Komentara: 15
Pregleda: 2754

Tehničar za održavanje objekata - novi obrazovni profil u Politehničkoj školi

18.04.2023. u 14:46h
Izvor: Subotica.com
Uz tradicionalno atraktivne smerove, u Politehničkoj školi od naredne školske godine planiran je i upis đaka na dva nova obrazovna profila - tehničar za održavanje objekata i polagač obloga. Tehničar pejzažne arhitekture je obrazovni profil koji godinama postoji u ovoj školi, ali od naredne školske godine radiće se po novom planu i programu koji je savremen i u skladu sa potrebama tržišta.
Tehničar za održavanje objekata - novi obrazovni profil u Politehničkoj školi

Tehničar za održavanje objekata je smer koji do sada nije postojao, a našao se u predlogu Plana upisa Politehničke škole po kom mesta ima za 30 đaka na srpskom nastavnom jeziku.

- Kada je reč o srednjem stručnom obrazovanju, mi u građevini imamo obrazovne profile koji se bave planiranjem i projektovanjem, kao i obrazovne profile koji su okrenuti izvođenju radova, ali pitanje je ko brine o zgradama i objektima kada oni budu napravljeni. Zato je na inicijativu Udruženja geodetskih i građevinskih škola Srbije kreiran obrazovni profil tehničar za održavanje objekata koji je okrenut potrebama privrede - objašnjava Iso Planić, direktor Politehničke škole - Ovo je obrazovni profil koji ima dovoljno teorijskog znanja da vodi objekte, ali ima i dovoljno praktične nastave kako bi umeo da realizuje one popravke koje se rade na objektima koje valja održavati. U pitanju je smer koji u sebi sadrži nekoliko zanimanja kao što su domar, kućepazitelj, tehnički crtač i slično.

Tehničar za održavanje objekata - novi obrazovni profil u Politehničkoj školi

Polagač obloga je još jedan novi obrazovni profil u Politehničkoj školi.

- To je zapravo invoirani keramičar, ali će đaci učiti da postavljaju sve vrste podnih obloga i samim tim će biti mnogo interesantniji i konkurentniji na tržištu rada. Imamo nameru da upišemo 15 učenika na ovom smeru na mađarskom nastavnom jeziku, uz još 15 dekoratera zidnih površina - najavljuje Planić.

U Politehničkoj školi godinama se školuju tehničari za pejzažnu arhitekturu, ali od naredne školske godine nastava će se realizovati u okviru novog, odnosno inoviranog plana i programa.

Đaci će imati mnogo više prilike da rade na računaru i verujem da će ovaj inoviran, unapređen i obnovljen obrazovni profil biti mnogo atraktivniji. Mnogo toga je izmenjeno u planu i programu, a iduće školske godine biće mesta za 30 đaka na srpskom nastavnom jeziku - kaže sagovornik.

Tehničar za održavanje objekata - novi obrazovni profil u Politehničkoj školi

Uz ove, sledeće školske godine u planu je i upis đaka na smerovima arhitektonski tehničar, operater za izradu nameštaja, tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, tehničar za grafičku pripremu, tehničar grafičke obrade i tehničar štampe.

Kada je u pitanju umetnost, upisaćemo kao i svake godine 10 likovnih tehničara i 10 tehničara dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. Ovo su obrazovni profili za koje vlada izuzetno interesovanje i ima znatno više zainteresovanih nego slobodnih mesta - zaključuju iz ove škole.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 1 nedelju
Komentara: 15
Pregleda: 2754

Povezane vesti

Povezane teme

politehnička srednja škola

plan upisa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.