Komentara: 5
Pregleda: 3759

Zorka bez ambulante i apoteke, građani nezadovoljni

10.02.2021. u 12:00h
Izvor: TV Subotica
Zorka bez ambulante i apoteke, građani nezadovoljni

Vrata ambulante u Mesnoj zajednici "Zorka" zatvorena su gotovo dva i po meseca, tačnije od 1. decembra prošle godine, a ni apoteku nema od septembra 2019, što za starije stanovnike ovog dela grada predstavlja veliki problem. Do sledeće, najbliže ambulante koja radi, imaju više od dva kilometra, a do apoteke dva, peške kažu ne mogu, a da plaćaju taksi je preskupo.

- Meni je teško zato što uvek idem biciklom, ali me jako boli koleno i sad ne mogu ni biciklom da idem. Ne mogu da vozim, a moram lekove da izvadim. Muž mi je šećeraš i svaki mesec moram da idem po lekove - priča Ibojka Međeš, stanovnica Zorke. - Ne znam šta da kažem, jako je teško ovako. Bar da radi dva puta nedeljno, jedan dan prepodne, jedan dan poslepodne, i to bi nam odgovaralo, a ovako, već treći mesec zatvoreno. To nije u redu.

Oko 2.200 pacijenata iz ovog dela grada sada ima dve opcije: ili da se leče u ambulanti Peščara, ili da pomoć doktora potraže na Karađorđevom putu, a kako kažu, dodatnu teškoću im stvara i to što umesto kod doktorice koja ih godinama leči i koja zna njihovu istoriju bolesti, sada moraju kod nekog novog.

- Ne znam zašto je to sada tako. Da li je ova mesna zajednica zadnja u celoj Subotici, jer kad god nešto treba da se ukine, kod nas se ukida - kaže Irenka Bali, stanovnica Zorke. - Starih građana ima najviše ovde i, nažalost, sa malom penzijom, oni ne mogu da idu tako daleko.

Zorka bez ambulante i apoteke, građani nezadovoljniIz rukovodstva Mesne zajednice "Zorka" ističu da su svakodnevno u kontaktu sa meštanima, te da su njihove pritužbe zbog toga što ambulanta ne radi mnogobrojne. Recepte uspevaju da reše telefonskim putem, ali opet nisu napravili mnogo kada ni apoteka ne radi.

- Ljudi su zaista uznemireni. Ima ambulanti koje, na sreću, nisu prekidale rad i meni je drago zbog toga, ali bi možda nesreću trebalo da podelimo zajedno, pa jedno dva dana da neko radi ovde, a treći dan u drugom mestu. To je moj predlog, ipak struka to bolje zna i neko ko je za to nadležan, ali mislim da bi trebalo bar dva dana nedeljno da radi, dok ne dođemo u neko normalnije stanje - objašnjava Adam Pletl, predsednik Saveta Mesne zajednice "Zorka". - Potpuno nam je jasno da je ovo vanredno stanje i da ništa nije normalno kao što treba da bude, ali tu nevolju treba svi zajedno da podelimo.

Zorka bez ambulante i apoteke, građani nezadovoljniS druge strane, iz Doma zdravlja Subotica poručuju da su prilikom donošenja odluke o zatvaranju pojedinih ambulanti vodili računa da građani imaju neku drugu opciju, odnosno ambulantu u blizini.

- U pitanju je ambulanta Zorka, a druga solucija je Peščara. To je na istom potezu, tako da građani mogu tamo da idu, a mogu da idu i u bilo koju drugu ambulantu - kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja. - Što se tiče pitanja da li možemo da rotiramo, mislim da je ovako bolje, jer smo gledali da zatvaramo ambulante koje nemaju toliko veliku fluktuaciju pacijenata i sa što manje loših efekata po pacijente, pa smo zato i zatvorili te ambulante.

Zorka bez ambulante i apoteke, građani nezadovoljniIz Doma zdravlja dodaju da je trenutno sedam radnika na bolovanju zbog infekcije virusom kovid-19, te da se situacija sa medicinskim osobljem znatno popravila u odnosu na period decembra i januara, kada ih mnogo više nije radilo. Osim ambulante Zorka, duže vreme ne radi ni ona u Velikom Radanovcu, kao ni Ogranci 3 i 7, dok je ambulanta u Maloj Bosni zatvorena zbog neuslovnosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3759

Povezane vesti

Povezane teme

mz zorka

zorka

dom zdravlja subotica

ambulanta

kontrola zdravlja

ambulantni pregledi

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.