Komentara: 14
Pregleda: 5197

Više komunalnih problema u Maloj Bosni

28.12.2020. u 11:22h > 13:12
Izvor: Subotica.com
Kako izgleda život u selu bez ambulante i pošte, uz brojne komunalne probleme, meštani Male Bosne ne moraju da zamišljaju. Takav život je njihova svakodnevica.
Više komunalnih problema u Maloj Bosni

Prigradska Mesna zajednica Mala Bosna, u kojoj živi blizu 1.300 stanovnika, već dve godine nema poštu, a u godini u kojoj je zdravstvena zaštita prioritet za sve ljude, selo je ostalo i bez ambulante. Meštani koji prolaze kroz golgotu svaki put kada treba da plate račune ili odu na lekarski pregled, više ne mogu da čekaju, zbog čega apeluju na nadležne da hitno nešto preduzmu.

- Ne znam ko je naložio da se zatvori pošta i ambulanta za pregled u Maloj Bosni. Priča se na tv-u da sela treba da se spase. Nije valjda da se samo priča. Molim nadležne da nešto urade po ovom pitanju - napisao je jedan stanovnik Male Bosne u rubrici "Pištaljka".Više komunalnih problema u Maloj Bosni

Dok čekaju rešenje, meštanima račune i ostale pošiljke donose poštari iz Tavankuta, jednom do dva puta nedeljno, a kada treba da ih plate, moraju da krenu na put, najčešće u Suboticu. Kako ističe Vinko Stantić, predsednik Saveta mesne zajednice, zbog ovog problema obraćali su se lokalnoj samoupravi i nadležnom preduzeću nekoliko puta, ali nisu dobili ohrabrujući odgovor.

- Dobili smo objašnjenje od "Pošte" da poslovnica u Maloj Bosni nije rentabilna, što znači da oni gledaju svoj profit i nije ih briga za nas. Niko neće da se upušta, a država nije zainteresovana za selo. Ovo je sistemsko uništavanje, ovako su uništavani salaši, sad sela i onda ćemo svi ići za gradove. To je krajnje rešenje, totalna centralizacija - kaže Stantić.

Iz JP "Pošta Srbije" objašnjavaju da je u Maloj Bosni do 1. januara 2018. godine radila takozvana "ugovorna pošta", a kako dotadašnji zastupnik više nije bio u mogućnosti da nastavi poslovnu saradnju sa preduzećem, ona je zatvorena.

- Nadležna radna jedinica "Pošte Srbije" razmatra mogućnost angažovanja novog zastupnika, koji bi nastavio sa pružanjem usluga preko ugovorne pošte - stoji u odgovoru JP "Pošta Srbije" za sajt Subotica.com. - Stanovnicima Male Bosne na raspolaganju su najbliže pošte, ugovorna pošta 24211 Mišićevo (radnim danima od 7 do 10 časova) i korporativna pošta 24107 Subotica (radnim danom od 8 do 17 časova i subotom od 8 do 12 časova).

Više komunalnih problema u Maloj BosniKada je u pitanju ambulanta, vrata za pacijente zatvorila je letos, uz objašnjenje Doma zdravlja da ne ispunjava higijenske i sanitarne uslove. Stantić kaže da je Mesna zajednica dobila obećanje da će se na proleće ambulanta renovirati i ponovo otvoriti, ali se do tada meštani moraju snalaziti za preglede.

- Odeš u Mali Bajmok, pa oni kažu idite u Veliki Bajmok. U Velikom Bajmoku kažu šta ćete ovde, vi pripadate Malom Bajmoku i tako u krug - prepričava naš sagovornik. - Prvo je bilo da doktoru smrdi, jer u selu imamo dosta živine, pa sam rekao da vide koji neće, pošto znam koji doktor hoće da dolazi. Posle je rečeno da ni to nije problem, već da treba da se renovira, da su grejanje, struja i prozori u jako lošem stanju, da vrata treba da se zamene. Sada su menjali strujomere, to je rešeno, i imamo obećanje da će na proleće biti renovirana i da će raditi.

Više komunalnih problema u Maloj BosniUz ove, selo se godina suočava i sa brojnim komunalnim problemima, poput neorezanog rastinja, nepokošene trave i dotrajale putne infrastrukture, na šta su meštani takođe ukazali u rubrici "Pištaljka". Stantić kaže da se selo održavalo zahvaljujući sredstvima koje je ubiralo od davanja u zakup Doma kulture, koji je podignut samodoprinosom meštana, kao i prodavnice u njegovoj neposrednoj blizini. Oba prostora bila su u vlasništvu Mesne zajednice sve do 2014. godine, kada prelaze u ruke Grada, čime je Mala Bosna ostala bez sopstvenog prihoda.

- Poslednje košenje još nije odrađeno, a i to se održava na dobrovoljnom prilogu. Skupe se ljudi, pa pokosimo dobrovoljnim radom, a dok je bilo novca od prodavnice i Doma kulture, bio je plaćen čovek u selu koji je to radio. Mesna zajednica je od izdavanja prodavnice imala oko 12.000 do 13.000 dinara, od čega smo mogli da platimo režije, pokosimo ili šta već treba da se uradi. Dom kulture smo isto izdavali, nešto sitno se plaćalo, a opet je Mesna zajednica imala svoj dinar. Sada Dom kulture zjapi prazan, prodavnica je izdata pekari koja zakup plaća Gradu, a Mesna zajednica nema ništa od toga - poručuje Stantić.

Izvor: Subotica.com
Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna Selo Mala Bosna
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 5197

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

mala bosna

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.