Komentara: 4
Pregleda: 3919

Lekari ponovo rade redovno

11.03.2014. u 15:32h
Izvor: Magyar Szó
U zdravstvenim ustanovama juče u Subotici lekari nisu primali pacijente: štrakovali su jer traže povlačenje Zakona o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru, kao i ukidanje Uredbe Vlade kojom se zabranjuje i ograničava prijem radnika u sistemu zdravstva. Lekari su mišljenja da će ovim potezom država za dve-tri godine ugroziti pravo pacijenata na lečenje.
Lekari ponovo rade redovno

Vojvođanski Sindikat lekara i farmaceuta koji predstavlja radnike Subotičkih domova zdravlja, odnosno radnike subotičke Opšte Bolnice, kao i predstavnici gradskog sindikata Nezavisnost su juče na konferenciji za štampu izjavili: ukoliko se nastavi degradacija profesije, sve će manje doktora da radi u zravstvenim ustanovama mada se već pokazuje manjak stručne radne snage.

U javnom sektoru su samo lekari obavezni da plaćaju porez solidarnosti, čime se doktori diskriminišu. Lekari opšte prakse dobijaju platu od 50 hiljada dinara, a specijalista dobija 78 hiljada. Ukoliko bi se oporezivala osnovica, na ime poreza solidarnosti bi im se odbiljalo 1200 dinara, ali pošto se kod izračunavanja ove dažbine uzima u obzir i prekovremeni, noćni rad, na osnovu ovog poreza im se odbija 18 hilada dinara – objašnjava dr. Klara Kodžoman Pejić, predsednica subotičkog Štrajkačkog odbora.

Doktorka je pojasnila i u čemu se krije opasnost kod ograničavanja prijema radnika: naime, prosek starosti pedijatara u Srbiji je 55 godina, a ista je situacija i sa anesteziolozima i radiolozima.

Dr. Klara Kodžoman Pejić je naglasila: lekari su štrajkovali i ranije, ali nažalost momentalno nema nikoga ko bi uslišio njihove zahteve i zbog toga nema smisla održavati totalni štrajk. Ali nameravaju posle formiranja nove Vlade da koriste svoja sindikalna prava. „Nećemo dozvoliti degradaciju naše profesije: školovanje lekara traje 6, a specijalizacija dodatnim 5 godina. Doktori sami finansiraju svoje studije, a država svojim ponašanjem potpuno omalovažava ova naša ulaganja u sebe” – ukazala je doktorka.

Inače juče u bolnici nisu primali pacijente, ali su u domovima zdravlja primali sve pacijente kojima je bila potrebna hitna pomoć.

Petar Ezgeta, predsednik sindikata Nezavisnost u Opštoj Bolnici je izjavio: Vlada bi trebala da se predomisli kad je u pitanju primanje nove radne snage u zdravstvu. „Zahtevamo da se izradi akcioni plan na polju zdravstva za period 2015-2020 da bi i mi znali koji su planovi, po kakvim normativima moramo da radimo odnosno da se odredi sa koliko doktora i medicinskih sestara može jedna ustanova da radi” – naglasio je Ezgeta.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3919

Povezane vesti

Povezane teme

štrajk

dom zdravlja subotica

dispanzer

štrajk zdravstvenih radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.