Komentara: 1
Pregleda: 2501

Vanredno stanje dovelo do rekordnog čišćenja podruma i tavana

24.06.2020. u 13:38h
Izvor: TV Subotica
Tokom prolećne akcije odvoženja kabastog i čvrstog otpada, radnici JKP "Čistoća i zelenilo" postavili su ukupno 999 kontejnera zapremine 5 metara kubnih u koje su Subotičani odložili čak 1.128 tona otpada, što je rekordna količina, poručuju iz ovog preduzeća.
Vanredno stanje dovelo do rekordnog čišćenja podruma i tavana

Akcija je trajala skoro dva meseca, od 16. marta do 11. juna, a u tom periodu zabeleženo je rekordno "čišćenje". Velike količine prikupljenog otpada mogu se objasniti time što se velikim delom prolećna akcija poklopila sa periodom vanrednog stanja, kada su Subotičani imali više vremena da pretresu i isprazne dvorišta, podrume, tavane i terase, objašnjavaju iz JKP "Čistoća i zelenilo".

- Bilo je ukupno 999 kontejnera, od toga 193 postavljanja i 806 pražnjenja. Kontejneri su bili zapremine 5 metara kubnih, što znači 4.030 metara kubnih, odnosno 1.128 tona kabastog i čvrstog otpada je ove godine odneseno - kaže Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj".

Kontejneri za sakupljanje kabastog i čvrstog otpada bili su postavljeni u svim mesnim zajednicama, a neretko su se na punktovima umesto jednog, nalazila i dva kontejnera. Najveći odziv zabeležen je u prigradskim mestima, gde se izdvajaju Novi Žednik, Đurđin i Stari Žednik, dok je u gradu najviše otpada prikupljeno u Malom Radanovcu.

- Od prigradskih mesnih zajednica bih izdvojio Novi Žednik, gde smo imali 48 pražnjenja kontejnera u dva dana. U Malom Radanovcu je izneto 35 kontejnera, odnosno 49 tona otpada. Ovi kontejneri su namenjeni za kabasti i čvrsti otpad, ali se pored njega našao i sav ostali otpad. Bilo je građevinskog šuta, lišća, granja, guma i kućnog smeća, ali neka, neka iskoriste ljudi i bolje je da bacaju u kontejner, nego u jarak ili šumu - dodaje Jovičić.

Odvoženje kabastog otpada radi se dva puta godišnje, u proleće i u jesen, prvenstveno s ciljem sprečavanja stvaranja divljih deponija. Iako se u proleće tradicionalno prikupi mnogo više otpada, ove godine Subotičani su se rešili 157 tona smeća više nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2501

Povezane vesti

Povezane teme

akcija čišćenja subotice

jkp čistoća i zelenilo

kontejneri

prolećno čišćenje

akcija prolećnog čišćenja

čišćenje naselja

sakupljanje kabastog otpada

kabasti otpad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.