Komentara: 0
Pregleda: 4680

U nedelju počinje 22. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica

15.05.2015. u 15:48h
Izvor: Subotica.com
U nedelju, 17. maja, od 20 časova svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeset drugi Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica. Pre početka ceremonije otvaranja Festivala, u Modernoj galeriji Likovni susret u nedelju, 17. maja sa početkom u 19 časova svečano će biti otvorena izložba mađarske lutkarske umetnosti „100 godina – 100 lutaka“.
U nedelju počinje 22. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica

Festival će trajati do 22. maja i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Tokom šest dana Subotica će postati svetski centar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvorene tri izložbe, održana lutkarska radionica za decu, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, prikazan zanimljiv filmski program, održana naučna konferencija...

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručiće Nagrade za životno delo „Mali princ“ Minji Suboti, našem poznatom kompozitoru za decu, fotografu, autoru i voditelju kultne televizijske emisije 'Muzički tobogan' (ali i mnogih drugih) i Panču Pančevom, poznatom bugarskom književniku i pozorišnom piscu za decu.

Prisutnima će se obratiti i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, zatim Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Radoslav Petković, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, kao i Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Republike Srbije za kulturu, dok će Festival svečano otvoriti Minja Subota, dobitnik nagrade „Mali princ“.

U nedelju počinje 22. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica

Tokom ceremonije otvaranja nastupiće Dečiji crkveni hor „Sveti Toman Melod“ iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stokin) i vokalna grupa „Zlatovez“ (učenice odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole u Subotici u klasi profesorke Tamare Štricki Seg).

Za učešće u takmičarskom programu vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

Selektor Slobodan Marković odabrao je 18 predstava iz 15 zemalja koje će biti odigrane na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište "Deže Kostolanji") u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Meksika, Nemačke, Norveške, (prvi put na festivalu), Indije, Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Japana, Rumunije, Crne Gore, Mađarske i Srbije.   

Festival će dodeliti sledeće nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opciono); nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; i nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada). O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

U nedelju počinje 22. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica

U fokusu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici biće mađarsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje će, u saradnji sa Pozorišnim institutom i muzejem Mađarske iz Budimpešte i Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada, biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, skica i plakata mađarskih umetnika u Subotici i naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mađarskog lutkarstva (održaće ga mr Geza Balog, autor knjige „Lutkarstvo u Mađarskoj“). Izložba pod nazivom „100 godina – 100 lutaka“ obuhvatiće, kako sam naziv kaže, sto lutaka iz fundusa Pozorišnog instituta i muzeja Mađarske. Autorke izložbe su Ester Pap i Emeše Štencel, muzeološkinje.

Tokom Festivala biće održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti“. Ovaj naučni skup deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta, koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

KOMPLETAN PROGRAM FESTIVALA U PDF FORMATU

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4680

Povezane vesti

Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.