Komentara: 4
Pregleda: 10520

U Opštoj bolnici prvi put izvedene dijagnostičke bronhoskopije

09.02.2017. u 22:13h
Izvor: Subotica.com
U sklopu uvođenja novih procedura, u Opštoj bolnici  danas su izvedene dijagnostičke bronhoskopije kod dva pacijenta pod mentorstvom dr Gorana Stojanović, upravnika Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine.
U Opštoj bolnici prvi put izvedene dijagnostičke bronhoskopije

Endoskopska procedura, koja se u pulmologiji koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe urađena je kod pacijenata u analgosedaciji, vrsti kratkotrajne opšte anestezije pri kojoj se pacijent ne seća intervencije i ne oseća bol. Intervencija je po pacijentu trajala oko dvadesetak minuta, a uzeti uzorci će biti poslati na dalje ispitivanje u Institut za plućne bolesti Vojvodine.

- Pacijenti koji su danas rađeni imaju promene na plućima koje su uočene na radiogramu i CT-u grudnog koša, te je trebalo uzeti uzorke i biopsije tih promena. U Subotici se do sada u Jedinici intezivne nege koristila samo bronhoskopija kao terapijska procedura, kako bi se kod pacijenta omogućila prohodnost disajnog puta. Radila se kod pacijenata nakon operacije, tako da ova procedura nije strana lekarima, anesteziolozima subotičke Opšte bolnice, ali do sada dijagnostička procedura nije rađena. Ovo su prvi pacijenti i nadam se  da će ubuduće to biti sve veći broj, kako bi se smanjilo čekanje za odlazak u Institut za plućne bolesti - kaže dr Goran Stojanović.

Zahvaljujući saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, dijagnostičke bronhoskopije od sada će biti rađene u Opštoj bolnici, jer prema rečima direktora ustanove dr Slobodana Puškara, postoje odlični uslovi za izvođenje ove procedure.

- U  saradnji sa Institutom  za plućne bolesti, dalja edukacija lekara će teći u bolnici u Subotici, a ciklično će se naši lekari i tehničari obučavati na Institutu za plućne bolesti Vojvodine. Nadamo se da ćemo u sledećih nekoliko meseci savladati tehniku pa da ćemo moći samostalno da izvodimo bronhoskopije kao sastavni deo dijagnostike bolesti pluća - kaže dr Slobodan Puškar. -Stanje u operacionim salama je dobro, možemo reći i odlično. Imamo i pozitivne komentare dr Stojanovića na kvalitet rada naših anesteziologa tokom ove kompleksne dijagnostičke procedure, tako da smo osposobljeni za najkompleksnije zahvate i veliki spektar dijagnostičkih i terapijskih procedura koje možemo da radimo u hirurškim salama.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije Konferencija za medije povodom prvog izvođenja dijagnostičke bronhoskopije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 10520
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

slobodan puškar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.