Komentara: 2
Pregleda: 11867

U Subotici izlaže oko 230 preduzetnika - iz sedam zemalja

19.05.2015. u 17:28h
Izvor: Subotičke novine
Međunarodni regionalni sajam „SuSajam 2015”, održava se od 4. do 6. juna, u subotičkoj Hali sportova, a u tematskom fokusu Sajma je energetska efikasnost. Glavni organizator Sajma je JKP „Subotičke pijace“, suorganizator Regionalna privredna komora Subotica, a pokrovitelji grad Subotica i AP Vojvodina, a cilj je da Privredni sajam u Subotici opravda dosadašnji renome trećeg na lestvici sajmova privrede u Srbiji.
U Subotici izlaže oko 230 preduzetnika - iz sedam zemalja

Finansijska sredstva predviđena za Sajam su na nivou prošlogodišnjih. Dva miliona dinara je izdvojila lokalna samouprava, dok se milion dinara očekuje od Pokrajine, a očekuje se i prihod od same organizacije Sajma, okvirno od pola do milion dinara, kako je potvrđeno i prošlogodišnjom finansijskom konstrukcijom.

Na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora, predstaviće se više od 230 izlagača iz sedam zemalja: Crne Gore, Mađarske, Hvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Češke i i Srbije. Partner ovogodišnjeg sajma je Privredna komora Republike Srpske.

Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika za oblast male privrede, na konferenciji za novinare, rekao da je tema ovogodišnjeg sajma energetska efikasnost i da Sajam nije usko specijalizovan, niti okrenut nekoj određenoj oblasti, nego će obuhvatiti različite oblasti interesantne izlagačima i posetiocima.

U Subotici izlaže oko 230 preduzetnika - iz sedam zemalja

- Tokom narednih godina oformiće se i širi spektar izlagača, sa ciljem da se privrednici iz najrazličitijih delatnosti i profesija okupe na jednom mestu, da u okviru sajma razmene ideje i iskustava i da široj javnosti predstave svoju ponudu i proizvode. Na ovogodišnji sajam pozvani su i privrednici velikih multinacionalnih stranih kompanija koje posluju u Subotici, kao i partnerski gradovi i njihovi privrednici. Pozdravili smo i odluku ATB Severa koji se odmah odazvao da učestvuje na Sajmu u Subotici. I ove godine ćemo podržati promociju nekih udruženja iz našeg grada, koja nisu u mogućnosti da finansiraju učešće na manifestaciji, a među njima je Udruženje inovatora i pronalazača Subotice, istakao je Ljuben Hristov.

Hristov je podvukao i važnost školskog preduzetništva, u okviru kojeg će i ove godine da se predstavi Politehnička škola, Tehnička škola „Ivan Sarić“, Hemijsko-tehnološka škola, Srednja medicinska škola, a ove godine i Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević“.  U okviru Sajma biće organizovana i razna predavanja, savetovanja i okrugli stolovi, koji će se održati na Građevinskom fakultetu, koji je prihvatio organizaciju sadržaja, jer u Hali sportova nema adekvatnog prostora.

Direktorka JKP „Subotičke pijace“ Ilinka Vukoja i generalni sekretar Regionalne privredne komore Subotica Ivan Vojnić Tunić su istakli su da su tokom organizacije Sajma, vodili računa i o teškoj ekonomskoj situaciji, pa su za izlagače obezbedili i „ekonomik štandove”, za devet kvadratnih metara cena će iznositi 20.000 dinara, pa svi zainteresovani izlagači mogu da nađu segmente u kojima mogu da ostvare popuste.

U Subotici izlaže oko 230 preduzetnika - iz sedam zemalja

Direktorka JKP „Subotičke pijace“ Ilinka Vukoja

Ilinka Vukoja je podvukla da na osnovu određenih povratnih informacija, na prethodnim sajmovima su ostvareni zapaženi kontakti naših i mađarskih preduzetnika, i srpskih i švedskih preduzeća.

- Oko 70 odsto anketiranih izlagača zadovoljno je ranijim nastupima na Sajmu, istakla je Vukoja.

- Poslovno udruženje Pijaca Srbije će sa "Tržnicom" Subotice i JKP "Subotičke pijace" organizovati već tradicionalnu manifestaciju „Ukusi tradicije”. Za izlagače na Sajmu priređen je niz pogodnosti, a pored potpuno opremljenog „Ekonomik štanda”, za one koji prvi put izlažu na Sajmu, cene zakupa su snižene 30 odsto, a za izlagače koji godinama unazad izlažu cene zakupa su snižene 25 odsto, istakao je Ivan Vojnić Tunić.

Tokom Sajma održaće se još dve manifestacije – „Dani Tržnice Srbije“ koje organizije poslovno udruženje „Tržnice Srbije“, Akcionarsko društvo „Tržnica” Subotica JKP „Subotičke pijace“ i peti po redu sajam domaće hrane, vina i rakije „Ukusi tradicije“. Ove manifestacije će biti održane na Radijalcu, u produžetku Hale sportova.

U Subotici izlaže oko 230 preduzetnika - iz sedam zemalja

Sekretar RPK Subotica Tunić je istakao da je Komora ove sedmice boravila na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu, gde je ocenjeno da je ekonomska kriza umanjila efekte sajmova, da je smanjen broj učesnika, te će Subotica ove godine pokušati da racionalizuje prostor, tako što će pokušati smanjiti hodnike u hali, kako bi što više učesnika dobilo po povoljnijim cenama izložbene prostore.

- Očekuje se i dolazak Komora Republike Srpske, CG, Slovenije, Hrvatske, posebno regiona Osijeka, Mađarske, Makedonije i Bugarske i svi regioni Srbije, banatki, sremski, Potisje, SBO, istočna Srbija, Braničevo, a očekujemo i preduzetnike sa područja Leskovca, bar 80-ak preduzeća iz regiona, da to zaista bude regionalni privredni sajam. Dakle, trebalo bi da na sajmu bude preko 200 preduzetnika iz svih regiona bivših republika i okruženja.

Ulaz na sajam je besplatan, a predviđene su i vredne nagrade za posetioce. Prošle godine jedna od nagrada je iznosila 70.000 dinara, a u okviru zabavnog sadržaja nastupiće orkestri i bendovi koji bi trebalo da obezbede privlačnu atmosferu posetiocima.

Zvanična prezentacija Sajma se nalazi na adresi: www.susajam.rs

Izvor: Subotičke novine
Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede Konferencija povodom Međunarodnog sajma privrede
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 11867

Povezane vesti

Povezane teme

sajam privrede

međunarodni sajam privrede

regionalni sajam privrede

jkp subotičke pijace

ljuben hristov

ilinka vukoja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.