slobodno da ode u privatni vrtić, tamo bar ima mesta i titraju Vam kako vi želite.
Dosta pljuvanja po državnom vrtiću svio ste i Vi prošli isti pa Vam ništa ne fali.
kojot
Далеко бољи услови су онда били у вртићима него данас неупоредиво бољи.
Bubica Odgovori
Propast cista!!!Sve su unistili i tek ce...Obavezno rasturiti ekipu postavljenu na direktorska mesta jer je to ravno katastrofi.Deca nam jedu hranu najlosije kategorije,vrtici se raspadaju,curi voda kroz lustere,rade zene iz neke tamo necije agencije, tako da su vrtici uzasno prljavi a deca nam provode tamo vecinu dana.I da ne nabrajam jos gde se sve trose novci a najmanje se izdvaja za kvalitet i uslove zivota nase dece u njemu.Nema vise kvalitetnih ljudi koji su nekada vodili ovu veliku firmu...tako da nazalost ako se ne uradi nesto po tom pitanju UNISTICE JE ONI KOJI VOLE SAMO SEBE I SVOJ DZEP A ZA DRUGE IH BAS BRIGA.DOVEDITE ZA DIREKTORE SKROZ NOVE LJUDE KOJI NEMAJU VEZE ZA "NASOM RADOSTI"I KOJI NISU IZ SUBOTICE.DOVEDITE SKOZ NOVE OSOBE PA CETE VIDETI KAKO CE SE SVE PROMENITI.JER OVDE SE CUVAJU LEDJA VEC UIGRANE EKIPE.
SRAMOTA!!!
Nije_moguće Odgovori
Dokaz koliku podršku tehnički direktor ima od roditelja je broj minusa na ovu vest.
Šta će uopšte tehnički direktor u predškolskoj ustanovi??
Nema veze, neka postoji, ali zar mora da bude glavni?? Čudi me da još nije završio Visoku strukovnu školu za vaspitače, plus specijalističke studije, pa da može da bude 2 u 1 - i tehnički, kao građevinac i glavni - kao vaspitač specijalac.
Suboticanin Ljuti Odgovori
e ... muka mi je
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.