Komentara: 3
Pregleda: 2028
Foto

Kampanja "Da gradimo zdraviji svet" za jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sve

08.04.2021. u 10:50h
Izvor: Subotica.com
Kampanja "Da gradimo zdraviji svet" za jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sve

Svetska zdravstvena organizacija 7. aprila obeležava međunarodni Dan zdravlja. Ovogodišnji slogan kampanje je "Da gradimo zdraviji svet", a ima za cilj podsticanje aktivnosti koje treba da omoguće jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sve.

- Nejednakosti u zdravlju predstavljaju značajan javnozdravstveni problem i posledica su nejednakih životnih mogućnosti, kako u porodici i lokalnoj zajednici tako i na radnom mestu. Neke nejednakosti u zdravlju mogu se pripisati biološkim razlikama ili sopstvenim izborima, dok se druge pripisuju okolini i spoljnim faktorima koji nisu pod kontrolom pojedinaca. Nejednakosti u zdravlju mogu nastati  direktno kao posledica društveno-ekonomskih faktora kao što su siromaštvo, nepravilna ishrana, zagađena okolina, rizično ponašanje ili indirektno kao posledica nedostupnosti zdravstvene zaštite - objašnjava dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica - Svetska zdravstvena organizacija ističe da je unapređenje zdravlja moguće primenom zdravih stilova života i smanjenjem faktora rizika po ljudsko zdravlje. Jednako je važno razvijati zdravstveni sistem koji pravično unapređuje zdravstvene ishode, čije usluge odgovaraju potrebama korisnika, koji je finansijski održiv i počiva na politici i praksi ”neisključivanja”, što znači da je dostupan, pristupačan i delotvoran.

Kampanja "Da gradimo zdraviji svet" za jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sve

Zdravlje predstavlja najveću ljudsku vrednost, a posebno to dolazi do izražaja u vreme pandemije korona virusa i drugih zdravstvenih izazova kojima je svet izložen, smatra dr Nada Kosić Bibić. Srbija spada među države koje imaju vrlo zastupljene određene faktore rizika i naše društvo je opterećeno hroničnim bolestima, zbog čega je, smatra dr Kosić Bibić, vrlo važno da zdravi brinu o bolesnima i pomognu im da poboljšaju zdravstveno stanje.

- Jedno od osnovnih prava čoveka je pravo na zdravlje, a kako bi izgradili zdrav svet za sve važno je da prepoznamo nejednakosti u zdravlju, zbog čega je posebno važno da prepoznamo osetljive grupe u našoj zajednici - ističe dr Kosić Bibić - Srbija pripada grupi zemalja koja ima izuzetno dobro razvijen zdravstveni sistem, pripadamo i grupi zemalja koja je među prvima započela sprovođenje vakcinacije, kao najefikasnijeg načina u borbi protiv zaraznih bolesti. Zahvaljujući takvom pristupu mnoge zarazne bolesti kao što su variola vera, tuberkuloza, dihterija, polio smo eliminisali ili stavili pod kontrolu. O tim zarazama danas vrlo malo govorimo a razlog je što smo ih vakcinacijom neutralisali i potisnuli. Zato je veoma važno da istaknemo da je značaj vakcinacije neprocenjiv.

Kampanja "Da gradimo zdraviji svet" za jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za svePo rečima dr Kosić Bibić, u rizičnu grupu za oboljevanje i razvijanje teže kliničke slike usled zaraze korona virusom spadaju osobe sa povišenim krvnim pritiskom, razvijene bolesti srca i krvnih sudova, dijabetičari, bubrežni bolesnici, kao i osobe koje imaju neku malignu bolest i slabiji imunitet.

- Upravo za ove grupe građana koji imaju povišeni rizik zaraze važi preporuka da se što pre vakcinišu, ali da se pre toga konsultuju sa izabranim lekarom koji će napravit procenu dobiti i rizika. Vakcinacijom se sprečava, u slučaju zaraze, da se razvije teža klinička slika - dodaje dr Kosić Bibić. - Vakcinacija je suštinski bitna za sve, jer nikada ne znamo kakvu kliničku sliku možemo da razvijemo, a tako što vakcinišemo sebe štitimo i druge nama drage osobe.

Organizacija Crvenog krsta daje dragocen doprinos zdravlju i dobrobiti kroz zdravstvenu prevenciju i edukaciju, unapređenje mentalnog zdravlja i psihosocijalnu podršku, negu i prvu pomoć u zajednici, kao i program higijene u cilju ispunjavanja potreba ranjivih ili marginalizovanih grupa.

Kampanja "Da gradimo zdraviji svet" za jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sveUz sve ove aktivnosti Crveni krst pruža i značajnu pomoć zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima, što je posebno došlo do izražaja prilikom procesa imunizacije. U sklopu redovnih aktivnosti volonteri ove organizacije i jučerašnji dan su proveli na terenu, u naselju Čantavir, gde je vršena promocija vakcinacije, ali i pružena asistencija svima koji su izrazili želju da se prijave za vakcinaciju.

- Pored edukativnih aktivnosti vršnjačke edukacije i promocije zdravih stilova života, naši timovi svakodnevno kroz naš kol centar poziva sugrađane i podseća na termine za vakcinaciju, takođe kroz "Liniju podrške" pružamo psihosocijalnu podršku na daljinu, a ujedno i asistiramo na punktovima za vakcinaciju - objašnjava Nevena Lukić, stručni saradnik u CK Subotica.

O epidemiološkoj situaciji, značaju vakcinacije i kao i posledicama koje su proistekle usled pandemije korona virusom govorio je dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica. Više o ovome pročitajte u povezanoj vesti. Dr Bohucki je takođe pozvao građane da se prijave za imunizaciju, odnosno pristupe vakcinaciji kada budu u mogućnosti navodeći takođe da je to jedan od najefikasnijih mehanizama u borbi protiv širenja ove zarazne bolesti.

Kampanja "Da gradimo zdraviji svet" za jednake uslove života i rada, kao i dostupnost zdravstvene zaštite za sve

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Konferencija za medije povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 2028

Povezana vest

Povezane teme

svetski dan zdravlja

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

dr zorica dragaš

crveni krst subotica

dr nebojša bohucki

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.