• Pregleda: 11968

Večeras premijera edukativne predstave "Krivac je tamo negde"

U Omladinskom klubu "Skladište" predstavljen je projekat u formi edukativne predstave za mlade - "Krivac je tamo negde", čija je premijera zakazana za večeras od 18 časova u Dečjem pozorištu u Subotici, a kako je rečeno ideja je da se izvede širom Srbije.
Večeras premijera edukativne predstave "Krivac je tamo negde"

Fondacija "Tijana Jurić" najavila je danas premijeru projekta na kojem su radili nekoliko meseci. U pitanju je edukativna predstave za mlade "Krivac je tamo negde" u kojoj mladi glumci iz Subotice na jedan realističan način simuliraju sveprisutnost vršnjačkog nasilja među mladima.

- "Bila mi je želja da sve eduakcije koje smo imali u školama prikažemo na jedan drugi, lepši i slikovitiji način. Tada sam došao na ideju da bi najprikladnije za to bila pozorišna predstava. Mislim da deca upijaju mnogo više, da lakše zapamte ono što želimo da im kažemo ako se to predstavi na neki njima zanimljiviji način" - rekao je Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić".

Putujući po Srbiji i obilazeći škole Igor je kako kaže došao na ideju da iskoristi što Subotica ima izuzetne glumce i mnogo talentovane dece, te da upravo naš grad bude početna stanica, mesto gde će predstava oživeti i da će u nekom budućem periodu, u skladu sa mogućnostima, proputovati Srbijom i edukovati najmlađe o svakodnevnim pojavama kojima su okruženi.

Predstavu će izvoditi mladi Subotičani, polaznici škole glume poznatog subotičkog glumca Vladimira Grbića, a kako je rečeno postojaće četiri "tima" koja će istu predstavu interpretirati na svoj način. Predstavu trenutno izvode glumci na srpskom jeziku, ali paralelno se priprema izvođenje i za decu koja razumeju mađarski, a njena premijera očekuje se u oktobru.

- "Predstava se obraća prvenstveno mladima. Ovo je predstava koja govori njihovim jezikom, zato mora biti jasna i konkretna. Današnja deca dobijaju zabavu na dugme i pozorišna predstava bi mogla da im bude neinteresantna. To smo želeli da izbegnemo. Ova predstava traje koliko i jedan školski čas, a cilj je da bude jasna i zanimljiva." - rekao je Vladimir Grbić

Tema predstave je nasilje, vršnjačko nasilje, kako ga prepoznati i kako se nositi sa njim. Mladi glumci podeljeni u četiri glumačka tima smenjivaće se u izvođenjima ove predstave, a sve u cilju da je vidi što veći broj mladih. Po rečima Grbića predstava je edukativnog karaktera, postavlja neka pitanja, ali i ukazuje na neke svakodnevne situacije koje okružuju današnji mlađi naraštaj.

- "Suština predstava je identifikacija problema, otkrivanje žrtve ili nasilnika i suočavanje sa problemom. Kroz predstavu želimo da pokažemo da niko od nas nije nemi posmatrač i da svi možemo da sprečimo nasilje i da pokažemo odgovornost i zrelost." - dodao je Grbić

Kako je rečeno protagonisti predstave su dvoje mladih koji kroz igrani performans treba da prikažu da su mladi od momenta kada ustanu, doručkuju, izađu na ulicu pa sve dok ne legnu u krevet izloženi nekoj vrsti nasilja. Jedan od kvaliteta predstave je interakcija sa publikom, koja je kako kažu poželjna i očekivana.

Predstavu će igrati, u mešovitima parovima, Biljana Krstić, Kristina Lisica, Maja Ivandekić, Sara Arbutina, Silvan Vesnić, Milisav Puzović i Nenad Orkić. Predstavnici medija imali su priliku da pogledaju uživo kratak odlomak iz predstave.

Biljana Krstić i Silvan Vesnić

U pripremi je kako je već rečeno i prilagođavanje za decu kojima je maternji jezik mađarski i takođe je u planu da se izvodi na celoj teritoriji Vojvodine.

U narednim danima predstava će se održati u nekoliko škola u Subotici. Već sutra (sreda) predstava će biti izvedena u školi "Ivan Goran Kovačić" (12,45h), u četvrtak u OŠ "Čaki Lajoš" u Bačkoj Topoli, dok će u petak biti održana u OŠ "Sečenji Ištvan" i OŠ "Sonja Marinković".

Igor Jurić se zahvalio Fondaciji "Danilo Kiš" koja je kako kaže jedina koja je pomogla ovaj projekat, ustupivši im sve svoje infrastrukturne kapacitete za uvežbavanje predstave.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Mama Odgovori
Da li se predstava organizuje i po subotickim skolama?
Igor Odgovori
Sreda, 25.05.predstava će se izvesti u školi "Ivan Goran Kovačić", četvrtak 26.05.2016. Oš"Čaki Lajoš" Bačka Topola, petak 27.05. Oš"Sečenji Ištvan" i Oš "Sonja Marinković".
suboticanin Odgovori
Inicijativa i ideja je vrlo pametna. Treba deci predstaviti problem preko mladih. 5 bambija za projekat. Samo ne razumem zasto opet Vladimir Grbic - zaprska u svakoj subotickoj corbi. Zar on nije iz Rume? ..i zavrsio u Novom Sadu? Ima jos mnogo drugih kvalitetnih glumaca i reditelja..
Bojana Odgovori
@suboticanin
Nema te smisla komentarisati.
Bravo za predstavu, iz ovog projekta vidim više benifita, a suština su mladi
Samo napred!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.