Komentara: 13
Pregleda: 3620

Gradsko veće donelo predlog Programa korišćenja sredstava za zaštitu životne sredine

26.01.2020. u 10:45h
Izvor: Subotica.com
Programom je utvrđena namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se tokom ove godine planiraju u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine, a za njegovu realizaciju opredeljeno je nešto više od 186 miliona dinara iz gradskog budžeta.
Gradsko veće donelo predlog Programa korišćenja sredstava za zaštitu životne sredine

Najveća sredstva u visi od oko 127 miliona dinara namenjena su za sufinansiranje troškova funkcionisanja Regionalne deponije u prelaznom periodu nakon puštanja u rad, dok je za sanaciju i prevenciju nastajanja divljih deponija planirano 1,5 miliona dinara.

Značajna sredstva biće izdvojena i za nastavak aktivnosti na unapređivanju ekološkog stanja jezera Palić i njegove okoline, uspostavljanjem zaštitnih pojaseva oko Palićkog, Ludaškog i Krvavog jezera. Za potrebe eksproprijacije zemljišta u priobalju izdvojiće se 25 miliona dinara, dok je za formiranje i održavanje zaštitnih pojaseva opredeljeno ukupno nešto više od 11 miliona dinara.

Za monitoring koncentracije suspendovanih čestica i alergenog polena u vazduhu planirano je 4,1 miliona dinara, a kako bi se unapredio monitoring u zonama povećane izloženosti stanovništva, sredstva u visini od 1,9 miliona dinara opredeljena su za nabavku automatskih senzora za ispitivanje kvaliteta vazduha, o čemu smo ranije pisali. Približno 4 miliona dinara biće izdvojeno za monitoring površinskih voda, dok će monitoring buke biti finansiran sa 190 hiljada dinara. 

Za kontrolu i zaštitu zemljišta, otpadnih voda, nejonizujućeg zračenja, mere adaptacije na klimatske promene, kao i za informisanje, edukaciju, promociju i popularizaciju zaštite životne sredine u ovoj godini nisu previđena nikakva sredstva.

Kako se navodi u predlogu Programa, finansiranje ovih aktivnosti sprovodiće se u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Grada Subotice, kao i od priliva namenski ustupljenih sredstava, a u slučaju da se prihodi ne ostvare u planiranom iznosu, Gradsko veće će, na predlog Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine koje je nadležno za sprovođenje aktivnosti Programa, rešenjem utvrditi prioritetne aktivnosti. Predlog Programa biće predstavljen i odbornicima u Skupštini grada, kada će moći da se izjasne o njegovom usvajanju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 5 dana
Komentara: 13
Pregleda: 3620
Povezane vesti
Povezane teme
gradsko veće fond za zaštitu životne sredine zaštita životne sredine
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.