Komentara: 51
Pregleda: 9247

U ponedeljak štrajk upozorenja lekara

05.03.2014. u 13:33h
Izvor: RTV City
Sindikat lekara će u ponedeljak, 10. marta, održati jednodnevni štrajk upozorenja koji će obuhvatiti Opštu bolnicu i Dom zdravlja. Štrajk će biti organizovan na nivou cele Srbije, a glavni zahtevi lekara su ukidanje solidarnog poreza i ukidanje ograničavanja prijema radnika u sistemu zdravstva.
U ponedeljak štrajk upozorenja lekara

Obustava rada će se odvijati u skladu sa Zakonom o štrajku pri čemu će se lekari pridržavati minmuma procesa rada.

„Za Dom zdravlja to znači da se primaju samo hitni slučajevi. Pedijatrija radi u punom obimu i ginekolozi rade sa trudnicama. Hitna pomoć radi u punom obimu. Ostali, opšta praksa, prima samo hitne slučajeve. U bolnici radi hospitalni deo, a ambulante se zatvaraju, hitni slučajevi se upućuju na urgentno odeljenje.“ - dr Klara Kodžoman Pejić, predsednica OOSLV.

Razlog štrajka je opšte nezdovoljstvo najškolovanijih zdravstvenih radnika koji su pogođeni solidarnim porezom kao i ograničavanjem zapošljavanja lekara kojih je u sistemu sve manje, posebno u određenim zdravstvenim oblastima.

U ponedeljak štrajk upozorenja lekara

Lekari Doma zdravlja koji dežuraju noću u Hitnoj pomoći kako bi popravili svoje materijalno stanje potpadaju pod solidarni porez pa ispada da prekovremeno rade besplatno. Ista situacija je i u Opštoj bolnici gde su lekari zbog deficita stručnih ljudi primorani da dežuraju znatno duže pa zbog manjkavosti zakona besplatno odrade i do 40 sati dežurstva, smatraju u Sindikatu lekara. Njihovi zahtevi svode se na ukidanje ove dve zakonske odredbe.

„Ukidanje solidarnog poreza i ukidanje Uredbe o zabrani zapošljavanja u zdravstvu. Solidarni porez je za nas lekare diskriminišući i ponižavajući zato što se nikome drugome u javnom sektoru ne oporezuje rad van radnog vremena na koga ga zakonodavac prisiljava. Zakonodavac nije sagledao situaciju u zdravstvu i ne sagledava je već duži niz godina, u vezi potrebe stručnih kadrova tako da imamo deficitarne kadrove a to su radiolozi, anesteziolozi, u pedijatriji je prosek godina 55, uskoro neće biti ni hirurga.“ - dodaje dr Klara Kodžoman Pejić,

Sindikat lekara smatra da se mora napraviti normalna i dugoročna strategija zapošljavanja najškolovanijih kadrova u zdravstvu. U tom procesu nije jedino merodavno Ministarstvo zdravlja već moraju biti uključeni Društvo lekara i Lekarska komora tj struka a ne samo politika.

„Ovo je zadnja kap koja je prelila čašu nezadovoljstva lekara jer se lekari u ovom zdravstvenom sistemu na način kojim se njime rukovodi, osećaju maksimalno uniženi, povređeni i devastirani.“ - zaključuje dr Klara Kodžoman Pejić

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 51
Pregleda: 9247

Povezane vesti

Povezane teme

opšta bolnica

štrajk

dom zdravlja subotica

štrajk zdravstvenih radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.