Komentara: 17
Pregleda: 4566

Prolećna akcija odvoženja kabastog otpada zatrpala ulice Čantavira smećem

25.03.2021. u 12:25h
Izvor: Subotica.com
Čak sedam punktova sa kontejnerima zapremine pet metara kubnih, pri čemu su na dve lokacije bila postavljena po dva kontejnera, nije bilo dovoljno da meštani Čantavira odlože sav otpad. Ulice zatrpane džakovima zatekli su radnici JKP "Čistoća i zelenilo" u ponedeljak, a iako je akcija trebalo da se završi u utorak, još i danas odvoze preostalo smeće.
Prolećna akcija odvoženja kabastog otpada zatrpala ulice Čantavira smećem

Do sada su odvezli čak 29 kontejnera iz Čantavira, a čišćenje se nastavlja i danas, kaže Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj". Po njegovim rečima, meštani su počeli da iznose otpad na punktove i pre nego što su radnici postavili kontejnere, što je dovelo do toga da se na pojedinim lokacijama smeće proteže po 20 i 30 metara niz ulicu.

- Ovakav problem imamo ne samo u Čantaviru, već i u Starom Žedniku, pri čemu je ova akcija namenjena odvoženju kabastog otpada kako se ne bi stvarale divlje deponije, ali u ovim prigradskim naseljima građani kao da čekaju nekoliko meseci da izbace sav komunalni otpad i kućno smeće, pa posle povlačenja kontejnera, imamo još bar dan-dva posla na punktovima da sve očistimo i uredimo - kaže Jovičić, dodajući da akcija danas počinje u Đurđinu, gde takođe očekuju velike količine otpada. - U Đurđinu imamo tri punkta i na sva tri punkta smo postavili po dva kontejnera, ali verujem da će i ovde biti mnogo smeća, jer kabasti otpad čini tek 15 do 20 odsto odloženog otpada, dok je ostatak kućno smeće.

Prolećna akcija odvoženja kabastog otpada zatrpala ulice Čantavira smećemProlećna akcija odvoženja kabastog otpada zatrpala ulice Čantavira smećemJedan od razloga zbog kojeg su Čantavir, Stari Žednik i Đurđin među mesnim zajednicama koje svake godine obaraju rekorde po prikupljenom smeću, jeste što se ne nalaze u sistemu odvoženja komunalnog otpada "Čistoće" putem kanti. U Čantaviru taj posao obavlja jedno privatno preduzeće, dok iz ostalih prigradskih naselja "Čistoća" odvozi otpad putem žutih đakova.

- Da bismo ih uveli, potrebno nam je više vozila i ljudstva, za šta trenutno nemamo mogućnosti jer je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Od 2018. godine smo uspeli da uvedemo Bajmok i Kelebiju, ali za ostala naselja još uvek nemamo odgovarajuće tehničke kapacitete i ljudstva - objašnjava Jovičić, ističući da pojedina naselja imaju mnogo bolju komunalnu kulturu. - Znatno bolja situacija je u Bačkim Vinogradima, Hajdukovu i Šupljaku, gde takođe odvozilo smeće putem žutih đakova, ali su mesta mnogo urednija, redovno kupuju džakove i tamo je komunalna kultura i higijena na mnogo višem nivou, bar smo tako zapazili na terenu.

Prolećna akcija odvoženja kabastog otpada zatrpala ulice Čantavira smećemProlećna akcija odvoženja kabastog otpada zatrpala ulice Čantavira smećemProlećna akcija odvoženja kabastog otpada započela je 22. marta, a do 10. juna kabasti otpad će se odvoziti iz 17 gradskih i isto toliko prigradskih mesnih zajednica. Kako navode iz nadležnog preduzeća, ova akcija je mnogo atraktivnija u odnosu na jesenju, jer građani gotovo po pravilu iznose mnogo više smeća, dok je prošlogodišnja bila rekordna, kada je odvezeno čak 1.128 tona otpada u 999 kontejnera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 17
Pregleda: 4566

Povezane vesti

Povezane teme

Čantavir

jkp čistoća i zelenilo

prolećno čišćenje

akcija prolećnog čišćenja

čišćenje naselja

sakupljanje kabastog otpada

kabasti otpad

nikola jovičić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.