Komentara: 24
Pregleda: 2810

Za godinu dana gradonačelnik razgovarao sa 289 građana

20.10.2021. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Od komunalnih i pravnih, među kojima se kao glavni istakao problem pokrivenosti grada vodovodom i kanalizacijom, pa sve do ličnih problema, kao što su zaposlenje, porodični odnosi i nedostatak finansijskih sredstava, ono su što tiši Subotičane koji su se u proteklih godinu dana obratili gradonačelniku na prijemu građana za pomoć.
Za godinu dana gradonačelnik razgovarao sa 289 građana

Gradonačelnik Stevan Bakić započeo je praksu prijema građana 2. septembra prošle godine, od kada svake srede, u ustaljenom terminu od 12 do 14 časova, razgovara sa Subotičanima o njihovim problemima, predlozima, sugestijama i inicijativama za bolje funkcionisanje grada. Kako kaže, praksa je jedino prekinuta kada je u Subotici bila na snazi vanredna situacija, od 10. novembra prošle do 3. februara ove godine, a u proseku se nedeljno za promoć obraćalo sedam građana koje, kako gradonačelnik kaže, uglavnom muče problemi lične prirode.

- Predlozi i problemi sa kojima su nam se javljali građani su raznovrsni, od komunalnih i pravnih do ličnih problema, a sugestije se odnose uglavnom na uređenje grada i tu ima dosta korisnih saveta, ali i raznih nerealnih, moglo bi se reći, maštovitih, ideja. Najveći broj razgovora se odnosio na lične probleme, kao što su zaposlenje, porodični odnosi, nedostatak finansijskih sredstava za razne namene. Tu se situacija nije mnogo promenila od našeg poslednjeg razgovora u decembru i to govori da je afirmisanje lične odgovornosti, umesto prebacivanja iste na zajednicu i državu, nešto na čemu imamo kao društvo mnogo da radimo - objašnjava Bakić.

Za godinu dana gradonačelnik razgovarao sa 289 građanaPo njegovim rečima, za pomoć se više obraćaju građani iz gradskih mesnih zajednica, a kao glavni komunalni problem grada i njegovog okruženja ističu pitanje dostupnosti vodovoda i kanalizacije, za koje gradonačelnik veruje da će najvećim delom biti rešeno nacionalnim projektom izgradnje kanalizacione mreže.

- Sa najvećim stepenom izvesnosti očekujemo potpisivanje ugovora, koji će omogućiti ogromno republičko ulaganje, iz kojeg će se finansirati 50 kilometara kanalizacije u Subotici, po 25 kilometara u Čantaviru i Bajmoku, preostalih 10 kilometara na Paliću, kao i izgradnja dva nova prečistača otpadnih voda - kaže Bakić, dodajući da je za oko 80 odsto problema koje su izneli građani, ponuđena neka vrsta rešenja. - Od 289 građana sa kojima se razgovaralo, njih 248 može da kaže da je neka vrsta rešenja njihovog problema ishodovana sa naše strane. To pre svega podrazumeva preduzimanje svih mogućih i raspoloživih mera, koje mi kao grad imamo, da poboljšamo nečiju situaciju. Nekada je to dovoljno za potpuno rešenje problema, a nekada ga bar ublaži. Nažalost, jedan procenat iznesenih problema je jednostavno nerešiv, a to su uglavnom zaista ekstremni slučajevi.

Za godinu dana gradonačelnik razgovarao sa 289 građanaIako je bilo potresnih iskustava, pa i nekih incidenata koje su izazvali pojedinci nakon prijema, Bakić kaže da će sa ovom praksom nastaviti, jer je doprinela da se reši veliki broj problema, od kojih su neki bili veoma jednostavni, a pravili su ogromnu razliku u životu pojedinaca i porodica.

- Osim što želimo i dalje da rešavamo probleme, dragocen nam je i uvid u rad gradskih službi i uočavanje nekih širih, sistemskih problema, koje ćemo dugoročno rešavati, a za to nema boljeg metoda od žive reči naših građana - poručuje Bakić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 2810

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

stevan bakić

gradonačenik

prijem građana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.