Komentara: 2
Pregleda: 2253
Foto

U Bunjevačkoj matici prikazan film "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti"

12.07.2023. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Bunjevačke matice sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti", autorke Sandre Iršević.
U Bunjevačkoj matici prikazan film "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti"

Tradicija izrade slika i drugih premeta od slame duga je nekoliko vekova i predstavlja neizostavni deo identiteta bačkih Bunjevaca. U kratkometražnom dokumentarcu koji je prikazan sinoć, predstavljene su slamarke iz Sombora koje govore o istoriji i tradiciji slamarstva na ovim prostorima.

-  Slamarstvo je mnogo više od pukog pletenja predmeta od slame. To je izvor priča, simbol zajedništva i kustos nasleđa koji se proteže kroz generacije. Sa svojom složenom niti, slamarka stvara ne samo predmete, već i veze koje čuvaju tradiciju i identitet - priča Sandra Iršević, autorka filma - Bunjevci su poznati po tome da od slame prave prava mala umetnička dela i svaki taj predmet ili slika ima neku svoju priču.

U Bunjevačkoj matici prikazan film "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti"

Osim što se govori o prikupljanju i pripremi materijala, te tehnikama izrade predmeta od slame, u fokusu filma je i koncept održivosti.

- U filmu se govori o tome koliko je slamarstvo bitno za identitet Bunjevaca i njihovo nasleđe, ali govori se i o održivosti, odnosno kako mi sada tu našu umetnost možemo da koristimo kasnije, da je učinimo održivom i još popularnijom. Lično smatram da ova dela od slame zavređuju da budu predstavljena široj publici kroz izložbe u galerijama i ustanovama kulture. Samim tim, ovi predmeti će dobiti na većoj vrednosti - smatra Iršević - Slamarstvo je naša umetnost i mi smo druge narode naučili ovoj tehnici. Smatram da je to izuzetno bitno i čini održivim ovu našu umetnost, jer mi je prenosimo na druge, a oni onda kreiraju neke druge načine i tehnike, te izrađuju drugačije motive. Na primer, u centralnoj Srbiji danas imate umetnike koji od slame izrađuju ikone.

Film o slamarkama iz Sombora inastao je u okviru programa doktorskih studija koje autorka pohađa na Uniiverzitetu Educons.

Slamarstvo predstavlja kulturno nasleđe koje Bunjevci uspešno prenose sa generacije na generaciju i zadovoljstvo nam je što je tvorac ovog filma naša studentkinja na doktorskim studijama - navela je Simonida Vukadinović, predstavnik Univerziteta Educons.

U Bunjevačkoj matici prikazan film "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti"

Saradnici na filmu koji je prikazan u okviru obeležavanja Dana dužijance, su kamermani Slobodan Gabrić i Bojan Mihajlović.

Izvor: Subotica.com
Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti" Promocija filma "Slamarke: Izrada umetnosti od slame - veza između nasleđa, kreativnosti i održivosti"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2253

Povezano dešavanje

Povezane teme

bunjevci

sandra iršević

dan dužijance

bunjevačka matica

slike od slame

dokumentarni film

slamarska tehnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.