Komentara: 19
Pregleda: 7375

Traži se rešenje za radnike „Leonarda“

12.06.2020. u 17:23h
Izvor: TV Subotica
Nakon što je u medijima odjeknula vest da je kompanija „Leonardo“ otpustila sve radnike u Subotici i to bez prethodnog upozorenja, javio se vlasnik iz Italije. On je juče u razgovoru sa Sindikatom istakao da je u finansijskim problemima zbog krize izazvane korona virusom i tražio rok od nedelju dana da da predlog rešenja. Radnici su, s druge strane, prihvatili da pričekaju.
Traži se rešenje za radnike „Leonarda“

Rešenje za otpuštene radnike „Leonarda“ se traži i zbog toga je juče obavljen razgovor sa vlasnikom, kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata, Ištvan Huđi, koji je upoznat sa situacijom od početka. Kako kaže, vlasnik je istakao da želi da nastavi proizvodnju u oktobru i ponovo zaposli oko 40 radnika, kao i da izmiri obaveze, ali da trenutno nije u mogućnosti. Sindikat je, s druge strane, istakao da nisu ispoštovali Zakon o radu oko isplate otpremnina i aprilske plate i da ova situacija treba da se razreši.

- Traženo je od vlasnika da napravi jedan predlog sporazuma ili predlog rešenja ove situacije na koji način bi mogao da izmiri obaveze prema radnicima, što im je i predočeno. Radnici koji su dobili rešenje o prestanku radnog odnosa su prihvatili ovo rešenje, zbog toga što su sudski troškovi veliki, a i oni bi želeli dalje da rade. Kao što sam i ranije rekao, nikome nije cilj da se ta firma zatvori i da ljudi ostanu bez posla, nego da se vrate na posao i rade. Vlasnik je takođe iskazao da je od ove godine počelo sa problemima sa pojavom korona virusa i da su njegovo najjače tržište Rusija i Kina. Sve to možemo da razumemo, blokadu sredstava i robe, ali Sindikat je uvek bio na strani radnika i on traži od poslodavca da se izmire te obaveze - kaže Huđi.

„Leonardu“ je predloženo i da se obrati Privrednoj komori i Regionalnoj razvojnoj agenciji „Panonreg“, da se razmotri da li postoje neka namenska sredstva za one koji su pogođeni koronom, ali uz garanciju.

- Ta garancija bi trebalo da podrazumeva da se proizvodnja želi obnoviti, da se vlasnik obaveže na to, a sav novac koji bi eventualno država ili bilo ko mogao da da kao pomoć, da isplati radnicima na žiro račun. Tako da je ovo jedna vrlo kompleksna priča, jedna vrlo loša i nezgodna situacija i to je nešto što se ne bi smelo dozvoljavati i što bi na vreme trebalo da se reguliše, ali smatram da ovim putem kako radimo, a to je mogućnost da se dogovoraju, pregovaraju i potpišu sporazum, da je to najbolje rešenje u interesu vlasnika i radnika - ističe Huđi.

Pred radnicima su sada dve mogućnosti - da sačekaju, na šta su pristali, ili da tuže firmu, što podrazumeva visoke troškove i neizvestan ishod. Šta će se dogoditi, biće izvesnije kada vlasnik Antonio Brotini dođe u Suboticu, što je najavio da će učiniti u narednih mesec dana.

- Želimo da se gospodin Antonio Brotini vrati u Suboticu, da sednemo svi zajedno, da se dogovorimo i premostimo ovaj problem, jer smatram da samo dogovorom, sporazumom i da se pogledamo u oči, ova situacija može da se prevaziđe i uspostavi neko novo poverenje, ako ga bude bilo moguće povratiti - dodaje Huđi.

Inače, „Leonardo“ posluje u Subotici od 2003. godine i nikad nije bio u centru pažnje, budući da je uvek redovno izmirivao obaveze prema državi i radnicima, i širio proizvodnju. Ova kompanija bavi se proizvodnjom obuće visokog kvaliteta, a glavna tržišta su im Rusija i Kina. 

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 7375

Povezane vesti

Povezane teme

leonardo

savez samostalnih sindikata subotice

radnička prava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.