Komentara: 5
Pregleda: 5469

„Leonardo“ nastavio proizvodnju i vratio deo radnika

11.11.2020. u 13:55h
Izvor: TV Subotica
Italijanska kompanija „Leonardo“, koja je proletos dospela u centar pažnje zbog neisplaćenih zarada, a potom i otpuštanja svih radnika, stala je na noge i nakon višemesečne pauze u radu nastavila proizvodnju.
„Leonardo“ nastavio proizvodnju i vratio deo radnika

Kako saznaje TV Subotica u Savezu samostalnih sidnikata, sve zaostale zarade su isplaćene, dok je polovina radnika vraćena na posao. Ostalo je još pitanje otpremnina za one koji se nisu vratili, a za koje je poslodavac ponudio isplatu na više mesečnih rata.

- Najbitnije je da imamo sporazum sa poslodavcem i da se što pre ponovo pokrene proizvodnja. Na tom planu smo svi radili i svi koji su dobili rešenje o prestanku radnog odnosa, otišli su na tržište rada, neki od njih su tužili preduzeće za neisplaćene plate, neki su tužili za otpremnine. Poslodavac je dao jedan predlog sporazuma da će zaostale plate isplatiti na četiri mesečne rate. To su bile plate za mart, april, maj i jun, i on je to ispoštovao. Ono što sada znamo, jeste da su 33 radnika vraćena na posao i da je svim radnicima koji žele da prihvate jedan novi sporazum, a to je sporazum oko otpremnina za odlazak kao tehnološki višak, poslodavac je ponudio da i taj deo isplati na četiri mesečne rate - kaže Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.

Kako ističu u Sindikatu, iako je na početku poslodavac pogrešio, važno je da su svi izmireni, kao i da se deo radnika ponovo zaposlio, te da je pokrenuta proizvodnja, kako je ranije i najavljivano.

- Naravno, nisu se svi radnici vratili, jer nema dovoljno posla, ali je ispalo tako da je poslodavac, pošto je „Leonardo“ bilo prvo preduzeće koje je iskočilo sa tim problemima, jer je u pitanju italijanski kapital, vlasnik je iz Italije, a tamo se korona virus među prvima pojavio, ipak uspeo nekako da pronađe sredstva, preduzeće je počelo sa radom i uposlenost je dobra - dodaje Huđi.

Inače, „Leonardo“ posluje u Subotici više od 15 godina i nikad nije bio u centru pažnje, budući da je uvek redovno izmirivao obaveze prema državi i radnicima, i širio proizvodnju. Ova kompanija bavi se proizvodnjom obuće visokog kvaliteta, a glavna tržišta su joj Rusija i Kina, a zbog krize izazvane korona virusom zapala je u teškoće već početkom marta.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5469

Povezane vesti

Povezane teme

ištvan huđi

leonardo

savez samostalnih sindikata subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.