Komentara: 8
Pregleda: 7709

Ugašen gradski Stambeno-kreditni pronatalitetni fond

27.04.2017. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
Odlukom Skupštine grada danas je ugašen Stambeno-kreditni pronalitetni fond, koji je minulih dvanaest godina služio da pomogne građanima da steknu krov nad glavom. Ovaj potez inicirala je Državna revizorska insitucija, koja je prilikom kontrola uvidela nekoliko nepravilnosti.
Ugašen gradski Stambeno-kreditni pronatalitetni fond

Kako je navedeno u obrazloženju, Stambeno-kreditni pronalitetni fond osnovan je na osnovu Zakona o zadužbinama, fondacijama i fondovima, a u skladu sa Programom demografskog razvoja AP Vojvodine, prema kome je zacrtana potreba za aktiviranjem lokalne samouprave u populacionoj politici.

Fond je, dakle, osnovan radi ostvarivanja opštekorisnog cilja – da  se obezbede sredstva za učešće za dobijanje bankarskog stambenog kredita ili poboljšanje uslova stanovanja za bračne i vanbračne parove ili samohrane roditelje, sa decom, koji nemaju rešeno stambeno pitanje, koji nemaju rešeno stambeno pitanje, uz obezbeđenje značajnih finansijskih povlastica. Fond je zaključno sa 2016. godinom sproveo šest konkursa i obezbedio je sredstva za ukupno 223 lica, odnosno porodice sa decom.

U toku vršenja revizije DRI ukazano je na nepravilnosti u funkcionisanju Fonda kao indirektnog korisnika budžetskih sredstava, pre svega zbog obavljanja platnog prometa preko računa otvorenih kod poslovnih banaka, kao i u vođenju knjigovodstvene evidencije – navodi se dalje u obrazloženju. - Iako je početkom decembra prošle godine prestao da bude indirektni korisnik budžeta, DRI je ipak insistirala na preispitivanju pravnog osnova za funkcionisanje Fonda, pre svega sa aspekta Zakona o budžetskom sistemu, smatrajući da nije u skladu sa njim.

Iako vlast tvrdi da je učinila sve da spase Fond, opozicija pak smatra da to nije pametan i dobar potez, naročito u gradu u kome sve više mladih odlazi.

- Gašenje Fonda je jako loše, on je dobro radio i postoji potreba za njegovim funkcionisanjem. Iako je DRI izrekla primedbe trebalo je naći način da se to promeni, da se kao budžetska stavka stavi u budžet i bude dalja podrška mladim bračnim parovima za poboljšanje stambenih prilika – ističe Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. - U situaciji kada nam veliki broj mladih odlazi, tamo gde možemo da pomognemo, ne smemo da prestanemo to da radimo. Sa druge strane, izgrađuju se novi smeštajni kapaciteti za migrante, iako oni već postoje u Subotici. To je ozbiljno politčko pitanje, pokušava se da se taj projekat provuče ispod žita, jer ga građani u velikoj meri ne podržavaju. Javna tajna je da su aktivisti SVM počeli sa prikupljanjem peticije porotiv te gradnje, već je više od hiljadu potpisa skupljeno, ali niko o tome ne želi javno da govori jer su deo vladajuće većine. Zbog toga ćemo tražiti sazivanje vanredne sednice Skupštine grada da se ovom pitanju javno govori.

Za komentar o prikupljanju potpisa protiv izgradnje stanova za migrante pitali smo odbornike Saveza vojvođanskih Mađari, koji su nam potvrdili da se to dešava, da je sve počelo u MZ "Dudova šuma“, ali da će o tom pitanju biti govora na predsedništvu stranke, kada će biti izdato i zvanično saopštenje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7709

Povezana vest

Povezane teme

Pronatalitetni fond Grada Subotice

stambeno kreditni pronatalitetni fond subotice

stambeni fond

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.