Komentara: 30
Pregleda: 8310

Više od 200 medicinskih radnika napustilo Suboticu

22.01.2016. u 09:06h
Izvor: Večernje novosti
U protekle dve godine više od 200 medicinskih radnika napustilo subotičke zdravstvene ustanove. Borba za egzistenciju pobeđuje lokalpatriotizam.
Više od 200 medicinskih radnika napustilo Suboticu

U potrazi za plaćenijim poslom, "trbuhom za kruhom", na put u nemački gradić u okolini Drezdena sprema se Subotičanka Aranka M., medicinska sestra sa skoro dve decenije radnog iskustva.

Odluku nije donela nimalo lako, ali borba za golu egzistenciju je pobedila svaki lokalpatriotizam.

- Samohrana sam majka i sa 35.000 dinara mesečno više ne mogu da svom detetu pružim ni ono najosnovnije - u jednoj rečenici objašnjava razlog svog poteza. - Nije mi lako, jer dete zbog škole moram da ostavim ovde, o njemu će brinuti moja majka i sestra, ali ovo je prilika da zaradim malo više novca. Tamo treba da brinem o jednoj starijoj ženi za mesečnu zaradu od 1.500 evra.

Ova Subotičanka je samo jedna od preko dve stotine radnika, koji su u protekle dve godine napustili najveći grad na severu Bačke i otišli put Nemačke, Austrije ili neke od skandinavskih zemalja.

U ovom periodu iz Gerontološkog centra u Subotici otišlo je 115 radnika - 39 negovatelja, 12 medicinskih sestara i 64 radnika koji brinu o nepokretnim starim ljudima. To je oko trećina zaposlenih u ovoj ustanovi. Slična situacija je i u Domu za decu ometenu u razvoju "Kolevka", koju je iz istog razloga napustilo 30 medicinskih sestara, gotovo petina zaposlenih.

DVOJNO DRŽAVLJANSTVO - OLAKŠICA
Olakšavajuća okolnost je i što veliki broj građana Subotice ima dvojno, srpsko i mađarsko državljanstvo, te se bez ikakvih papiroloških prepreka u potrazi za poslom mogu uputiti u neku od zemalja Evropske unije.

- Dešava se da mesečno odu jedna ili dve medicinske sestre, koje su u direktnom kontaktu sa našim korisnicima - kaže Nenad Kozomora, direktor "Kolevke". - Kako je na snazi uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, dok ne dobijemo saglasnost to mesto ne možemo odmah da popunimo. Kada i zaposlimo nekoga, potrebno je vreme da se on adaptira i uhoda.

Kako je standard usluga koje se pružaju u objektima socijalne zaštite u Subotici veoma visok i nimalo ne kaska za načinom rada u razvijenijim evropskim zemljama, medicinarima i drugom osoblju koje odlazi gotovo da nije potrebna nikakva dodatna obuka.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 8310

Povezane vesti

Povezane teme

zdravstvo

medicinski radnici

lekari

rad u inostranstvu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.