Komentara: 27
Pregleda: 19586

Nove procedure za kvalitetnije medicinske usluge u subotičkoj bolnici

16.01.2017. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Dolaskom dr sci med Slobodana Puškara na mesto prvog čoveka Opšte bolnice u Subotici, imenovanog od strane Vlade APV, Opšta bolnica Subotica započela je novu etapu poslovanja i pružanja novih zdravstvenih usluga i unapređivanja postojećih sa ciljem da se efikasnije i uspešnije leče pacijenti iz Subotice i okoline.
Nove procedure za kvalitetnije medicinske usluge u subotičkoj bolnici

Novi menadžment Opšte bolnice Subotica doneo je odluku o uvođenju novih dijagnostičkih i terapijskih procedura kao i novih endoskopskih metoda u sklopu hirurških intervencija koje će pacijentima Severnobačkog okruga omogućiti adekvatnije pružanje zdravstvene zaštite bez odlaska u tercijalne zdravstvene ustanove (Novi Sad, Beograd). Ovde govorimo prvenstveno o procedurama za ispitivanje kardiovaskularnih bolesti (koronarografija), procedurama za ispitivanje bolesti pluća, povećanje broja operisanih pacijenata sa kataraktom kao i povećanju broja postojećih i uvođenju novih endoskopskih operacija (kao što je operacijaštitne žlezde).

Projekat angio sale – sale za kateterizaciju srca ikrvnih sudova, prepoznat od strane Vlade AP Vojvodine, za subotičku bolnicu je od nemerljivog je značaja. Podatak koji govori u prilog toj činjenici je da je preko 50% smrtnosti upravo uzrokovano kardiovaskularnim bolestima. Opremanje savremene angio sale i njeno funkcionisanje u maksimalnom obimu doprineće da se naši pacijenti manje upućuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i u Klinički Centar Vojvodine. Optimalno lečenje akutnog infarkta srca sprovodi se unutar prvih 6 sati od nastanka bolova sa hitnom koronarografijom u angio sali uz ugradnju stenta i otvaranje zatvorenog krvnog suda srca. Na taj način smrtnost od infarkta srca značajno se smanjuje uz očuvanje funkcije srčanog mišića i smanjenje posledica ove bolesti (očuvanje radne sposobnosti pacijenta). Zbog udaljenosti angio sale koja se nalazi u Sremskoj Kamenici i koja do sada nije postojala u Subotici i zbog drugih problema, do sada su pacijenti sa infarktom srca na teritoriji Subotice često bili konzervativno lečeni, a to znači manje efikasno ili sa dužim rokom oporavka.

Jedna od novina početkom 2017. godine na Odeljenju hirurgije je i operacija štitaste  i paraštitastih žlezda. Ove operacije se nisu radile u našoj ustanovi poslednjih godina i mogu se izvoditi na klasičan način, ali takođe i minimalno invazivnom  endoskopskom tehnikom. Prednost minimalno invazivne tehnike  je u tome što je to endoskopska metoda koja podrazumeva manji rez na vratu od svega 2 cm, kroz koji se uvodi endoskop i izvodi operacija. Pacijenti provode u bolnici samo nekoliko sati posle operacije i u mogućnosti su da idu isti dan kući. Planira se i povećanje broja postojećih i uvođenje novih endoskopskih hirurških procedura.

Nove procedure za kvalitetnije medicinske usluge u subotičkoj bolnici

U narednom periodu uvode se nove pulmološke dijagnostičke procedure – u prvom redu bronhoskopija. Bronhoskopija i bronhološke procedure predstavljaju osnovne dijagnostičke metode koje nam na prvom mestu služe za dijagnostiku karcinoma pluća, ali takođe se koriste i za dijagnostiku drugih bolesti pluća. Osim dijagnostike, bronhoskopija značajnu ulogu ima i u terapijske svrhe u jedinici intenzivne nege. Uvršćivanjem ove procedure, uz saradnju sa Institutom za plućne bolesti Vojvodine,  u osnovne procedure koje će se obavljati u našoj bolnici bi se smanjilo upućivanje pacijenata na dijagnostiku u Institut za plućne bolesti, skratilo bi se vreme čekanja za ovu dijagnostičku proceduru u Institutu u Sremskoj Kamenici, omogućilo bi se sve na jednom mestu, i dijagnostika i lečenje u bolnici u Subotici.

Promenom menadžmenta Bolnice, u poslednjoj nedelji decembra povećan je broj i operacija katarakte,  urađeno  je čak 16 operacija, što je rezultat  bolje organizacije rada i saradnje sa Kliničkim Centrom Vojvodine. Dalja saradnja sa oftalmolozima iz Klinike za očne bolesti,  Kliničkog centra Vojvodine će doprineti da se smanje liste čekanja za operaciju katarakte.

Uvođenje novih procedura i metoda odraziće se pozitivno na kvalitet lečenja pacijenata, skraćivanje dužine boravka u bolnici ali i u finansijskom smislu, budući da će se neutrošena sredstva preusmeriti na druge neophodne projekte. Navedene novine i unapređenja naišle se na pozitivne reakcije u razgovorima sa nadležnom filijalom republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Promene u Opštoj bolnici Subotica su tek početak procesa modernizacije ove zdravstvene ustanove koje u budućnosti treba da dovedu do značajno višeg kvaliteta medicinskih usluga za građane Subotice i severa Vojvodine, navodi se u saopštenju iz Opšte bolnice Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 19586

Povezane vesti

Povezane teme

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

slobodan puškar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.