Komentara: 23
Pregleda: 6442

Vandali ponovo oštetili nadgrobne spomenike na Jevrejskom groblju

11.02.2014. u 16:01h
Na Jevrejskom groblju u Subotici, u noći između 10. i 11. februara ponovo su uništeni i oštećeni nadgrobni spomenici. Ovom prilikom oštećeno je 9 nadgrobnih spomenika od koji su dva veće vrednosti i radi se o ličnostima koji su ostali zabaleženi u istoriji Subotice. Policija intenzivno traga za vandalima koji su tokom noći oskrnavili nadgrobne spomenike na Jevrejskom groblju.
Vandali ponovo oštetili nadgrobne spomenike na Jevrejskom groblju

Oštećena je kripta gospođe Tereze Hartman koja je zajedno sa porodicom Konen bila osnivač i vlasnik kasnije svima poznate mesne industrije "29. novembar". Takođe oštećen je nadgrobni spomenik porodice Kunetz koji su ostavili traga u javnom i kulturnom životu Subotice između dva Svetska rata.

"Sem ova dva spomenika, na Jevrejskom groblju sada leže polomljeni nadgrobni spomenici koji postavljaju svima nama jedno pitanje: - Zar onaj koji ruši spomenike, nema na nekom groblju sahranjenog ispod kamena?" - izjavio je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine.

Jevrejska opština se obratila nadležnim organima da, jednom za sva vremena, stave tačku na ovakve vandalističke akte i da vrate spokoj Jevrejskoj zajednici u gradu

"U poslednje dve godine ovo je treći put da su uništeni i oštećeni nadgrobni spomenici na Jevrejskom groblju u Subotici i ovo nije slučajnost, niti igra nestašne dece" - konstatuju u Jevrejskoj opštini

Saopštenje PU Subotica - Subotičkoj policiji jutros oko 10:45 prijavljeno je oštećenje nadgrobnih spomenika na Jevrejskom groblju u Subotici.

Na mestu događaja, uviđaj su izvršili policijski službenici Policijske uprave u Subotici i utvrdili da su u toku noći, za sada nepoznati počinioci, porušili šest i oštetili tri nadgrobne ploče.

Policija intenzivno radi na pronalasku izvršioca krivičnog dela povreda groba, kvalifikovanog od strane tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici.

Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 23
Pregleda: 6442

Povezane vesti

Povezane teme

skrnavljenje

jevrejsko groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.