Komentara: 6
Pregleda: 2338

Vazduh u Subotici je dobrog kvaliteta

17.03.2015. u 15:40h
Izvor: RTV City
Nakon višemesečne pauze u merenju kvaliteta vazduha koja je prekinuta potpisivanjem ugovora između Zavoda za javno zdravlje i lokalne samouprave, kojim je Zavod izabran za izvođača monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji grada, 1. avgusta prošle godine nastavljena je kontrola vazduha u Subotici.
Vazduh u Subotici je dobrog kvaliteta

Poslednje rađena ispitivanja pokazala su da je vazduh koji udišemo zadovoljavajućeg kvaliteta, ali da se u određenom periodu godine, kao što je na primer zima, beleže veće koncentracije čađi, zbog aktivnih individualnih ložišta. Takođe, veliki zagađivači vazduha su saobraćaj, kao i suspendovane čestice kojih je sve više.

Vršenjem individualnih merenja utvrđene su povišene koncentracije čađi u vazduhu. Imajući u vidu da je sezona loženja u toku, a da u Subotici ne postoji teška industrija koja bi dovela do većeg zagađenja vazduha, nešto povišene koncentracije čađi u vazduhu su primećene u gušće naseljenim područjima grada, gde su najčešće i sami izvori emisije zagađenja. Takođe beleže se i nešto veće koncentracije sumpor – dioksida i azot – dioksida i suspendovanih čestica.

Tokom godine sprovode se sistemska, kontinualna i individualna merenja kvaliteta vazduha, međutim kod kontinualnih se iz godine i godinu primećuje smanjenje u broju mernih mesta, pa samim tim je i potreba za vršenjem ovih merenja manja. Na nekadašnjih 10 mernih mesta, koliko je bilo do pre pet godina, zagađenje vazduha se meri samo kod Bolnice. Merenje koncentracija čađi u vazduhu vrši se na tri lokacija van centra grada, na Velikom Radanovcu, u Bajmoku i u Čantaviru, a na Paliću se meri kvalitet ozona.

Najveći procenat zagađenja vazduha dolazi i od suspendovanih čestica veličine 2,5 i 10 mikrona, ističe Nataša Čamprag i dodaje da su koncentracije ovih materija u vazduhu tokom čitave godine vrlo visoke. Inače one su opasne za ljudsko zdravlje jer su respirabilne, tj. udišu se, a na svojoj površini nose teške metale i isparenja organskih jedinjenja.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 2338

Povezana vest

Povezane teme

kvalitet vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.