Komentara: 18
Pregleda: 5055

U Subotici žene vode glavnu reč

07.03.2022. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
U Subotici žene vode glavnu reč

Na osnovu istraživanja pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova, Subotica je jedan od  retkih vojvođanskih gradova  u kome je veći postotak žena u javnoj upravi. Od sedam članova Gradskog veća,  pet je dama, gradonačelnik ima četiri pomoćnice, na čelu sekretarijata je sedam a od 14 javnih preduzeća pet vode žene. Teoretski, glavnu reč u našem gradu vodi lepši pol.

- U Skupštini grada Subotice koja je formirana 21. avgusta 2020. godine trenutno ima 24 odbornice, a od pomenutog datuma nije formirana ženska odbornička mreža – kažu u Gradskoj kući. – Direktorke imaju preduzeća JP "Palić Ludaš", JKP "Pogrebno", JKP "Stadion", JKP "Suboticagas" i “Park Palić”. Od deset ustanova kulture dame su na čelu Gradskog muzeja, Dečjeg pozorišta I Zoološkog vrta, a vode i Dom zdravlja, Apoteku Subotica i Centar za socijalni rad. Od 20 osnovnih škola u 14 su žene direktorice, kao i u tri od deset srednjih škola.

U Subotici žene vode glavnu reč

NEDELJA POSVEĆENA NEŽNIJEM POLU - U utorak obeležavamo 8. mart, dan kada su žene, početkom minulog veka, krenule u borbu za svoja prava i jednakost sa muškarcima. Da li su i koliko u tome uspele, šta su dobile a šta uzgubile u nimalo lakoj borbi koja i danas traje pitanja su o kojima se može unedogled diskutovati. Umesto toga, Subotica.com će tokom ove nedelje predstaviti naše sugrađanke koje se uspešno bave različitim zanimanjima i hobijima i koje svojim primerom pokazuju da podela na slabiji i jači pol odavno “ne pije vodu”.  Uostalom, ne kažu džabe da je “žena bespomoćna samo dok joj se ne osuši lak na noktima”.

Kako se može videti u iscrpnom istraživanju, Grad Subotica se, pak, ne može pohvaliti zvaničnim planskim aktima koji regulišu ovu oblast, odnosno ne postoji akt koji reguliše kvotu učešća manje zastupljenog pola u organima loklane samouprave. Primera radi to su Odluka o ravnopravnosti polova u organima lokalne samouprave i u organima upravljanja javnih preduzeća, ustanova i organizacija čiji je osnivač grad ili Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

- Cilj istraživanja je da utvrdimo koliki je napredak ostvaren kada je u pitanju položaj žena u jedinicama lokalne samouprave. Njegova poenta nije sam da se taksativno pobroje žene na funkcijama, jer to može vrlo lako da se promeni, već da pratimo kako se u praksi sprovodi koncept rodne ravnopravnosti – navode u Zavodu za ravnopravnost polova i dodaju da je namera i da se predstavnici lokalnih vlasti ohrabre da podstiču i razvijaju jednaka prava i mogućnosti za žene i muškarce. - Prikupljani su podaci o zastupljenosti na mestima odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine, a zatim i o radu i funkcionisanju lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost. Analizirani su pravni okvir i lokalni dokumenti koji uređuju ovu oblast i dugoročno obavezuju na određene aktivnosti, kao i budžetska sredstva koja se opredeljuju za ovu oblast.

U Subotici žene vode glavnu rečSerijal posvećen nežnijem polu nastavljamo u utorak, pripremili smo vam zanimljive priče...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 5055

Povezane vesti

Povezane teme

dan žena

nedelja nežnijeg pola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.