Komentara: 34
Pregleda: 6126

Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

08.03.2018. u 11:10h
Izvor: Subotica.com
U 2018. godini PU "Naša radost" nastaviće s radom i ulaganjima tamo gde je stala prošle godine, poručuje Veljko Vojnić. Planira se završetak realizacije plana energetske efikasnosti, proširenje kapaciteta za jasleni uzrast, a jedna od većih investicija biće rekonstrukcija centralne kuhinje.
Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

Tokom protekle godine PU "Naša radost" radila je na povećanju bezbednosti objekata, te su u tom cilju obnovljeni gromobrani, električna, vodovodna i kanalizaciona mreža, a takođe su sanirani krovovi koji su prokišnjavali. Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša radost", kaže da će se i u 2018. godini nastaviti s istom praksom, te da će se privesti kraju petogodišnji plan energetske efikasnosti, koji podrazumeva da svi objekti pređu na gas.

- Imamo još dva objekta na kojima treba da zamenimo gromobrane, čime ćemo potpuno završiti zaštitu. Sanirali smo gotovo sve krovove koji su prokišnjavali i jedino je ostao da se završi objekat "Kolibri" kao najveća investicija. Ove godine ćemo završiti gasifikaciju naših objekata, tako što ćemo gasifikovati jedan i po objekat, a ostaće nam samo dva objekta u Tavankutu i Bajmoku na naftu, koja ne možemo da gasifikujemo, jer ne postoji magistralni vod. Takođe, kako bismo povećali energetsku efikasnost, zamenićemo prozore i izolovaćemo fasade, a planiramo i da započnemo zamenu azbestnih krova, kojih ima ukupno šest. Oni trenutno nisu opasni, ali ukoliko bi došlo do havarije, mogli bi da izazovu probleme. Ove godine ćemo zameniti krov na jednom objekatu, trenutno se radi analiza svih šest kako bismo utvrdili koji je najugroženiji - kaže Vojnić.

Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

Kada su u pitanju veće investicije, jedna od njih je i rekonstrukcija centralne kuhinje PU "Naša radost", u kojoj se dnevno priprema i do 10.000 obroka. Prema rečima našeg sagovornika, za njenu rekonstrukciju potrebno je oko 50 miliona dinara, koje će ustanova pokušati da obezbedi putem pokrajinskih i republičkih konkursa. Osim toga, radiće se i na proširenju kapaciteta vrtića u Tavaknutu i objektu "Mandarina" za decu jaslenog uzrasta.

- Iako smo ove godine primili rekordan broj dece, još uvek postoji određeni broj zahteva roditelja za proširenjem kapaciteta. Ovaj problem pokušaćemo da rešimo rekonstrukcijom vrtića "Mandarina", kojom bismo rešili bismo dva problema, a to su sanacija krova koji je u veoma lošem stanju i nadrgadnja objekta kojom bismo mogli da primimo još oko 100 do 120 dece jaslenog uzrasta. Projekat se privodi kraju i nadam se da ćemo ove godine uspeti da završimo makar prvu fazu radova, a da će objekat početkom sledeće godine biti u funkciji. Takođe, želimo da uradimo proširenje i pregradnju vrtića u Tavankutu da bismo mogli da otvorimo još jednu jaslenu grupu. Taj zahtev imamo već dve godine, postoji potreba za još oko 15 mesta, te ćemo pokušati i to da rešimo - objašnjava Vojnić.

Tokom ove godine predviđen je i završetak radova na rekonstrukciji objekta "Trokadero" u Aleksandrovu, koji je trebalo da bude završen oktobra prošle godine. Razlog kašnjenja, tehnički direktor PU "Naša radost" objašnjava greškom koja je načinjena u javnoj nabavci.

- Javna nabavka koja je bila u toku nije predvidela određene materijale, koji su bili neophodni da bi se vrtić prilagodio deci jaslenog uzrasta. Naime, nije bilo predviđeno prilagođavanje kupatila njihovom uzrastu, a greška je bila i to što je svuda trebalo da se postave keramičke pločice, koje nisu pogodne za decu. Zbog toga smo morali da sačekamo novu javnu nabavku, koja je sad raspisana, te očekujemo da će u narednih nekoliko meseci i ovaj objekat biti završen. Tamo ćemo izmestiti objekat "Mala Alisa", koji je u veoma lošem stanju i primićemo određeni broj dece koja do sada nisu bila upisana - naglašava naš sagovornik.

Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

Tehnički direktor ističe da ima dobru saradnju sa roditeljima, te da je većina zadovoljna uslugama i načinom rada ustanove. Kaže da se komunikacija sa njima odvija svakodnevno, preko vaspitača, šefova objekata ili mailom, kao i da u poslednje vreme dobijaju sve više zahteva za donaciju.

- Moram da pohvalim roditelje, jer se većina trudi da pomogne pri uređenju prostora. Svaki dan dobijamo bar po jedan predlog za donaciju i naš zadatak je samo da proverimo da li je ono što doniraju u skladu da kvalitetom i propisanim standardima. Novac iz donacija ne primamo, te ako roditelji žele da doniraju igračke, naše je da kažemo kakve igračke mogu, da nemaju oštre ivice ili da ne sadrže opasne materije. Osim toga, roditelji pomažu svojim radom i angažovanjem majstora ili drugih lica prilikom uređenja prostora - kaže Vojnić.

Uprkos dobroj saradnji, Savet roditelja koji čini 187 roditelja čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu, još uvek nije u funkciji. Naš sagovornik objašnjava se na konstituisanje ovog savetodavnog tela čekalo zbog promene zakona, koja se dogodila oktobra prošle godine, kao i zbog toga što se na konstitutivnoj sednici nije pojavio dovoljan broj roditelja da bi se izabrao predsednik Saveta i tri člana u organu upravljanja.

- Kada je trebalo da konstituišemo Savet roditelja, a potom i Upravni odbor, došlo je do promene zakona. Najpre smo morali naše akte da usaglasimo sa novim zakonom, a potom i da sačekamo da Skupština usvoji Odluku o osnivaju i Statut. Nažalost, na konstitutivnu sednicu nije došao dovoljan broj roditelja, svega oko 100 od ukupno 187, te predsednika nismo mogli da izaberemo jer je potrebno da za njega glasa polovina svih roditelja i plus jedan glas. Isto toliko je potrebno da bi se izabralo tri predstavnika u Upravnom odboru. Međutim, sednica nije završena, ona je samo prekinuta, te ćemo uskoro zakazati nastavak sednice kako bismo izabrali predsednika - ističe Vojnić.

Obnavljanje centralne kuhinje jedan od većih projekata "Naše radosti" u tekućoj godini

PU "Naša radost" trenutno rukovodi Nebojša Markez, koji je stupio na funkciju vršioca dužnosti direktora 1. februara, kada je prethodni direktor Jaša Šimić, zbog dovoljnog broja godina prekinuo mandat i otišao u penziju. Prema rečima Veljka Vojnića, nakon izbora novog Upravnog odbora, izabraće se i novi direktor, uz napomenu da ga prema novom zakonu više ne postavlja Upravni odbor, već ministar prosvete. Konkurs za novog direktora PU "Naša radost" trebalo bi da bude otvoren u narednih nekoliko dana. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 nedelje
Komentara: 34
Pregleda: 6126

Povezane vesti

Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.