Komentara: 26
Pregleda: 12606

Ubica Milice Barašin još nepoznat

24.02.2011. u 03:12h
Izvor: Dnevnik Online
Ubica Milice Barašin još nepoznat

Prošla godina biće upamćena po povećanom broju ubistava u Subotici. U Višem sudu u Subotici kažu da je bilo 11 predmeta, što je znatno više nego ranijih godina.

Jedno od najsvirepijih, kakvo se davno ne pamti na ovim prostorima, je ubistvo maloletne Milice Barašin. Devojčica je na monstruzan način ubijena 7. oktobra i zločinac još uvek nije otkriven. Subotička policija je saopštila da „intenzivno traga za ubicom i da su obavljeni informativni razgovori s velikim brojem osoba” u nekoliko navrata.

Da podsetimo, na periferiji grada, u naselju „Zorka„, nesrećna učenica drugog razreda Srednje hemijsko-tehnološke škole Milica Barašin ubijena je u blizini mesta gde je stanovala. Njen otac, kao i poslodavac njene majke, angažovali su privatne detektive, pored svih inspektora koji rade na predmetu, ali za sada svi ćute i ne oglašavaju se.

Portparolka Višeg suda u Subotici Jelena Bogovac-Zelić kaže da je prošle prošle godine sud imao u radu ukupno 3.019 predmeta. Započeto je 519 predmeta nasleđenih od Okružnog suda u Subotici. Rešeno je 2.218 predmeta, među kojima je bilo i 118 starih.

– Opšti kvalitet rada suda se ogleda u oko 78 odsto potvrđenih, sedam odsto preinačenih, 13 odsto ukinutih, kao i jednom procentu delimično preinačenih i ukinutih odluka – objašnjava Jelena Bogovac-Zelić. – Treba naglasiti da je sud, i pored izabranih osam sudija, tokom godine postupao sa šest sudija, i ostvario izuzetne rezultate. Bilo je 155 istražnih predmeta, kojima je bilo obuhvaćeno 281 lice. Kada se posmatra struktura krivičnih dela pod istragom, uočava se i nadalje trend porasta krivičnih dela neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga – to krivično delo bilo predmet istrage u 36 postupaka. Frekventno je bilo prisustvo krivičnog dela razbojništva – u 15 predmeta. Zabrinjavajuće je veliki broj procesuiranih dela protiv života i tela, posebno ubistva i teškog ubistva – ukupno je bilo 11 istraga, a javlja se relativno veliki broj krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja – u 21 predmetu.

Osim toga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija – u 14 predmeta, a nasilničko ponašanje na sporstkoj priredbi u 11 predmeta. Posebno je intenzivan rast krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja – deset istražnih predmeta. To su krivična dela gde je nastupila teška telesna povreda, imovinska šteta velikih razmeta ili smrt nekog lica.

– Nažalost, beleži se i relevantno prisustvo krivičnih dela protiv polnih sloboda – obljuba nad detetom u pet predmeta i silovanja u sedam predmeta. U prvostepenom krivičnom postupku se sudilo u 161 predmetu, a pod presuđenjem su bila 103 lica, s tim što se postupalo u 44 pritvorska predmeta. Struktura krivičnih dela je slična kao i u istražnim predmetima – rekla je potparolka Bogovac-Zelić.

Sudije ovoga suda su donele 87 osuđujućih presuda, sedam oslobađajućih, četiri odbijajuće presude i zaključena su i prihvaćena dva sporazuma o priznanju krivice.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 12606

Povezane vesti

Povezane teme

Milica Barašin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.