• Pregleda: 8475

Usvojen "Tijanin zakon" - potraga za nestalima počinje bez odlaganja

Potragu za nestalim licima policija će početi bez odlaganja po prijavi nestanka, utvrđeno je izmenama Zakona o policiji koje je danas usvojila Skupština Srbije, a koje će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".
Usvojen "Tijanin zakon" - potraga za nestalima počinje bez odlaganja

Predviđeno je da je policija dužna da ubuduće, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka, što bi trebalo da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnika, u skladu sa u javnosti poznatim "Tijaninim zakonom".

Izmene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima prijave nestaka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Neposredno po usvajanju izmena Zakona o policiji preko društvene mreže Facebook oglasio se i Igor Jurić, otac tragično preminule Tijane sa sledećom porukom:

"Usvojen je zakon...Posle velike borbe i za manje od godinu dana.Uradili smo veliku,ogromnu stvar.Mi toga nismo ni svesni.Tijana jeste.Hvala Srbijo.Hvala Belgiji, Makedoniji, Bosni, Hrvatskoj, svima u Evropi i Svetu... Pokazali smo da je nekad tisina mnogo glasnija,jaca i mocnija od nasilja...Ako bih ikoga izdvojio,ciji je doprinos veci,siguran sam da bih nekog zaboravio i nepravedno izostavio jer svako od Vas ko se slikao,podrzao,napisao pesmu,protestvovao je dao sebe i svoj veliki doprinos ...I zato izdvojicu samo dve.To je pre svih Tijana koja je za ovu promenu zakona dala svoj zivot.Druga osoba je Dusan Radivojevic Lestat Gianni koji je iz svojih invalidskih kolica meni dao volju i snagu za borbu i koji je pokrenuo lavinu podrske...Ovo je pocetak.Hocu da zajedno ukazujemo na ono sto nije dobro i da menjamo zajedno sa drzavom.Ne zelimo vise zakone sa imenom dece.Necemo da deca tako skupo placaju greske nas odraslih...Menjajmo se...Ja sam se promenio.Zauvek."

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

7
Bravo Odgovori
Bravo i hvala!
pista Odgovori
E valjda sada imate uslova da pronadjete Milicinog ubicu !!!!!!!
kojot Odgovori
Да ми је само знати ко је тај један што је био против усвајања овог закона.вероватно неко ко би био у стању да сутра поћини исто такав злочин.
Dragče Gevaravić Odgovori
"...policija dužna da ubuduće, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka..."

Mislim da se iz jedne krajnosti prešlo u drugu. Iz ovakve odredbe proizlazi da će policija postupati ovako u vezi svih lica, a ne samo maloletnih.
Kako će na ovaj način policija uz ograničene ljudske i druge resurse da se izbori sa mnogim situacijama koji će se ovako stvarati, a realno neće imati veze sa nikakvim krivičnim delom. Pa recimo kada ljuta žena bude prijavila nestanak pijanog muža koji se nije vratio iz kafane na vreme, ili kada roditelji budu iskoristili ovo svoje pravo kada im se deca ne budu javila na mobilni, a budimo iskreni svako od nas se koristio time, ili kada mu se dete zaigra napolju pa ne dođe na vreme kući.

Pribojavam se da će iz perspektive policije ovo postati priča o detetu koji je stalno vikao vuk, pa mu na kraju niko nije veroao kada se vuk stvarno pojavio.
Kapaciteti policije su ograničeni, ne njihovom greškom, ali korišćenje resursa u brojnim nepotrebnim situacijama će na kraju krajeva uticati i na manju efikasnost u stvarno opravdanim slučajevima kao što je bio i Tijanin.
kaja Odgovori
Može se ikako saznati ko je bio taj jedan protiv?
saša Odgovori
@Dragče Gevarović
Komentar je pun pogodak.
goran Odgovori
@kaja
Taj jedan koji je bio protiv , cak sto vise neverujem i da je bio prisutan, u skupstini..ako i jeste neverujem da je bio protiv usvajanja zakona o nestalim licima, jedino se nije pretpostavljam,slagao sa promenom zakona o nestalim, licima, doticni gospodin@dragce, je na neki nacin dao svoje misljenje mislim da ce se vecina sloziti sa njegovim komentarom,
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.