Komentara: 9
Pregleda: 4012

Saopštenje gradonačelnika povodom skrnavljenja Jevrejskog groblja u Subotici

12.07.2013. u 14:21h
Grad Subotica se pridružio svim ostalima koji javno osuđuju vandalizam na svetom mestu, ali generalno delovanja koja podstiču na bilo kakav način na neku vrstu netrpeljivosti. Saopštenje prenosimo u celosti.
Saopštenje gradonačelnika povodom skrnavljenja Jevrejskog groblja u Subotici

Grad Subotica najoštrije osuđuje skrnavljenje Jevrejskog groblja u Subotici i rušenje 39 nadgrobnih spomenika.

Doprinos Jevrejske zajednice razvoju Subotice je nemerljiv, a sudbina jevrejskog naroda mora nam biti opomena i stalni motiv da se suprotstavljamo mržnji i netoleranciji. Nedopustivo je da se sedamdeset godina posle najvećeg zločina u Evropi, suočavamo sa ovakvim nedelima, koja nisu samo vandalski čin, već i akt mržnje.

U vreme ponovnog porasta nacionalističkih tendencija u društvu i u vreme kada se knjige sa otvorenim antisemitskim sadržajima prodaju u knjižarama, iako počinioci nisu ostavili niakakav znak ili trag koji bi eksplicitno ukazivao da se radi o aktu izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, zbog same poruke koju taj akt šalje društvo mora najoštrije osuditi svaki ovako gnusan čin.

Apelujemo na policiju da intenzivnim radom što pre razotkrije počinioce ovog sramnog čina.

Poseta predsednice Skupštine i predsednika Zavoda za kulturu vojvođanskih jevreja

Jevrejsko groblje i porušene nadgrobne spomenike danas su obišli predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja i predsednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Jevreja Tomislav Halbror. Predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja oštro je osudila nada se da će počinioci brzo biti pronađeni i adekvatno kažnjeni.

Predsednik Zavoda za kulturu vojvođanskih Jevreja Tomislav Halbror ocenio je da je reč o tipičnom vandalizmu i podsetio da se sličan događaj desio pre pet godina. On je načinjenu štetu procenio na 250 hiljada dinara.

Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4012

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.