Komentara: 15
Pregleda: 5732

Trenutno 1.345 aktivno obolelih od korone, ukupno zaraženo oko 9.400, preminuo 181 sugrađanin

07.04.2021. u 17:12h
Izvor: Subotica.com
Tokom prethodnog dana u Subotici je registrovano 99 novih slučajeva zaraze virusom kovid-19, a ukupan broj aktivno obolelih u našem gradu trenutno iznosi 1.345. Od početka epidemije, od ove zarazne bolesti obolelo je ukupno 9.400 Subotičana, a preminuo je 181 naš sugrađanin čija se smrt može dovesti u vezu sa ovom infekcijom.
Trenutno 1.345 aktivno obolelih od korone, ukupno zaraženo oko 9.400, preminuo 181 sugrađanin

Trenutna epidemiološka situacija kovid-19 u Subotici se i dalje ocenjuje kao izrazito nepovoljna, a kako je objasnio dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, najviše zaraženih smo imali u decembru prošle godine, kada je bilo preko 3.000 aktivno obolelih u jednom danu.

- Tada smo mislili da je to ujedno i poslednji talas, nakon kojeg će se situacija smirivati, kao i kod drugih kapljičnih infekcija. Međutim, pošto virus stalno mutira, sada znamo za više od 10.000 sojeva, od kojih na svu sreću nisu svi bitni, samo nekoliko, ovi sojevi su doveli do novog talasa u Evropi, pa tako i u našoj zemlji - kazao je dr Bohucki na današnjoj konferenciji za medije povodom Svetskog dana zdravlja. - Na sreću, imamo vakcinu, i to ne jednu, već četiri vakcine, pa je sada postalo teško odlučiti se za neku. Suštinski su to tri različite vakcine, jer su ruska "Sputnjik V" i englesko-švedska "AstraZeneka" u osnovi vektorske vakcine, samo se razlikuje po tome koji je virus uzet kao prenosilac gena za s-protein. Imamo još inaktivisanu kinesku vakcinu "Sinofarm" i potpuno revolucionarnu tehnologiju, a to je mRNK vakcina proizvođača "Fajzer-Biontek". Dosadašnje iskustvo sa vakcinama je odlično i nemamo zabeležen nijedan anafilaktički šok, niti je zabeležena neka teža neželjena reakcija, što je jako dobro.

Trenutno 1.345 aktivno obolelih od korone, ukupno zaraženo oko 9.400, preminuo 181 sugrađaninPo njegovim rečima, do sada je u Subotici barem jednu dozu neke od ove četiri vakcine primilo 23.000 sugrađana, što ocenjuje kao dobar obuhvat, ali nedovoljan za postizanje kolektivnog imuniteta, za koji bi bilo potrebno da se vakciniše oko 95 odsto stanovništva. Kako to nije realno ostvarivo, dr Bohucki smatra da će biti odlično ukoliko vakcinalni obuhat bude oko 70 odsto.

- To ne govorim samo za Suboticu i Srbiju, nego i za ostatak sveta - istakao je dr Bohucki. -  Na početku priče o imunizaciji smo smatrali da će jedan deo populacije biti prirodno imunizovan, a drugi veštački, putem vakcine. Smatrali smo da će bar 50 odsto biti prirodno imunizovano, te ako dodamo još 40 veštački imunizovanih, to će biti oko 90 odsto stanovništva. Međutim, problem je u tome što oni koji su preležali kovid infekciju, ponovo mogu da obole, stoga tih prvobitno zamišljenih 50 odsto, da će se prirodnim putem imunizovati, ne stoji, nego i ko je preležao kovid treba da se vakciniše.

Imunizacija sugrađana protiv virusa kovid-19 u narednim danima će se intenzivirati, te će osim onih Subotičana koji su iskazali interesovanje za vakcinu putem portala "eUprave", moći da se vakcinišu i svi punoletni sugrađani koji to nisu učinili. Vakcinacija bez poziva cepivom kineskog proizvođača "Sinofarm" sutra će se obavljati u ambulanti u Kumičićevoj ulici od 13 do 20 časova, dok će se u ambulantama u Čantaviru, Bajmoku i Paliću odvijati od 8 do 13 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5732

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.