• Pregleda: 8570

U Opštoj bolnici prvi put izvedene dijagnostičke bronhoskopije

U sklopu uvođenja novih procedura, u Opštoj bolnici  danas su izvedene dijagnostičke bronhoskopije kod dva pacijenta pod mentorstvom dr Gorana Stojanović, upravnika Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine.
U Opštoj bolnici prvi put izvedene dijagnostičke bronhoskopije

Endoskopska procedura, koja se u pulmologiji koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe urađena je kod pacijenata u analgosedaciji, vrsti kratkotrajne opšte anestezije pri kojoj se pacijent ne seća intervencije i ne oseća bol. Intervencija je po pacijentu trajala oko dvadesetak minuta, a uzeti uzorci će biti poslati na dalje ispitivanje u Institut za plućne bolesti Vojvodine.

- Pacijenti koji su danas rađeni imaju promene na plućima koje su uočene na radiogramu i CT-u grudnog koša, te je trebalo uzeti uzorke i biopsije tih promena. U Subotici se do sada u Jedinici intezivne nege koristila samo bronhoskopija kao terapijska procedura, kako bi se kod pacijenta omogućila prohodnost disajnog puta. Radila se kod pacijenata nakon operacije, tako da ova procedura nije strana lekarima, anesteziolozima subotičke Opšte bolnice, ali do sada dijagnostička procedura nije rađena. Ovo su prvi pacijenti i nadam se  da će ubuduće to biti sve veći broj, kako bi se smanjilo čekanje za odlazak u Institut za plućne bolesti - kaže dr Goran Stojanović.

Zahvaljujući saradnji sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine, dijagnostičke bronhoskopije od sada će biti rađene u Opštoj bolnici, jer prema rečima direktora ustanove dr Slobodana Puškara, postoje odlični uslovi za izvođenje ove procedure.

- U  saradnji sa Institutom  za plućne bolesti, dalja edukacija lekara će teći u bolnici u Subotici, a ciklično će se naši lekari i tehničari obučavati na Institutu za plućne bolesti Vojvodine. Nadamo se da ćemo u sledećih nekoliko meseci savladati tehniku pa da ćemo moći samostalno da izvodimo bronhoskopije kao sastavni deo dijagnostike bolesti pluća - kaže dr Slobodan Puškar. -Stanje u operacionim salama je dobro, možemo reći i odlično. Imamo i pozitivne komentare dr Stojanovića na kvalitet rada naših anesteziologa tokom ove kompleksne dijagnostičke procedure, tako da smo osposobljeni za najkompleksnije zahvate i veliki spektar dijagnostičkih i terapijskih procedura koje možemo da radimo u hirurškim salama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
dragčeeee Odgovori
Bravo, i naša bolnica se polako ali sigurno oporavlja.
Insajder Odgovori
Rekao bi čovek, lepo je što se ovako lepo napreduje. A onda zastane, pa se rastuži, jer zna da se bronhoskopije u subotičkoj bolnici rade veća jako dugo, u onom ili ovom obliku i ne samo na odeljenju pneumoftiziologije ... Žao mi bude što niko nije spomenuo dr Dobrića koji je odavno otišao, a koji je dugo godina radio fleksibilnim bronhoskopom (a koliko se sećam i neki drugi lekari sa grudnog odeljenja su je radili), žao mi je što niko ne spominje staru ekipu na ORL odeljenju koja je uvela i radila (a i sada se kod odraslih rade) rigidne bronhoskopije kod slučajeva stranih tela ... Dakle, lepo je ovo, ali prosto zaudara na SNS propagandu, bez da se spomene i poštuje rad onih koji su doprineli razvoju subotičkog zdravstva!
Paša Odgovori
Promocije niko kao ja , ne gospodno ako se radi i treba da se radi a ne da sebe promovišete sve što je dobro za građane to treba pozdraviti a ne svaku operacija treba da snimamo i da se po malo hvališemo.
Mile Odgovori
Bravo za doktore. Trebao je da dođje neko sa strane pa da sve pokrene. Vidim da se sujetni neradnici sada javljaju kako se i ranije radilo ali se nije sa time hvalilo. Ne da se nije hvalilo nego ste radi provizija i upucivanja pacijenata u privatne i druge centre gde vi honorarno radite stalno govorilo da nemozete ništa raditi da ništa ne valja. Sada odjednom kada narod saznaje da može sve to i u Subotici,sada ste odmah počeli pljuvanje i uvlačenje politike kao opravdanje. Pa šta i da je tako?Sto pre nije bilo deset godina tako?Zato bravo i čestitam dr.Puskaru i saradnicima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.