• Pregleda: 3484

Sve veće interesovanje za privredni sajam koji se održava početkom juna u Subotici

Međunarodni i regionalni privredni sajam, osmi po redu, održaće se od 4. do 7. juna u Hali sportova, najavljeno je danas na konferenciji za medije.
Sve veće interesovanje za privredni sajam koji se održava početkom juna u Subotici

Privredni sajam godinama beleži porast interesovanja lokalnih i stranih privrednika što pokazuje podatak da se svake godine povećava broj regiona koji se predstavljaju a lokalni izlagači su izrazili svoje zadovoljstvo predstavljanjem u prethodnih sedam godina. Egzaktnih podataka o benefitima ove manifestacije nema jer firme ne dostavljaju izveštaje o sklopljenim poslovima ali najvažnije je povezivanje preduzetnika, ističu organizatori.

Grad je i ovog puta pokrovitelj sajma za šta je izdvojio 2 miliona dinara, 20% manje nego prošle godine, kao i ranije učestvuje RPK a organizator su „Subotičke pijace“. Ukupan budžet je oko 5 miliona dinara a ako bude upućena pomoć pokrajinskih vlasti sajam će završiti na pozitivnoj nuli.

„Tema ovogodišnjeg sajma je „Mali biznis i stari zanati: Veliki izazov na pragu EU“. Znamo da je mala privreda temelj privrednih aktivnosti , naročito u kriznim situacijama je znala biti pokretač privrednih aktivnosti i zbog toga smo se odlučili za tu temu.“ - izjavila je Ilinka Vukoje, direktorica JKP „Subotičke pijace“

„Uveli smo i jednu novinu. Pozvali smo predstavnike MZ i preduzetnike koji se bave starim zanatima a nisu u mogućnosti da izađu na bilo kakav drugi sajam, iz čisto finansijskih razloga, da ovaj put za njih obezbedimo besplatne štandove kako bi oni izložili svoje proizvode i pokazali mogućnosti kojima raspolažu.“ - izjavio je Ljuben Hristov, pomoćnik gradonačelnika zadužen za malu privredu

Takođe, besplatni štandovi će biti obezbeđeni za predstavnike srednjih škola, pretežno tehničkih i zanatskih profila koji će moći da predstave svoja dostignuća.

Do sada je popunjeno 80% prostornog kapaciteta a na sajmu će se predstaviti bratski gradovi Subotice kao i gosti iz Mađarske, Hrvatske,Švedske, Crne Gore a najverovatnije i iz Rumunije i Makedonije. Crna Gora je ove godine zemlja partner a pored PK Crne Gore biće predstavljeni kapaciteti luke Bar, koja treba da igra važnu ulogu ako se za dve godine izgradi autoput do crnogorske granice, kao i turistička privreda naših suseda. Učešće će uzeti i 6 regiona Srbije sa 30-35 preduzeća koja će nastojati da se povežu sa privrednicima našeg regiona kao i sa PR iz inostranstva. Severnobački i potiski region koji okuplja oko 6.500 privrednih subjekata nastupiće zajedno kako bi što uspešnije prezentovali naše potencijale.

„Predstavićemo taj momenat malih i srednjih preduzeća, uslovno rečeno male privrede, i starih zanata vrlo prisutnih u našem regionu. Baš ove godine u Subotici se slavi 250 godina zanatstva.“ - izjavio je Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK

Stručni deo sajma će se odvijati u Velikoj većnici Gradske kuće a organizatori ističu da je potrebno animirati što veći broj građana da uzmu učešće u ovoj manifestaciji i popularizovati malu privredu i zanate kod mladih. Ulaz na sajam će biti besplatan.

Sajt Sajma se nalazi na adresi: www.susajam.rs

Izvor: RTV City

povezane teme

1
Daki Odgovori
Kako da mala privreda bude uspesna kad je za poslednje dve godine broj zaposlenih u javnom sektoru porastao sa 600 hiljada na 780 hiljada!? Vucic i njegovi koalicioni partneri zaposljavaju svoje partijske drugove preko svake mere na drzavnim jaslama. Zato su poreska opterecenja za malu privredu prevelika i dok se ne smanje porezi i doprinosi, nema buducnosti za malu privredu. Ljudi, nemojmo se zavaravati, mala privreda ce jako tesko opstati u ovakvim uslovima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.