• Pregleda: 7452

Za narkomane - heroin je kupovina „raja”

Kancelarija za mlade Grada organizovala Tribinu o bolestima zavisnosti. Prema nezvaničnoj statistici u Subotici ima oko 10 hiljada zavisnika od heroina, tvrde u subotičkoj Bolnici.
Foto: Telegraf.rs
Za narkomane - heroin je kupovina „raja”

U sklopu Dana borbe protiv zloupotrebe droga a u organizaciji Kancelarije za mlade Grada, 26. juna je na Otvorenom univerzitetu održana veoma zanimljiva i posećena tribina na kojoj su govorili psihijatri, stručnjaci iz ove oblasti i predstavnici organizatora. Posetioci, među kojima su bili najviše mladi, mogli su se još jednom upoznati sa opasnostima koje donosi narkomanija, ali i čuti veoma stručna mišljenja poznatih subotičkih psihijatara dr Jadrana Tačića i dr Branka Đorđevića.

Najdramatičnija je ipak bila priča Andraša Škofljaneca, voditelja programa Humanitarno- terapijske zajednice za pomoć ovisnicima "Hosana" koji je prisutnima ispričao svoje potresno svedočanstvo.

Škofljanec je svoju priču započeo rečima: "Heroin je kupovina raja", a koliko je ova rečenica bila s početka malo teže razumljiva svima u sali, odgonetnuo je u svojoj priči.

– Bio sam "normalno dete", išao sam u Muzičku školu, bavio se sportom, sve dok nisam počeo doživljavati da me drugovi u školi ne prihvataju, da mi se smeju. Polako ali sigurno, dobijao sam kompleks niže vrednosti, bio sam "dobar sin". Teško mi je bilo to da prihvatim, bio sam odbačen, ismevan. Tako je to bilo u osnovnoj školi koju sam nekako "pregurao" na taj način da budem "dobar". Srednja škola poslužila mi je kao idealna prilika da se dokažem da mogu i ja da budem "loš". Nije teško ući među te "mangupe", treba samo da radiš što ti kažu, da budeš poslušan i prihvaćen si. Kako mi je to prijalo. Bio sam jedan od njih, "loš" momak, prihvaćen. Bežao sam sa časova, ismevao starije, a onda su sledili "ozbiljniji" zadaci. Prvo sam počeo da koristim marihuanu, svaki dan. Ubrzo me nije ispunjavala. Jednom kad uzmete drogu, ona vas uzima svaki put više, trebao mi je jači "utisak", jači "beg od stvarnosti". E on se zvao heroin. To vam je kao kupovina „raja”. Lažno bekstvo od stvarnosti. U tom raju ne osećate bol, nema sivila, to je samo vaš svet, bez emocija, bez bola. Ali, koja je cena tog raja? Posle nekoliko hapšenja od policije, saznanja roditelja sa TV-a da im se sin drogira i hapsi, problema u školi, problema sa narko dilerima koji traže svoj danak, izgubio sam se. Više nisam znao ni kako se zovem, ni šta radim ni koji je to moj raj kojeg sam napravio. Jedino što sam želeo je da budem "živ", da se iščupam. Krize heroina naučile su me da shvatim da je harmonija izazvana njegovim konzumiranjem sa samim sobom samo laž i velika zamka. Moj proces još nije završen, traje, polako ali sigurno. Imam stručnu pomoć u „Hosani”. Shvatio sam da treba da se vratim svojim roditeljima, sebi i sadašnjici kakva god ona bila. I takva je bolja od lažnog paklenog raja zvanog heroin - ispričao je Škofljanec.

Drogiraju se već sa 13 godina!

U Severnobačkom okrugu prema podacima subotičke Bolnice ima zvanično preko 3 i po hiljade narkomana, ali se taj broj popeo nezvanično na 10.000 "heroinomana". Na pojavu da njihov broj i dalje zabrinjavajuće raste, ukazao je na tribini dr Branko Đorđević, psihijatar subotičke Bolnice, koji već 20 godina radi sa narkomanima.

– Zabrinjavajuće je da je populacija sve mlađa i mlađa.U 2001. godini imali smo narkomane od 16, 17 godina, a sada već imamo decu u pubertetu sa 13 godina, koji već prevazilaze marihuanu kao stepenicu zavisnosti opijatima. Alarmantna je i zabluda oko podele na lake i teške droge. Nema je, jer lake droge uslovljavaju teški problem. Heroin je postao stvarnost i onog časa kada u Subotici nema heroina vlada haos. O tome se veoma malo govori u javnosti a znamo da je tako. Hoćemo li konačno otvoriti Metadonski centar u Bolnici još uvek zavisi od mnogih faktora, ali bi on bio itekako koristan. Metadon je supstitucija za heroin i smanjio bi se broj kriminalnih radnji činjenicom da će narkomani doći u Bolnicu, uzeti svojih 50, 70 ili 100 kapi pa neće doći u situaciju da obiju apoteku, naprave krađu, obijaju stanove i slično kako bi došli do novca za drogu - istakao je dr Đorđević.

On je takođe rekao da lokalna samouprava ne pokazuje dovoljnu zainteresovanost za ovaj problem, te da se duže vreme niko od nadležnih nije obratio odeljenju psihijatrije Bolnice da pita šta se tu stvarno događa.

– Mesečno imamo lečenih 20 narkomana koji su već u apstinencijalnoj krizi, a ambulantno ih imamo mnogo više. Dobro je što Komisija na nivou Grada postoji, ali bih ja voleo da vidim još bolje, konkretne rezultate. Znači plod svake ljubavi mora biti u nekoj formi. Ja ne vidim tu mnogo rezultata. Primera radi Komisija mora imati ljude koji će se baviti narkomanima, jer je porodica temelj odakle kreće problem. Predispozicija za uzimanje narkotika i svih psihoaktivnih supstanci je nezadovoljstvo deteta, to mora da se zna i tu Komisija treba da radi mnogo više i bolje. Ne može se dozvoliti da dete traži ljubav i sigurnost na ulici. Mimo porodice je dakle sve što pripada bolesti. Narkomanija je postala socio-ekonomski i društveni problem, to je primar, a zdravstveni problem je onaj koji se razvije tek kasnije i tu je uloga porodice presudna. Dakle mora da postoji kabinet u Komisiji Grada gde se narkomani mogu javiti, jer mi nakon njihovog zbrinjavanja ne možemo da služimo kao ustanova za njihovo stanovanje – kaže dr Đorđević.

Sedirana nacija

Podatke da 22 odsto odraslih u Severnobačkom okrugu koristi sedative, a čak 72 odsto alkohol, pokazuje da smo potpuno sedirana nacija, naglasio je u svom predavanju na tribini poznati subotički psihijatar dr Jadran Tačić.

– Naša iskustva govore da 8 odsto mladih uzrasta do 34 koristi ilegalne droge. Osim klasičnih oblika zavisnosti u "modi" je i novi oblik zavisnosti - "zavisnost od interneta" koji je naprosto eksplodirao u poslednje vreme. Sve više su mladi zavisni od njega već od sedmog, osmog razreda osnovne škole. Najnovije istraživanje nam je pokazalo da je ta zavisnost u našem gradu već na nivou od 30 odsto. Prevencija je potrebna što pre, a to je pre svega zdrav stil života, okretanje mladih realnim životnim događajima i realnom udvaranju a ne imaginaciji koju nam nudi sajber svet - istakao je Tačić.

U Kancelariji za mlade pak kažu da su ovom tribinom hteli napraviti svojevrstan dijalog mladih i lekara koji se bave problematikom droga.

– Kancelarija za mlade krajem prošle godine sprovela je istraživanje koje je upravo i ukazalo na ovaj problem i ono je već inkorporirano u strateški dokument – Lokalni akcioni plan koji je usvojen na Skupštini. On nas obavezuje da se i dalje bavimo ovom problematikom što i činimo sve više i bolje, rekla je Dejana Bibić iz Kancelarije za mlade Grada Subotice.

Ne vezujemo pacijente

Na pitanje kako se postupa sa pacijentima koji se leče na odeljenju psihijatrije u Bolnici koji su agresivni pod uticajem droga ili alkohola te da li se oni uprkos zabrani vezuju, dr Đorđević nam je rekao da to nije praksa. Pojasnio nam je da "sve bolesti zavisnosti pripadaju dobrovoljnoj želji da li će se čovek lečiti, ali da onog časa kada neko nije uračunljiv i ne može da upravlja svojim postupcima, te ima psihotično šizofreno ponašanje, on potpada pod takozvanu "prisilnu hospitalizaciju". Ona ne znači "vezivanje pacijenata" nego psihološko testiranje u roku od 24 časa od tima lekara, nakon čega se donosi „sud” o stvarnom stanju i primenjuje adekvatna terapija anksioliticima, sedativima i drugim. Dakle, priče o vezivanju pacijenata su izmišljotina, istakao je dr Đorđević.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Alana Šiška

povezane teme

14
Marija Odgovori
Odličan tekst i .. zaista je ovo problem ogroman problem. Toliko njih se prepustilo svim vrstama opijata, .... to je samo odraz koliko je ovo društvo u velikoj krizi.
nijebitnoime Odgovori
Sjajan tekst! Inace imam 17 godina i juce u kasnim satima kada sam se vracao sa drugarom kuci iz grada, u okolini lifke smo videli jednog mladica oko 25-26 godina koji je lezao dole na podu i tresao se, prizor koji smo videli stvarno nije lep, upitali smo ga da li mu mozemo nekako pomoci , da mu kupimo vode ili nesto tako , nakon toga on nam je jedva odgovorio da mu treba 800 dinara, ja sam ga pitao za cega ti trebaju te pare, on mi odgovorio za heroin. Ja vama ne mogu objasniti kako smo se drugar i ja osecali u tom trenutku. Stvarno je zalosno sto se ovakvi prizori vidjaju i ja sam jedan svedok ovoga! Strasno..
student Odgovori
Ovo nije neka subotička pojava, ovakva je situacija u celom regionu. Osnovni uzrok ovog stanja je nezaposlenost mladih. Poslednjih 15 godina vlasti svesno ignorišu ovaj gorući problem u zemlji i prepustila je svoju mladost ulici i dilerima droge koje očigledno štiti i aktuelna vlast.
stormwatch Odgovori
Ja bih rekao da je ovo sve bs! Ako covek NE ZELI da se prepusti drustvu i mainstreamu, ON SE NECE PREPUSTITI Je**** MAINSTREAMU nego ce biti svoj i tacka. Evo, ja ne mogu da sudim druge, ali iz svog primera slobodno mogu reci da sam ja proziveo toliko sr**a u zivotu da bih trebao biti ne extra veliki zavisnik od svih mogucih opijata, nego da pogledom telekineticki usisavam heroin...ali NE! Drogu bilo kakve vrste nikada nisam probao, mogao sam nebrojeno puta, ali NE...NEMA BEZANJA OD REALNOSTI! Bezanje od realnosti je cin KUKAVICLUKA, dimenzija u koju se covek posle tih kratkotrajnih izleta vraca u goru realnost nego onu iz koje je dosao jer svaki put kada sebi napravi stetu, pomera i granicu gorcine realnosti. Tim pokusajima da se pobegne od necega od cega se ne moze pobeci, covek samom sebi pravi ogroman problem. Koriscenje droge...pogotovo Heroina i slicnih sr**a je isto kao turbo motor...sigurno je lepo kada iz ucmalosti uletis u turbo mod na odredjenom broju obrtaja, ali posle tih par nebitnih trenutaka laznog osecaja ushicenja, na kraju bivas izbacen potroseniji i ishasniraniji nego ikada....a turbo stalno trazi jos, jos i jos i tu nema nazad. Problem je generalno u tome sto su ljudi nauceni da ne veruju u Boga i da za njih nema nade....a ja kazem...ne slusajte TV, RADIO i ove majmune koji vam nude propast....verujte ISUSU i podarite Mu vas zivot.
10% stanovnistva zavisi od… Odgovori
A jeeeeee! Di moz bit da je 10% Suboticana zavisnik od heroina?!?!??????
Znaci kad se dodanu sve kstale droge, almohol itd onda su svi u Severnobacmom okruku narkomani???
Ko je pravio tu statistiku? Jel zna taj mate atiku??? Di moz bit 10.000 zavisnika samo od heroina i to samo h subotici? Svasta!
Lija Odgovori
odlican tekst, samo nas edukacija moze spasiti...
bojan Odgovori
Nece mladi da rade a posla koliko volis.ja ovaki "mator" od 36. sve zivo izmenjo za 6 meseci.Ni taj heroin nije bogzna sta cuo sam da je kokain ipak bolji.
protivnik politike iz senke Odgovori
reci da u subotici ima 10000 zavisnika od heroina je cist diletanski pristup novinarstvu !kao rekli iz opste bolnice oni kao znaju,pa nemogu da zakazem ultra zvuk a da necekam tri meseca,a oni kao lece 10000 heroinskih zavisnika.postavljam pitanje koliko novca lezi u "dilu" sa metadonom i "hitnoj" potrebi da se isti centar otvori.narode otvori oci!!!!!
Čvarkov Odgovori
ahhaha ma da to smao mamini i tatini sinovi imaju para za to..
The-ENEMY Odgovori
Kada mladi odrastaju sa znanjem da kada odrastaju neće imati budućnost, normalno je očekivati da će se okrenuti opijatima. Čak i odrasli se okrenu opijatima samo da bi mogli spavati jer ne znaju da li će sutra dobiti otkaz ili ne.
Što se tiče interneta, iskreno smatram to za bolje od dva zla - barem se internet plaća jednom mesečno. A što se tiče "zdravog života", "realnim životnim događajima" i "realnom udvaranju" - samo napravite normalnu državu i sve će se to rešiti samo od sebe.
Zapravo da je Srbija normalna država velika većina problema bi se rešila.
mhs Odgovori
Odlican tekst. trebalo bi vise o ovome da se prica.pre svega mladima-da ne probaju i ne traze "raj" i roditeljima-kako da prepoznaju decu koji su na narkoticima i kako se ponasati.
p.s.razocarana sam koliko malo pregleda ima ova vest svega nesto vise od 2 hiljade...
Gargamel Odgovori
Uvek isti srceparajući tekstovi, svi do jednog su identični. Bio sam klinac, počeo sam sa marihuanom, posle sam hteo nešto jače i tu je došao heroin. Kad god krene neka priča o drogama, uvek se prati isti šablon. No dobro, treba prodavati legalne droge, mora nekako da se digne panika i da se satanizuju određene droge kako bi se druge prodavale kao lek. Lekari ne znaju za sram, čini mi se.
dezinformacija Odgovori
svako normalan bi shvatio da je nemoguce da ima 10.000 heroinskih zavisnika u malom gradu kao sto je Subotica.
kada iskljucite bake i deke i malu decu, ispada da je svaka druga-treca osoba zavisna o heroinu.
Ispravka Odgovori
nije 10.000 u Subotici ... nego u Severnoj Bačkoj, a to je realna cifra...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.