Komentara: 21
Pregleda: 4610

Umesto bezbrižnog mesta za igranje, dečja igrališta zapuštena

17.07.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Zarasla i nepokošena trava, rasuto smeće, oštećen ili uništen mobilijar, slika je dečjih igrališta na različitim lokacijama u gradu na koju su ukazali brojni sugrađani u rubrici "Pištaljka". Dok sugrađani apeluju na nadležne da igrališta održavaju, a nastalu štetu saniraju, nadležni poručuju da čine sve što je u njihovoj mogućnosti da se parkovi za decu dovedu u red.
Umesto bezbrižnog mesta za igranje, dečja igrališta zapuštena

Od početka meseca, brojni sugrađani ukazali su na zapuštenost dečijih igrališta na različitim lokacijama u gradu. Najpre je osvanula "Pištaljka" o zapuštenom, a nekada veoma posećenom igralištu u naselju Ker, koje je, kako je naša sugrađanka opisala, "u katastrofalnom stanju".

- Imam tri devojčice, one vole to igralište, a i blizu nam je. Sada kako je zapušteno, ljudi tamo vode pse da vrše nuždu. Ovo igralište je nekada bilo vrlo posećeno i dobro uređeno, a sada je zapušteno i mnoga iz ovog kraja deca su uskraćena za zabavni park. Molim vas da apelujete na nadležne da organizuju da se ovaj park ponovo uredi, ali i da se ne dozvoli ponovo da se zapusti - napisala je naša sugrađanka.

Problemi sa zapuštenošću, uočeni su i na igrališu u naselju Novo Selo, u naselju Mali Bajmok gde je igralište zaraslo u travu, kao i u naselju Mali Radanovac, gde je naš sugrađanin slikovito opisao da igralište "pre podseća na Černobil, nego na zelenu oazu namenjenu deci".

- Poseduje jednu betonski kantu za smeće koja je uvek puna i oko koje je rasuto smeće, to je konstantna pojava, praktično deca se igraju u smeću - napisao je naš sugrađanin, predloživši i moguće rešenje problema. - Da se postavi više kanti i jedna centralna velika, što bi bio osnovni preduslov za održavanje čistoće i obrazovanje dece, a i odraslih u  pravcu elementarne higijene.

Iz JKP "Čistoća i zelenilo", u čijoj nadležnosti je održavanje dečjih igrališta i parkova, objašnjavaju da se prečišćavanje i održavanje higijene sprovodi dva do tri puta nedeljno, u zavisnosti od lokacije i frekvencije ljudi, dok se korpe za sitan otpad na igralištima u centru grada i na Prozivci prazne gotovo svakog dana, a u širem centru i na periferiji grada jednom do dva puta nedeljno.

Kada je u pitanju održavanje zelenih površina, trava se u proseku kosi jednom mesečno, tačnije šest do sedam puta od aprila do oktobra, a prema rečima Elizabete Tumbas, tehničke direktorke JKP "Čistoća i zelenilo", iako je to dug period, za sada nema mogućnosti da se košenje intenzivira, budući da je oko 40 radnika preduzeća angažovano na održavanju površine od približno milion kvadrata na mesečnom nivou.

- Ove godine su nam posao značajno otežale vanredne vremenske prilike, zbog ogromne količine kiše koja je pala u maju, a potom i u junu, kada je košenje trebalo da se intenzivira. Kao posledica toga, trava raste neviđenom brzinom, gušća je i teže se probijamo kroz nju, a najveći problem prave korovske biljke kojima je ova kiša bila kao dohrana, zbog čega su nabujale i narasle do 40 centimetara - objašnjava Tumbas. - Imamo i neke nove pojave, kao što je trska na većini površina koje održavamo, te najpre šaljemo velike mašine da pokose gustu travu, pa tek onda šaljemo radnike da poprave travu ručnom kosilicom. Trudimo se da ispoštujemo propisan intenizitet i da ne kasnimo više od deset dana, ali deset dana je jako mnogo, stoga molimo sugrađane za strpljenje.

Pored zapuštenih igrališta, dečiji parkovi su vrlo često i na meti vandalizma, na šta su takođe ukazali brojni sugrađani u rubrici "Pištaljka". Tako je na igralištu u Malom Radanovcu mobilijar slomljen, u naselju Tokio sugrađani kažu da je bilo pokušaja rušenja tobogana, a gotovo svake godine ugroženo je i igrališe u naselju Dudova šuma, zbog čega je naša sugrađanka apelovala na nadležne da se organizuje popravka.

- Juče sam s detetom bila na igralištu i dočekala me je prilično potresna slika istog. Ograda na malom toboganu samo što nije otpala, a na velikom toboganu se neko iživljavao u bukvalnom smislu, te je isti ostao bez kompletne ograde i sa izlomljene tri stepenice, pa je kao takav potpuno neupotrebljiv i što je mnogo važnije, krajnje nebezbedan za decu koja se tamo svakodnevno igraju - napisala je naša sugrađanka.

Prema rečima Dragana Rudovića, predsednika Saveta Mesne zajednice Dudova šuma, novonastala šteta na igralištu biće sanirana u najkraćem mogućem roku, ali da veći problem stvara nemogućnost pronalaska onih koji tu štetu prave.

- Ne možemo nikako da ih uhvatimo na delu. Sve što se dešava, dešava se u noćnim časovima, kada na igralištu nema nikoga - objašnjava Rudović, dodajući da ovo nije jedini slučaj devastiranja parka. - Kućiću koju smo napravili su zapalili, nadstrešnicu za odmaranje pored igrališta su polomili. Dođu, pa prevrnu kantu za smeće, ukradu rešetku na česmi i kada hoćete da dovedete dete da popije vode, vi to ne možete. Dešavalo se da nam ukradu i vodomer. Postavimo novi, a oni posle pet dana ponovo ukradu, pa smo sad stavili veliki katanac. Prosto ne možete ni da zamislite da to neko može da uradi.

Kako bi se oni koji uništavaju mobilijar na igralištu u Dudovoj šumi odvratili od svakog narednog pokušaja, Rudović kaže da je trenutno u izradi idejno rešenje kojim će se 40 postojećih svetiljki zameniti LED sijalicama i nešto višim stubovima, čime će vidljivost parka, naročito u noćnim časovima, biti znatno veća. Ipak, kako ističe naš sagovornik, važna je i kultura posetilaca ne samo ovog, već svih parkova u gradu, te da bi zajednički trebalo brinuti i čuvati igrališta koja su mesta svakodnevnog okupljanja mališana, porodica sa decom i naših starijih sugrađana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci 1 nedelju
Komentara: 21
Pregleda: 4610
Povezane vesti
Povezane pištaljke
Povezane teme
dečja igrališta jkp čistoća i zelenilo smeće vandalizam dečji park igralište za decu košenje trave
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.