Komentara: 1
Pregleda: 3151

Naučna konferencija na festivalu pozorišta za decu

17.04.2015. u 17:55h
Izvor: Subotica.com
Tokom predstojećeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici koji će se održati od 17. do 23. maja biće, pored takmičarskog programa u okviru kojeg će biti predstavljene najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta, održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti“.
Naučna konferencija na festivalu pozorišta za decu

Ovaj naučni skup deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta, koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Za ovogodišnju konferenciju prijavljeno je čak 36 radova iz 15 zemalja, od kojih je odabrano 15 koji će u maju biti predstavljeni u Subotici od strane svojih autora.

Autori odabranih radova dolaze iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije, Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Naučna konferencija na festivalu pozorišta za decu

Između ostalih, biće predstavljeni zanimljivi radovi kao što su "Korist od igranja mitova i bajki za decu" (Jasuko Senda, Japan), "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti. Mitovi i narodne pripovetke u doba postmodernizma", (Ignacio Larios, Meksiko), "Transformacija pozorišta za odrasle i njen uticaj na pozorište za decu" (dr Ana Margret Helgesen, Norveška), "U osvit moderne – Rajner Marija Rilke i njegove “lutke” (dr Henrik Jurkovski, Poljska), "Vizuelna reinterpretacija zmaja – ka saradnji i internacionalizaciji pozorišta za mladu publiku" (Kejleb Li, doktorand, Singapur) i drugi.

Do sada je u radu Foruma učestvovalo oko šezdeset istaknutih pozorišnih stručnjaka, teoretičara, istoričara, reditelja, pisaca, pozorišnih kritičara iz dvadeset i pet zemalja: Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Engleske, Hrvatske, Indije, Irana, Izraela, Kenije, Mađarske, Meksika, Nemačke, Nigerije, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Zambije, a objavljeni zbornici nalaze se u univerzitetskim bibliotekama širom sveta (od Koledža Rouz Bruford u Londonu do Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu).

Naučna konferencija na festivalu pozorišta za decu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 3151

Povezane vesti

Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.