Komentara: 5
Pregleda: 3252

Poruka: "Zavisnost od droga se može sprečiti i lečiti"

26.06.2014. u 16:25h
Izvor: RTV Yueco
Najčešća droga koju su ispitanici probali je kanabis, koju je proteklih godinu dana koristilo 1,6 odsto ukupne populacije uzrasta od 18 do 64 godine, navodi se u Istraživanju o učestalosti i obrazaca korišćenja psihoaktivnih supstanci.
Poruka: "Zavisnost od droga se može sprečiti i lečiti"

Nacionalno istaživanje o stilovima života koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batutu” je pokazalo da najviše se konzumira alkohol, cigatete, pa onda lekovi iz grupe sedativa i hipnotika, rečeno je povodom Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Slogan ovogodišnje kampanje je "Poruka nade: Zavisnost od droga se može sprečiti i lečiti" i ima za cilj da ukaže na značaj sprovođenja preventivnih mera koje mogu sprečiti zavisnost od droga, ali i da istovremeno ukaže da se ova bolest može lečiti.

U Jutarnjim časovima održan je performans na centralnom gradskom trgu kod Gradske kuće. U okviru manifestacije mladi su delili informativni materijal o posledicama konzumiranja droga i promovisali su zdrave stilove života poput sporta i crtanja grafita.Srđan Vukoman učenik Srednje Medicinske škole kaže da je došao da se druži i nešto više sazna o drogama.

Poruka: "Zavisnost od droga se može sprečiti i lečiti"

Prema podacima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije 36,4 odsto populacije su pušači, 72,2 odsto komzumira alkohol, a 22,4 odsto ispitanika je konzumiralo lekove iz grupe sedativa i hipnotika.Upotreba droga je zabeležena kod 8 odsto ukupne populacije.

Kancelarija za mlade je organizovala tribinu, na kojoj su mladi imali priliku da se upoznaju sa zdravim stilovima života. Efikasan tretman osoba koje koriste drogu uključuje mnoge komponente, od kojih je svaka usmerena ka posebnim aspektima bolesti ili njenih posledica. U Opštoj bolnici Subotica kažu da će od ove godine da radi i metadonski centar

Nove psihoaktivne supstance se prodaju kao biljni začini, osveživači prostora, soli za kupanje, biljna đubriva, dijetetski suplementi, čak i kao bombone i žvake. Cilj preventivnih programa usmerenih na porodicu je poboljšanje odnosa u porodici, jačanje roditeljskih veština, komunikacije unutar porodice i osnaživanje uloge porodice u prevenciji upotrebe droga.

Izvor: RTV Yueco
Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti Tribina o oblicima zavisnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3252

Povezana vest

Povezane teme

bolest zavisnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.