Komentara: 0
Pregleda: 4478

Meksički šamani, Don Kihot i Sivi čovek sa šibicama na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

12.05.2015. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
 „Pesma šamana“, izuzetno zanimljiva predstava Lutkarskog pozorišta La Kukarača iz meksičkog grada Halisko (La Cucaracha Puppet Theatre, Jalisco) biće odigrana 19. maja u okviru glavnog (takmičarskog) programa 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (10h, Dečje pozorište Subotica).
Meksički šamani, Don Kihot i Sivi čovek sa šibicama na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Predstava se sastoji od četiri autohtone priče za decu meksičkih indijanaca koje se usmeno prenose vekovima unazad. Meksički narod ima bogatu usmenu tradiciju koja podržava dečju kulturu. Prva priča predstavlja originalni mit o tome kako je stvorena Zemlja – usmena priča naroda Seri (Legenda o kornjači), zatim ekološka metafora plemena Virarika (Mrav i kornjača), mudrost predaka (Žaba krastača i lešinar) plemena Celtal, i pikarska magija plemena Sapoteka (Zec i kojot). Program je upotpunjen svetim plesom plemena Jaki (ritualni ples jelena) kao pokazateljem nematerijalnog nasleđa izvornog Meksika.

U okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa biće odigrano 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta i zemlje domaćina Srbije, pored „Pesme šamana“ i atraktivne indijske predstave „O Rami“, koju smo ranije spomenuli, tu je, između ostalih, i predstava iz Norveške (prvi put) - „Sivi čovek igra se šibicama“ (Mačkino pozorište lutaka, Tonsberg), „Pinokio“ iz Italije (Teatar “Cahes”, Skandiči, Firenca), kao i „Životinjska farma“ Pozorišta lutaka Ljubljana i „Don Kihot“ Teatar smeha iz Frankfurta na Odri, ali i tri predstave iz Srbije: „Čardak ni na nebi ni na zemlji“ (Pozorište lutaka “Pinokio”, Beograd), „Snežna kraljica“ (Dečje pozorište Subotica) i „Kako je otriveno letenje“ (Pozorište mladih, Novi Sad).

Meksički šamani, Don Kihot i Sivi čovek sa šibicama na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

„Sivi čovek igra se šibicama“ je lutkarska predstava u kojoj se na neobičan način prepliću dve priče: „Devojčica sa šibicama“ H.K. Andersena i „Susret uličnog žonglera Frančeska i lutkarke Tese“ (zanimljiva priča u kojoj sami sebe igraju izvođači iz predstave Tessa Elina Lepistö i Francesco Cerutti Nava). „Sivi čovek se igra šibicama“ biće odigrana 18. maja od 10 časova u Pozorištu “Deže Kostolanji“.

Selektor Slobodan Marković o ovogodišnjem takmičarskom programu kaže:

„Od 201 ponuđene predstave iz 52 zemlje Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije, odabrao sam 18 scenskih ostvarenja iz 15 zemalja sveta, nadasve uzbudljivih scenskih kazivanja, koja su, po mom dubokom uverenju, odraz stanja u kome jeste ili u kome se nalazi savremeno stvaralaštvo namenjeno mladom gledaocu.

Ako bih u najkraćem hteo da predočim pređeni put i celovitost svoje selekcije koristeći naslove predstava koje su ušle u takmičarski program ovogodišnjeg Festivala, onda bi to moglo da izgleda ovako: u svetu svemoćne mašte noćima i danima jahao sam sa Servantesovim Don Kihotom praćen muzikom Telemana, prolazio brojne zgode i nezgode sa Pinokijem Karla Kolodija, ali i sa malim Vukom Ištvana Feketea, o prijateljstvu učio od jednog Strašila iz Rumunije i malog belog medvedića iz Rusije, rastao i odrastao u svetu Čarobnjaka iz Oza Frenka Lajmana Bauma, verujući u snagu umetnosti pokušavao zajedno sa umetnicima iz Norveške da spasim devojčicu sa šibicama, slušao drevnu mudrost šamana iz dalekih meksičkih indijanskih plemena, često odlazio put Čardaka ni na nebu ni na zemlji Igora Bojovića, preispitujući zajedno s njim našu narodnu tradiciju, uz Snežnu kraljicu Hansa Kristijana Andersena razmišljao o nedokučivoj ljudskoj prirodi, na krilima vetra odlazio do drevnog Partenona u pokušaju da dokučim izvore i ponore stvaralačkog nagona i zanosa, tražio sreću sa Malim dimničarem iz Poljske, na obali Volge potom odahnuo kod Mišice koja je htela da bude dama, od Novosađana naučio Kako je otkriveno letenje, i tako putujući kroz taj čudesni, živopisni teatarski svet stigao do Životinjske farme Džordža Orvela u izvođenju Ljubljanskog pozorišta lutaka. U poznim satima slušao sam ep o Ramajani Pozorišta iz Nju Delhija i u daljini krik ptice japanskog pozorišta iz Tokija. U potrazi za Macom papučarkom stigao sam na kraju na proslavu dvadeset i drugog Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Nikada ne zaboravljajući savet mudrog Pola Valerija da „umetničko delo uvek treba da nas pouči da u njemu nismo videli ono što vidimo“, predočavam vam i preporučujem bogatstvo različitosti ovogodišnjeg 22. Festivala, da u njemu vidite i ono što, možda, niste videli“, kaže na kraju Slobodan Marković.

Meksički šamani, Don Kihot i Sivi čovek sa šibicama na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Satnicu glavnog programa možete pogledati/preuzeti ovde - http://bit.ly/1QY2r0u 

22. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 17. do 22. maja u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima: izložbama, radionicama, filmskom programu, nastupima na centralnom gradskom trgu...

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Subotice i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Zvanična internet prezentacija:  www.lutfestsubotica.net 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4478

Povezane vesti

Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.